Ora 18.00. Adevărul Live despre tinerii români care s-au întors în ţară după studiile în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţia de miercuri seară, de la Adevărul Live, a plecat de la povestea Corinei Pisc, o tânără care a studiat şi a lucrat în străinătate, care însă a decis să se întoarcă în ţară şi să participe la lansarea unei afaceri start-up, ca şef al departamentului de Comunicare.

Invitaţii ediţiei de miercuri seară au fost, alături de Corina Pisc, Alexandru Ghiţă, preşedintele EDUCATIVA Group şi, prin videoconferinţă, Ciprian Stănescu, şeful programelor de Leadership de la Aspen Institute din România.

Discuţia a plecat de la povestea Corinei, care, după patru ani de studii, stagii şi colaborări profesionale în străinătate, a decis să se întoarcă în România. Interviul cu ea a fost realizat în parteneriat cu cei de la EDUCATIVA, în cadrul programului lor REVIRO, prin care încearcă să pună o punte de legătură între aceşti tineri şi mediul de afaceri din România.

S-a întâmplat în noiembrie 2011, iar acum, după un an de la întoarcerea în ţară, coordonează Departamentul de Comunicare din cadrul unui start-up, Smartlink Communication, prin care conectează investitorii străini la piaţa din România şi pe cei români îi pune în legătură cu autorităţile europene, în special. A rămas totuşi aproape şi de Liga Studenţilor Români în Străinătate, în care a activat ani buni şi pe care încă îi sprijină.

Nu consideră că trecerea a fost dificilă şi nici nu se simte departe de lumea cosmopolită şi diversă a ţărilor în care a învăţat şi lucrat (Anglia, Spania, SUA), pentru că jobul ei presupune călătorii constante între Bucureşti şi oraşe mari precum Bruxelles sau Barcelona. 

A plecat din România în 2008, după ce a terminat ASE-ul, la un master în Administrarea Afacerilor în Marea Britanie, la University of Portsmouth. După un an, a decis să se mute la Barcelona, un oraş pe care îl iubeşte, pentru un stagiu la UNESCO, apoi au urmat colaborări cu Apple şi alte companii.

”Nu am plecat niciodată cu gândul să fug, am vrut să văd şi să încerc şi altceva decât ceea ce oferea sistemul de aici. Aşa că nu mi-a fost greu să mă întorc... Oricum, eu sunt de părere că nu trebuie să te întorci neapărat în România ca să poţi schimba în bine ţara, o poţi face şi întprcându-te spre România, ajutând-o de afară, schimbând mentalităţi”, a explicat Corina.

În cazul lui Ciprian Stănescu, care coordonează programul prin care Aspen Institute din România creează generaţiile de Tineri Lideri, adaptarea a fost puţin mai dificilă când a plecat să studieze pentru un master în Ştiinţe Politice, la Central European University din Budapesta, Ungaria. 

”Era un altfel de sistem, atât educaţional, cât şi social. Şi a fost şi o problemă de adaptare acolo ca român, însă experienţa a fost importantă, am intrat în contact cu un altfel de sistem de educaţie, pe stil american, centrat pe student, total diferit de cel de la noi”, explică Ciprian, care povesteşte că a renunţat la un job bine plătit afară pentru a reveni în ţară.

A ales să se implice în proiectele Aspen Institute în România, pentru că este de părere că stă în puterea lui şi a celor din generaţia lui ”să schimbe România în bine”, acesta fiind ”proiectul lui de suflet” pentru care a decis să revină în ţară.

De altfel, Alexandru Ghiţă, preşedintele EDUCATIVA Group, a spus că mulţi dintre românii şcoliţi afară vor să se întoarcă aici pentru că realizează că în România pot avansa mai uşor, fiind o piaţă în dezvoltare, aplicând tot ceea ce au văzut afară. 

E un avantaj net pe care îl au în faţa altor angajaţi, la care se adaugă ofertele financiare comparabile cu cele din străinătate pe care unele multinaţionale din ţară le pot face acestor ”talente”, a mai spus preşedintele EDUCATIVA Group, care, în afara târgului universităţilor străine RIUF, coordonează şi proiectul REVIRO.

Concluzia discuţiilor de joi seară de la Adevărul Live a fost că România are nevoie de un proiect comun, la care trebuie să participe toate generaţiile ţării, nu doar tinerii care au studiat sau muncit în alte ţări, ci şi cei care au acumulat deja ani de experienţă. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite