EXCLUSIV Sergiu Paşca, studentul român al anului 2012 din străinătate: „Ar fi trebuit să plec la studii mai devreme“

EXCLUSIV Sergiu Paşca, studentul român al anului 2012 din străinătate: „Ar fi trebuit să plec la studii mai devreme“

La 30 de ani, Sergiu Paşca a primit şi premiul „Cel mai bun student român din străinătate“ la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate din 2013 şi ar fi vrut să plece la studii în afară mai devreme. Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, Paşca spune că aspiră la propriul laborator de cercetare în care să continue studiile despre autism, însă în America, pentru că „e greu să faci cercetare în România“.

Emil Hurezeanu la Gala LSRS: "Ţara nu ar trebui să fie foarte îngrijorată dacă studenţii nu se mai întorc"

Emil Hurezeanu la Gala LSRS:

Jurnalistul Emil Hurezeanu, care a prezentat un premiu pentru întreaga activitate aducându-i un omagiu informaticianului Mihai Pătraşcu la Gala Studenţilor Români din Străinătate, a acordat un interviu pentru ziarul "Adevărul" în care a  explicat că României nu trebuie să-i fie teamă că îşi va pierde adevăratele valori şi talente în străinătate.

VIDEO INTERVIU Mesajul lui Raed Arafat pentru studenţi: ”Calea României este să-şi aducă valorile înapoi”

VIDEO INTERVIU Mesajul lui Raed Arafat pentru studenţi: ”Calea României este să-şi aducă valorile înapoi”

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat marţi seară, în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), că România trebuie să facă tot posibilul pentru a-i atrage în ţară pe studenţii şi absolvenţii români plecaţi în străinătate, inclusiv prin schimbarea modului în care se fac angajări în sistemul public.

UPDATE Cum sunt discriminaţi studenţii români şi bulgari din Marea Britanie

UPDATE Cum sunt discriminaţi studenţii români şi bulgari din Marea Britanie

Studenţii români şi bulgari care urmează cursuri în învăţământul superior din Marea Britanie sunt discriminaţi de legislaţia britanică, ce prevede extinderea restricţiilor privind piaţa forţei de muncă, până la 31 decembrie 2013. Astfel, ei s-au trezit în faţa unei alegeri dificile: să-şi continue studiile din banii părinţilor sau să se întoarcă acasă. Măsura a fost aspru criticată de avocatul serviciului UE "Europa ta - Consiliere".

Viitorii studenţi străini din Marea Britanie vor trebui să treacă de interviul de la Biroul de Imigrări

Viitorii studenţi străini din Marea Britanie vor trebui să treacă de interviul de la Biroul de Imigrări

Peste 100.000 de străini care vor vrea să ajungă în 2013 în Marea Britanie ca studenţi vor fi intervievaţi mai întâi de personalul consular, în cadrul unui plan al autorităţilor britanice de a pune capăt imigrării „falşilor studenţi“, a anunţat Theresa May, secretarul de stat britanic pe probleme de imigrare, potrivit ”The Guardian”.

Pornită sub auspicii favorabile, reglementată corespunzător, iniţiativa „Şcoala după şcoală“ (ŞDŞ) avea toate şansele să evolueze şi să capete amploare pe măsura rezolvării a numeroase probleme de care se loveau părinţii. Copiii din învăţământul primar şi gimnazial erau prezenţi şi supravegheaţi în şcoli, încă 3-4 ore, în loc să stea în spatele blocurilor cu cheia de gât.

acum 12 luni · comentarii (1)

Prin intermediul programelor academice şi instituţiilor cu renume internaţional, Statele Unite oferă oportunităţi  de studiu extraordinare studenţilor,  viitorilor studenţi şi adulţilor care doresc să se perfecţioneze în domeniul lor.  Ai doar 5 paşi de parcurs pentru a urma un program de studii în SUA:

acum 2 ani · comentarii (2)

A început un nou an şcolar, cu emoţii şi cu zarvă. Este încă un prilej pentru a dezbate situaţia disperată a sistemului românesc de educaţie – un subiect despre care nu vorbim niciodată prea mult, având în vedere uriaşa sa miză: pregătirea celei mai importante resurse a acestei ţări, oamenii săi.

acum 2 ani · comentarii (8)

La nivel de sector privat se văd schimbări în România, însă riscăm să creăm un ecosistem închis datorită felului în care ne educăm viitori conducători. Cu toate că România a început să dezvolte relaţii peste graniţele tării, suntem foarte departe de a ajunge să avem un mindset cu adevărat internaţional.

acum 4 ani · comentarii (0)

Săptămâna aceasta, QS Top MBA a publicat un raport care analizează profitabilitatea şi intoarcerea investiţiei (ROI) unui MBA, în Europa. Raportul analizează costurile unui program de MBA de la 200 de şcoli din Europa şi calculează întoarcerea investiţiei relatată la o perioadă de 20 de ani.

acum 5 ani · comentarii (2)

Criza financiară a adus odată cu ea o nevoie de schimbare a curiculelor în mediul învăţământului. În urma acestui eveniment global,  istoria se scrie în fiecare zi, iar şcolile de afaceri încearcă din răsputeri să ofere informaţii  şi să dezvolte aptitudini care să le folosească studenţilor în economia de după criză.

acum 5 ani · comentarii (0)

Cu toată presa negativă intămpinată de industria şcolilor de afaceri, programele de MBA recrutează numere impresionante în fiecare an.  Insă ştim unde să cautam informaţia de care avem nevoie pentru a decide intre un curs în România sau unul în străinătate?

