Să plec sau să rămân? Trei motive să pleci

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probabil aceasta este una dintre întrebările pe care mulţi studenţi din România şi, în aceeasi măsură, orice student din străinatate şi-o pune. Să plec sau să rămân? Studenţii din România sunt dezamăgiţi de oportunităţile pe care le au în ţară, în timp ce studenţii români din străinătate duc dorul familiei, prietenilor şi a culturii în care au crescut. Eu am să vă dau 3 motive să plecaţi din România (cel puţin temporar).

 

Conform cifrelor furnizate de UNESCO, în fiecare an, 5.000 de români pleacă la studii în străinatate. Adriana Comaneci, Managing Partner la Reviro declară ”Din experienţa noastră de până acum, undeva la 10% dintre ei sunt decişi că vor să se intoarcă. 10% işi propun să rămână în ţara de studiu , iar restul s-ar întoarce însă nu ştiu exact ce se întâmplă concret pe piaţa de muncă din România

Eu sunt una dintre cei care au decis să işi croiască un drum în carieră în străinatate. Evident că plecând din ţară la vărsta de 19 ani, nu ştiu foarte multe despre oportunităţile de muncă din Romania. Aşadar înainte să dau balansul universului peste cap şi să sfătuiesc lumea să işi incerce norocul în străinatate, am vorbit cu diversi oameni din Romania.

Valentin Macec, antreprenor experimentat şi un cunoscător al pieţei muncii în capitală crede că: 

Diversitatea este de mare ajutor în carieră. Opţiunile din străinătate trebuie să fie prioritare, ajută esenţial la dezvoltarea personală şi expun la un mediu diferit faţă de cel din tară, ajutând la lărgirea orizontului carierei. Important este ca fiecare să-şi croiască şi urmeze un plan al carierei, în detrimentul unei "vânatori" de oportunităţi, astfel decizia de a studia, unde şi ce, fiind mai clara şi utilă

Pop Andrei, absolvent Master FSEGA Cluj, s-a lovit de o lipsă de profesionalism acută in procesul de recrutare – lucru care caracterizează economiile post-comunisme (oare de ce?). 

Cel mai dezamăgitor fapt în momentul aplicării la joburi a fost lipsa feedback-ului. Am fost la nenumarate testări şi interviuri şi peste tot la iesirea din sala mi-a fost adresată replica ,, Vă anunţăm telefonic rezultatul dumneavoastră.’’ , dar acest rezultat nu mi-a fost comunicat în majoritatea cazurilor Acesta este un mare impediment pe piaţa de muncă românească deoarece aplicanţii nu ştiu ce au făcut greşit, nu ştiu ce să schimbe pe viitor şi continuă să facă aceleaşi greşeli la toate interviurile viitoare. La firmele mici unde nu există un departament de resurse umane bine pus la punct mai există scăpări, dar eu am aplicat la companii multinaţionale, unde acest lucru nu ar trebui să existe Probabil era mai practic săă fac un masterat în străinatate, cu toate că efortul era mai mare, atat financiar cât şi intelectual, dar recompensa era pe măsură, chiar dacă nu ramâneam în aceea ţară, în România eram în topul listei la angajari la o firma multinaţională

         1. Câştigă-ţi independenţa 

Cel mai important lucru pentru mine a fost să mă pot intreţine singură. Sunt convinsă că mulţi dintre voi simţiţi la fel. La două luni dupa ce am aterizat in Marea Britanie, eram independentă. Lucru care nu mi-ar fi fost la fel de accesibil la 19 ani, în România.

Ca să vă faceţi o idee, un  salariu de entry level pentru un proaspat absolvent aici este intre  £18.000 si  £24.000 pe an. Aceste sume nu mai sunt valabile pentru participanţi în marile programe de consultantă de la firmele globale, unde un salariu incepe de la  £35.000 pe an.

Un cappucino în Londra costa  £2.50.

Un apartament cu o camera, bucatarie si sufragerie în centrul / în afara centrului Londrei  costă £1.500/ £ 900. Preţul scare considerent în orice alt oraş din Marea Britanie. Chiria pentru o cameră single în Londra este între £250 şi £400.

Forbes a publicat lunaaceasta un ghid pentru studii in stăinatate care oferă informaţie pentru 30 de ţări din lume. Indiferent dacă vă gândiţi să studiaţi sau să munciţi intr-o altă ţară,acest ghid vă inforează cu privire la costurile elementare. Dacă vă tentează să studiaţi în străinatate, EDUCATIVA , prin proiectul EDMUNDO ofera consultanţă gratuită pentru cei interesaţi de ce se afla inafara graniţelor tării. 

          2. Extinde-ţi orizonturile 

Unul dintre cele mai minunate lucruri care ţi se poate întâmpla când călătoreşti sau studiezi în străinatate este să cunoşti lume nouă, să iţi faci prieteni noi (dintr-o altă cultură). O dată ce ai plecat din ţara natală, ţi se deschid noi orizonturi. Automat lumea pare mai mică şi tu pari atotputernic. Ai să descoperi ca oameni din tări diferite si culturi diferite gandesc diferit şi se exprimă diferit. 

        3. Experimenteaza un sistem diferit de cel din România 

Este o adevărata provocare să te adaptezi la reguli noi, la o politica diferită de cea cu care ai crescut, la un sistem social diferit. Mulţi descoperă ca se pliază mai bine intr-o altă ţară. Că poate economia respectivă le permite mai multe libertăţi şi că rezonează cu felul lor de-a fi. De-a lungul anilor am cunoscut atât oameni care au iubit Regatul Unit şi n-au mai vrut să plece, cât şi oameni care au decis că legătura cu alma mater e prea puternică şi s-au intors în România. Insă ce au in comun toţi aceşti omuleţi, e un sac plin de experienţe, unele mai bune, altele mai rele, dar au avut ceva de învăţat din toate.

Atâta vreme căt abordezi problema cu o minte deschisa, cu un gram de entuziasm şi o poftă de a învăţa lucruri noi, lucrurile n-au cum să sfarşească prost. Într-o lume în care orice fel de informaţie e la un click depărtare, nu a fost niciodată mai uşor să...pleci. Succes! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite