Premieră în domeniul Învăţământului Profesional în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

13 elevi la meseria „Tencuitor”, absolvenţi ai Şcolii Profesionale nr.7 din Chişinău, au susţinut la sfârşitul săptămânii examenul de calificare în incinta unui bloc imobiliar ce aparţine companiei de construcţii unde ei au făcut practica pe parcursul anilor de studiu. Acest model de evaluare reprezintă o noutate pentru Învăţământul Profesional din Moldova, iar la noi în ţară încă nu s-a experimentat

Parteneriatul dintre Şcoala Profesională nr. 7 şi compania de construcţii se datorează conlucrării cu membrii Comitetului Sectorial în Construcţii, care a stabilit conexiunea cu agentul economic, compania Reconscivil SRL, şi a facilitat implicarea acestuia în sistemul de pregătire profesională a elevilor, se arată pe site-ul Ministerului Educaţíei al Republicii Moldova.

„Acest proiect a fost iniţiat în colaborare cu Federaţia Patronală CONDRUMAT, având scopul de a racorda oferta educaţională la cererea pieţei muncii. În particular, ne-am propus să pilotăm un model nou de evaluare finală şi-anume desfăşurarea probei practice a examenului de calificare direct la agentul economic. Sperăm că în felul acesta vom reuşi să creăm un model de parteneriat durabil dintre instituţia de învăţământ şi piaţa muncii, care va fi replicat şi la alte meserii”, explică Lidia Barburoş, director executiv al Federaţiei Patronale CONDRUMAT, Preşedintele Comitetului Sectorial în Construcţii, conform aceleiaşi surse.

Absolvenţii spun că nu au avut emoţii la susţinerea examenului în faţa agentului economic, dimpotrivă, acesta i-a motivat să depună eforturi pentru a demonstra că sunt cei mai buni.  

„În felul acesta avem posibilitatea să ne manifestăm în faţa angajatorului, obţinând şanse reale de angajare. Consider că este o practică binevenită. Meseria de tencuitor este una utilă şi bineplătită şi de aceea sper să mă angajez cât mai curând”, susţine Mihai Vulpe, unul dintre evaluaţi. 

Pe viitor, practica de organizare a examenului de calificare la companie urmează să fie extinsă pentru toate meseriile predate în învăţământul profesional, iar parteneriatele dintre comitetele sectoriale de profil, instituţia de învăţământ şi agentul economic vor fi dezvoltate, au mai adăugat reprezentanţii companiei.

„Suntem printre primii agenţi economici care s-au implicat într-un proiect de formare profesională a viitorilor specialişti. În felul acesta ne propunem să identificăm absolvenţi buni pe care să-i angajăm în companie. Avem o poziţie de lider pe piaţa imobiliară, iar acest fapt se datorează cadrelor calificate, care execută lucrări de cea mai înaltă calitate. Chemăm şi alte companii să colaboreze cu şcolile profesionale pentru a ajuta sistemul educaţional să pregătească specialişti calificaţi, conform cerinţelor actuale de pe piaţă”, spune Andrei Ghimpu, responsabilul tehnic în cadrul firmei angajatoare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite