RIUF 2014 REPORTAJ Tinerii români, fascinaţi de visul de a studia în destinaţiile exotice şi în ţările nordice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de universităţi din 16 ţări participă sâmbătă şi duminică în Capitală la RIUF, cel mai mare târg din ţară, aflat la cea de-a zecea ediţie. În prima zi, în jur de 2.000 de tineri au păşit pragul târgului, unii singuri, alţii cu părinţi, o parte veniţi şi din provincie. S-au dovedit a fi foarte pragmatici: sunt interesaţi mai ales de Ştiinţă şi tehnologie, în state cu potenţial şi oferte atractive, cum ar fi ţările arabe sau cele nordice.

Ca în fiecare an, universităţile din Marea Britanie au ocupat aproape un etaj din spaţiul alocat RIUF-ului la Sala Palatului, rămânând principala atracţie pentru tinerii români interesaţi de studiul în străinătate, datorită tradiţiei, a unei comunităţi româneşti de studenţi deja numeroasă, dar şi a avantajului cunoaşterii limbii engleze.

Organizatorii spun că în jur de 2.000 de tineri au venit în prima zi la târg, mai puţini decât anul trecut, diferenţă pe care o pun inclusiv pe seama rezultatelor demotivante de la simularea pentru Bacalaureat din acest an.

„Vreau să studiez în Marea Britanie sau în Danemarca, în domeniul IT, dar mă pasionează şi designul şi limbile străine. Toţi cei care au plecat în una din aceste ţări spun că nu merită să te mai întorci. E şi alternativa din ţară, Arhitectură sau Politehnică, dar aş vrea peste hotare”, spune Diana, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, profilul Mate-info. A venit tocmai de acolo până la Bucureşti cu mama ei pentru a vedea oferta universităţilor străine. 

Cele două dezvăluie şi motivul pentru care interesul monopolizant pentru Marea Britanie e în scădere: „Înclină mai degrabă către Danemarca, unde studiile sunt gratuite. În Marea Britanie sunt taxe foarte mari şi, în plus, urmărind presa în ultima vreme am văzut foarte multe mesaje negative, care arată că românii nu sunt prea bine văzuţi acolo, le-au blocat conturile românilor şi bulgarilor, lucruri care ne-au cam tăiat elanul”, explică mama Dianei, adăugând că este conştientă de costurile emigrării fiicei şi dispusă să o susţină financiar câteva luni, la început.

Interes din clasa a X-a

Şi Monica, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Capitală spune de pe acum că ar vrea să meargă în Marea Britanie, nu ştie încă specializarea, înclină către Actorie, însă se teme de aceleaşi taxe mari, ce pot ajunge la 9.000 de lire sterline anual, şi de imaginea românilor acolo. „Cred că mă voi întoarce apoi în ţară, aşa cred acum, dar clar aş vrea să studiez peste hotare, mi-ar deschide orizonturile, aş vedea altfel lumea”, spune eleva, uimitor de sigură pe ce vrea în clasa a X-a. „Sunt destul de constantă în deciziile mele, de aceea sunt sigură de ceea ce spun”, explică ea.

Am întâlnit-o într-un grup de patru tinere, cu braţele pline de pliante şi mape de la diverse universităţi, toate colege la Uman în acelaşi colegiu din Capitală. Însă opţiunile prietenelor sunt uşor diferite, şi, deşi păreau indecise, au răspuns la unison, fără tăgadă, că nu se mai întorc în ţară dacă pleacă la studii. Iulia vrea să studieze probabil turismul în Olanda, Mădălina - Dreptul sau Creative writing în SUA, iar Julia - PR sau turism în Danemarca. Părinţii le susţin şi nu prea, rămâne deocamdată să se convingă ele unde vor să meargă la studii.

Programe unicat şi taxe reduse în ţările nordice

Cei care studiază la Real, băieţi şi fete deopotrivă, s-au declarat atraşi de domeniul de viitor al Ştiinţei şi Tehnologiei, bine reprezentat de universităţile din ţările exotice şi din cele nordice, unde mai tot timpul erau oameni opriţi să afle informaţii despre admitere. 

Un licean de clasa a XI-a, de această dată din Piteşti, a venit alături de părinţi să vadă care sunt alternativele la Universitatea Politehnică din Bucureşti, fiind interesat de ofertele pe Inginerie din statele nordice, Danemarca, Olanda, de asemenea mai ofertante financiar (Danemarca nu are taxe de studiu, în Olanda sunt mult mai mici, în jur de 1.900 de euro pe an). 