acum 5 ani · comentarii (2)

Studiul în oraşul, judeţul sau chiar şi ţara natală ţine de domeniul trecutului. Într-o economie în care concurenţa pentru locurile de muncă este acerbă şi cerinţele sunt mari, studiile superioare iţi vor  da un avantaj. Cu toate acestea cifrele sunt descurajatoare – in 2013 , potrivit Mediafax, 620.000 de persoane, dintre care aproape 86.000 de absolvenţi, au intrat în şomaj.

acum 5 ani · comentarii (0)

Probabil aceasta este una dintre întrebările pe care mulţi studenţi din România şi, în aceeasi măsură, orice student din străinatate şi-o pune. Să plec sau să rămân? Studenţii din România sunt dezamăgiţi de oportunităţile pe care le au în ţară, în timp ce studenţii români din străinătate duc dorul familiei, prietenilor şi a culturii în care au crescut. Eu am să vă dau 3 motive să plecaţi din România (cel puţin temporar).

acum 5 ani · comentarii (11)

Renumita London School of Economics (LSE) a lansat recent un program executiv care, spre deosebire de programele de MBA şi executive MBA, se bazează în întregime pe teorie. Programul intitulat Executive Global Master în Mnagement (EGMiM) se adresează unei grupe de varstă mai înaintată decât programele de MBA.

acum 5 ani · comentarii (0)

România trece printr-o tranziţie. Mă întreb dacă drumul pe care ne-am îmbarcat este spre evoluţie sau involuţie. O tară întreagă bate apa în piuă despre lucruri asupra cărora fie nu au control sau în privinţa cărora oricum decid să nu facă nimic. În ultimii ani guvernul a antrenat tineretul roman, şi nu numai, într-un dialog nociv din care s-au văzut puţine schimbări.

acum 6 ani · comentarii (6)

Stagiile de practică sunt de mult timp o obişnuinţă în peisajul profesional occidental, în multe ţări existând o adevărată cultură în acest sens precum şi legi care reglementează această practică. Am descoperit cu bucurie şi, recunosc, cu oarecare surprindere că stagiile au început să apară şi în România, chiar dacă se percepe încă o nuanţă de reticenţă datorată, poate, lipsei de experienţă în acest domeniu.

acum 6 ani · comentarii (0)

În timp ce multe din ţările est europene se mulţumesc să păstreze un număr constant de studenţi la master, sau în cel mai bun caz să crească numărul aplicaţiilor, economiile dezvoltate inovează. Franţa este unul dintre cele mai bune exemple – casa celui mai bun program de MBA din Europa (HEC Paris), nu lasă de dorit nici când vine vorba de mastere.

acum 6 ani · comentarii (2)

Dacă eşti fost sau actual student român în străinătate cu siguranţă ţi-ai pus sau ţi s-a pus întrebarea: Te vei întoarce în România? La prima vedere, pare o întrebare cât se poate de simplă, cu un răspuns la fel de simplu: „Da” sau „Nu”. În spatele acestei simplităţi aparente stă, însă, o hotărâre îndelung gândită, motive personale şi profesionale, planuri de viitor şi experienţe din trecut.

acum 6 ani · comentarii (0)

Atât de des se vorbeşte în spaţiul public despre "elite", încât lipsa lor ni le-a făcut de-a dreptul familiare. Cred că oricine poate să formuleze o definiţie simplă pentru ceea ce înseamnă să fii „elită”, iar unii dintre noi s-ar aventura să dea şi reţete, sfaturi, direcţii către succes.

acum 6 ani · comentarii (9)

Fostul angajat la Direcţia Sanitar-Veterinară  Dolj, PSD-istul Vali Iovan este noul secretar adjunct al Institutului Cultural Român, iar cântăreaţa de muzică populară, liberala Ioana Maria Ardelean este noua directoare a serviciului anticorupţie din cadrul ministerului Dezvoltării Regionale. Dacă pe primul nu am aflat încă ce îl recomandă, în cazul liberalei, domnul Dragnea s-a exprimat: „Vocea şi talentul”.

acum 6 ani · comentarii (26)

Am fost foarte surprinsă de vocile care susţin în ultima vreme că Marea Britanie nu este locul de studiu potrivit pentru tinerii noştri. Aşa că am rugat-o pe fiica mea Irina,  absolventă a universităţii Warwick, să vă împărtăşească gândurile ei legate de experienţa britanică. Iată răspunsul ei la cele mai frecvente contraargumente pentru înscrierea la o universitate din Marea Britanie.

acum 6 ani · comentarii (13)

Acum câteva luni, strigătul de alarmă lansat de un deputat european a avut efectul unei bombe în mediul studenţesc: din lipsă de bani şi de mijloace, în plină criză financiară, însăşi existenţa programului Erasmus era ameninţată, chiar când sărbătorea a 25-a aniversare. Alerta era stringentă, chiar dacă această tristă perspectivă era momentan îndepărtată. Ea trebuia totuşi să dea de gândit asupra viitorului acestui proiect.

acum 7 ani · comentarii (6)

Am primit un e-mail intern la nivelul Comisiei Europene, text semnat de Dennis Abbot, purtătorul de cuvânt al Comisarului euroopean Androulla Vassilliou (Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret) în care comentează afirmaţiile unui foarte mediatizat comunicat de presă dat de Mihai Dragoş, Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Naţionale Studenţeşti.

acum 7 ani · comentarii (0)
Postari Recente