Au stat cam 20 de minute la standul Universităţii de Tehnologie din Eindhoven (Olanda), despre care Rianne Sanders, ofiţerul lor de comunicare, spune că este unică în Europa cel puţin pentru programul de „automotive”, echivalentul Automaticii de la noi sau Mecatronicii, explică Iulian Dobrovolschi, absolvent al Colegiului Sava din Capitală şi student în anul II la ei. 

Aflăm că au programe de studiu, de la licenţă până la doctorat, axate în special pe industria auto - inginerie mecanică, electrică şi software pentru maşinile viitorului - electrice şi solare, cu strânse conexiuni şi programe de cercetare derulate în mari companii din domeniu, peste 450 ar fi în zonă. Sanders spune că echipa lor de studenţi chiar a câştigat anul trecut premiul mondial pentru o invenţie de succes maşina solară Stella şi îi laudă pe studenţii români, mai ales pentru cunoştinţele lor avansate de matematică.

 „Există o comunitate numeroasă de profesori şi mai ales studenţi români în Eindhoven, considerat un centru al creierelor, oraşul cu cea mai mare densitate de patente pe cap de locuitor, pentru că este o legătură foarte strânsă între tehnologie şi cercetarea din universităţi, universitatea unde sunt eu a luat de altfel 100 din 100 de puncte la acest capitol”, spune Iulian, care mai are doi verişori care studiază în Olanda. Acesta recunoaşte că, pentru a te integra pe piaţa muncii şi în viaţa socială, este nevoie să ştii ceva olandeză, engleza este limba de studiu, dar nu e suficientă, mai ales că olandezii sunt mai reci şi oricum exprimă mai greu în engleză ceea ce simt. 

Pentru admitere, studentul spune că se cer un certificat de limbă străină, diploma de Bacalaureat şi orice alte activităţi extraşcolare. Taxa anuală e de 1.900 de euro, creşte cu 50 de euro anual din cauza inflaţiei, dar se pot obţine şi burse, iar în anul II şi III studenţii pot avea joburi part-time în universitate sau chiar în companiile partenere. „Sunt mândru să spun că aici ne axăm pe noile tipuri de maşini, aşa-numitele maşini sustenabile, tablete pe roţi, o să ajungem cât de curând să avem maşini fără şofer”, povesteşte plin de mândrie Iulian. 

Burse de 20.000 de dolari pe an în Arabia Saudită

Tot pentru cei pasionaţi de IT, dar şi mai deschişi şi curajoşi, există oferte de studiu de perfecţionare în Arabia Saudită. La King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), spre exemplu, cei care vin la Master primesc 20.000 de dolari pe an, ceea ce înseamnă că nu plătesc taxe şi li se asigură tot, cazare, masă, inclusiv asigurare de viaţă, şi primesc şi un soi de bursă lunară, explică Joen Ikram, şeful biroului de admiteri de la KAUST.

„Cei care s-au interesat de oferta noastră erau fascinaţi de o destinaţie neexplorată încă. Le-am explicat că avem cel mai bun laborator din lume, premiu acordat în 2011 de revista R&D din SUA, nu au taxe de studiu, ba primesc şi bursă şi studiază într-un campus liber, alături de tineri din 70 de naţionalităţi”, explică Ikram. Şi şansele de angajare după finalizarea studiilor sunt mari, într-o industrie în dezvoltare, salariul de începător fiind undeva la 5.000 de dolari pe lună. 

Despre români, Ikram spune că sunt „deştepţi şi deschişi să exploreze noi destinaţii”. Deja au un student român, care le-a şi oferit informaţii tinerilor la târg, Michael Mărgineanu, prezent de altfel vineri la Adevărul Live. „Au fost liceeni care au venit să se intereseze de oferta KAUST, atraşi mai ales de ideea de a studia într-o ţară exotică, dar şi de investiţiile financiare în acest domeniu al ştiinţei şi tehnologiei”, explică Michael.   

 LISTA UNIVERSITĂŢILOR STRĂINE DE LA RIUF

Instituţie Ţara Bucureşti Cluj Iaşi King Abdullah University of Science and Technology  www.kaust.edu.sa Arabia Saudita X     Carinthia University of Applied Sciences  www.cuas.at Austria X X   Webster University, Vienna  Webster University Austria X X   University of Applied Sciences Upper Austria  www.fh-ooe.at Austria X     Diplomatische Akademie Wien www.da-vienna.ac.at Austria X     Vrije Universiteit Brussel  www.vub.ac.be/en Belgia X X X Zealand Institute of Business and Technology  www.zibat.dk Danemarca X X X LILLEBAELT Academy  www.eal.dk Danemarca X X X International Business Academy, Denmark  www.uk.iba.dk Danemarca X X X Dania Danish Academy for higher Education  www.dbam.dk Danemarca X X X HTMi Switzerland  www.htmi.ch Elvetia X X   BHMS Business & Hotel Management School  www.bhms.ch Elvetia X X   Swiss Hotel Management Schools (SHMS, HIM & CAA)  www.shms.com Elvetia X X   VATEL SWITZERLAND - International Business School for Hotel & Tourism Management  www.vatel.ch Elvetia X     The Emirates Academy of Hospitality Management  www.emiratesacademy.edu Emiratele Arabe Unite X X X Studialis  www.studialisedu.net Franta X X   Le Cordon Bleu Paris  www.lcbparis.com Franta X     INSEEC Paris - Bordeaux  www.inseec.com Franta X     VATEL Bordeaux International Business School - Hotel & Tourism Management  www.vatel.fr Franta X     Université Catholique de Lille - ESPOL  www.espol-lille.eu Franta X     Universite Paris 1 Pantheon-Sorbonne  www.univ-paris1.fr Franta X X   Université Jean Moulin - Lyon III  www.univ-lyon3.fr Franta X X   WHU - Otto Beisheim School of Management  www.whu.edu/bsc Germania X X   Universität des Saarlandes  www.uni-saarland.de Germania X     TestDaF - Test Deutsch als Fremdsprache  www.testdaf.de; www.deutsch-uni.com; www.testas.de Germania X X   Konstanz Research School Chemical Biology (KoRS-CB)  www.chembiol.uni-konstanz.de Germania X X X Reutlingen University ESB Business School  www.reutlingen-university.de Germania X     TU9 German Institutes of Technology  www.tu9.de/studies Germania   X   Hochschule Offenburg  www.hs-offenburg.de/graduate-school Germania X X   Europa-Universität Viadrina  www.europa-uni.de Germania X X X Study in Germany  www.daad.ro Germania X X X Jacobs University Bremen  www.iu-bremen.de Germania X X   International Hellenic University  www.ihu.edu.gr Grecia X     The American College of Thessaloniki - Greece  www.act.edu Grecia X     The American College of Thessaloniki - Greece  www.act.edu Grecia X     Politecnico di Milano  www.polinternational.polimi.it Italia X X   London College of International Business Studies www.LCIBS.org Marea Britanie X X X London School of Economics  Marea Britanie X     London School of Commerce  www.lsclondon.co.uk Marea Britanie X     Coventry University  www.coventry.ac.uk Marea Britanie X     British Council  www.britishcouncil.ro Marea Britanie X X X Anglia Ruskin University  www.anglia.ac.uk/international Marea Britanie X X X BPP University of Professional Studies  www.bpp.com/university-college/lp/university-college/10682 Marea Britanie X X X Plymouth University  www.plymouth.ac.uk Marea Britanie X     Cambridge English Language Assessment  www.cambridgeenglish.org/ro/ Marea Britanie X X   Canterbury Christ Church University  www.canterbury.ac.uk Marea Britanie X     University of Worcester  www.worcester.ac.uk Marea Britanie X X X University of Kent  www.kent.ac.uk Marea Britanie X     University of Greenwich (London)  www.gre.ac.uk/romania Marea Britanie X X X University of Portsmouth  www.port.ac.uk Marea Britanie X     University of Salford  www.salford.ac.uk Marea Britanie X X X Birmingham City University  www.bcu.ac.uk Marea Britanie X     University of Worcester  www.worcester.ac.uk Marea Britanie X X X University of Greenwich (London)  www.gre.ac.uk/romania Marea Britanie X X X University of Essex  www.essex.ac.uk Marea Britanie X X X University Campus Suffolk  www.ucs.ac.uk Marea Britanie X     The University of Northampton  www.northampton.ac.uk Marea Britanie X X X The University of Manchester  www.manchester.ac.uk Marea Britanie X     University Campus Suffolk  www.ucs.ac.uk Marea Britanie X     University of Bradford  www.bradford.ac.uk Marea Britanie X     University of Bristol  www.bris.ac.uk Marea Britanie X     BI Norwegian Business School  bi.edu/romania Norvegia X     Wageningen University  www.wageningenuniversity.eu Olanda X     Rotterdam Business School  www.RotterdamBusinessSchool.nl Olanda X     Stenden University of Applied Sciences  www.stenden.com Olanda X X X Tilburg University  www.tilburguniversity.edu Olanda X X   University of Amsterdam  www.uva.nl/international Olanda X     Radboud University Nijmegen www.ru.nl/students Olanda X X X NHTV Breda University of Applied Sciences  www.nhtv.nl Olanda X     Eindhoven University of Technology (TU/e)  www.tue.nl/ee Olanda X     Fontys University of Applied Science  www.fontys.edu Olanda X     HU University of Applied Sciences Utrecht  www.international.hu.nl Olanda X     INHOLLAND University of Applied Sciences  www.inholland.nl/inhollandcom Olanda X X X VHL University of Applied Sciences  www.vhluniversity.com Olanda X X X University of Twente  www.utwente.nl/en Olanda X     VU University Amsterdam  www.vuamsterdam.com Olanda X     UAIC Iasi  www.uaic.ro Romania     X Universitatea Europei de Sud Est Lumina  www.lumina.org Romania X     University of Sheffield International Faculty, City  www.city-sheffield.ro Romania X     West Gate Studios  www.westgatestudios.ro Romania X     Universitatea Romano-Americana  www.rau.ro Romania X X X REC Romania  romania.rec.org Romania   X   American Hotel Academy  www.americanhotelacademy.ro Romania X     Goethe-Institut Bukarest  www.goethe.de/bukarest Romania X     CEFORA Business School  www.cefora.ro Romania X     EDMUNDO - A World of Education  www.edmundo.ro Romania X X X Pepperdine University  www.pepperdine.edu Statele Unite ale Americii X     Comisia Fulbright Romano-Americana  www.fulbright.ro Statele Unite ale Americii X X X

Când are loc târgul

Cel mai mare târg de universităţi străine din ţară, RIUF, aflat la cea de-a zecea ediţie, va avea loc pe 15 şi 16 martie la Bucureşti, la Sala Palatului, pe 18 martie la Cluj-Napoca, la Casa de Cultură a Studenţilor şi pe 20 martie la Iaşi, la Congress Hall Palas, iar participarea se face pe baza înscrierii pe www.riuf.ro.

Ca în anii trecuţi, vor fi prezente multe din universităţile din Marea Britanie, dar şi din Franţa, Italia, Spania, Greciau sau Germania, ţară unde pot merge la master cu toate costurile acoperite integral. „Anul acesta, o noutate este prezenţa instituţiilor din Arabia Saudită şi din Emiratele Arabe Unite, dar şi din Austria, Elveţia, Norvegia, Olanda şi SUA“, a explicat Anca Gîlcă, PR & Marketing Manager la EDUCATIVA, cei care organizează târgul.

Aceasta a adăugat că instituţiile de învăţământ din cele peste 16 ţări participante la RIUF pun la dispoziţia studenţilor internaţionali un fond de burse care depăşeşte 500.000 de euro.

Specializările cele mai căutate

„Fie că vorbim de programe de business şi IT sau de programe mai neobişnuite (precum ethical hacking sau filosofia Familiei Simpson), elevii vor afla informaţii de la reprezentanţii celor peste 100 de universităţi internaţionale şi de la consilierii educaţionali care îi pot ajuta gratuit în procesul de aplicare“, spune Gîlcă. 

Experienţa anulor anteriori a arătat că cele mai căutate specializări sunt Management, Finanţe, IT, dar şi din domeniul artelor (design, arhitectură), a adăugat aceasta.

Tinerii vor putea consulta la RIUF şi oferta universităţilor din ţară, pentru a pune în balanţă toate aspectele când iau decizia de a studia peste hotare, precum şi stagiile de practică de afară, de volutariat sau seminariile de dezvoltare personală, inclusiv în ceea ce priveşte cunoştinţele de limbi străine. 


Vrei să studiezi în străinătate? Ofertele şi noutăţile de la târgul RIUF de anul acesta, la Adevărul Live

500.000 euro – fond de burse la RIUF pentru tinerii români care aleg să studieze în străinătate

RIUF 2014 Business, IT sau limba elfilor? Ce aleg tinerii români să studieze în străinătate?

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite