Mastere internaţionale accesibile: unde, cum, cât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aberdeen

Experienţa internaţională de studiu, atât la nivel de licenţă, cât şi de master, are numeroase avantaje. Învăţământul de calitate recunoscut în topurile mondiale, cu programe axate pe practică şi adaptate pentru piaţa muncii, dar şi oportunitatea de a studia într-un mediu multicultural sunt doar câteva dintre acestea.

Experienţa internaţională de studiu, atât la nivel de licenţă, cât şi de master, are numeroase avantaje. Învăţământul de calitate recunoscut în topurile mondiale, cu programe axate pe practică şi adaptate pentru piaţa muncii,  posibilitatea de a face internshipuri în companii multinaţionale de top, dar şi oportunitatea de a studia într-un mediu multicultural sunt doar câteva dintre acestea.

            Pentru foarte mulţi studenţi, însă, taxele de şcolarizare destul de ridicate de la unele universităţi reprezintă un impediment în alegerea continuării studiilor în altă ţară. Cu toate acestea, există în anumite ţări taxe de şcolarizare destul de accesibile, unele chiar mai mici decât cele din România (în Belgia), sau cu posibilitatea obţinerii de finanţare de la stat chiar şi la nivel de master (cum ar fi Olanda şi Scoţia).

            În ce ţări poţi găsi mastere accesibile?

Olanda – învăţământ de top

            Una dintre destinaţiile în care taxa pentru programele de masterat este destul de mică este Olanda, unde aceasta este de 1906 euro/an şi poate fi acoperită printr-un împrumut guvernamental. Mai mult decât atât, guvernul olandez le oferă studenţilor, care demonstrează că lucreză minim 56h/săptămână, o bursă ce poate varia de la 250 până la 500 de euro.

            Olanda este o destinaţie de studiu pe care o aleg zeci de mii de studenţi internaţionali în fiecare an. În plus, Olanda se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul şi diversitatea  programelor de studii oferite în limba engleză, pentru o ţară care nu are această limbă drept cea oficială.

            Universităţi precum University of Groningen, Radboud University Nijmegen, University of Twente şi Tilburg University sunt recunoscute fiecare pentru anumite domenii predilecte. Spre exemplu, 3 programe de master de la Twente: Mechanical Engineering, Nanotechnology şi Technical Medicine au fost clasificate drept ''TOP-CLASS'' în Olanda, iar Radboud University are 10 programe de masterat pe primul loc în domeniul lor, conform topului organizat de Keuzegids Masters.

            Roxana Pantazică, fost consilier EDMUNDO, este masterandă în Olanda. Despre studiul în străinătate, ea consideră că este o experienţă care te responsabilizează şi te face să creşti altfel. Apoi, academic vorbind, beneficiul este şi o provocare în acelaşi timp: vei întâlni un sistem nou căruia va trebui să i te adaptezi şi vei fi nevoit să lucrezi cu persoane care vin din sisteme diferite. (...) lucrul în echipă este foarte important pentru universităţile de aici, iar mie mi se pare că asta chiar te formează pe viitor – să ştii să faci faţă unui mediu internaţional, la internship sau chiar la muncă.”

 

roxanap

Roxana Pantazică 

Belgia – mastere mai accesibile decât în România

            În Belgia, majoritatea programelor de masterat sunt finanţate de către stat, iar studenţii trebuie să plătească doar o taxă de înregistrare care anul acesta este de aproximativ 700 de euro/an. Vrije Universiteit din Bruxelles are o ofertă de 21 de programe de master cu predare în limba engleză, iar multe dintre specializările oferite se află în top  200 din lume conform QS Rankings by Subject 2014. De asemenea, pentru cei care îşi doresc să lucreze în timpul facultăţii, e bine de ştiut că studenţii au voie să lucreze în timpul anului universitar maxim 20h/săptămână.

laurac

Laura Călinoiu

Laura Călinoiu, fost consilier EDMUNDO, studiază Management Science din cadrul Vrije Universiteit. Despre alegerea Belgiei ca destinaţie de studiu, ea spune: „Am încercat să aleg o destinaţie care să mă ajute să cresc atât personal cât şi profesional, să-mi ofere cât mai multe oportunităţi de networking, iar Bruxelles, cu aerul său cosmopolit, oraşul în care peste 35% din locuitori sunt străini, a fost opţiunea ideală.”

La întrebarea de ce le-ar recomanda experienţa studiilor în străinătate şi altor studenţi, Laura crede că „O oportunitate de studii în străinătate este, în primul rând, o experienţă de viaţă, apoi una de studiu. Fiecare o percepe diferit, reacţionează diferit în noua ipostază, însă numitorul comun al tuturor celor care acceptă provocarea este că se schimbă.(...) ne dăm seama că nu ştiam încă totul despre noi şi că, de multe ori, alt mediu te face să descoperi în tine un alt om, cu noi şi nesfârşite capacităţi. ”

 

Italia – taxe calculate în funcţie de venituri

Pentru cei care doresc să urmeze studii în Italia, guvernul italian oferă posibilităţi de finanţare, fie directe, fie prin intermediul fundaţiilor universităţilor. De exemplu, Università Cattolica del Sacro Cuore din Milano are o fundaţie proprie prin care îi finanţează pe cei care au nevoie de fonduri pentru a urma aici studiile.

Mai mult, taxele la această universitate, precum şi în general în Italia, sunt calculate în funcţie de veniturile familiei. Pentru studenţii români care aplică aici la un program de studii, taxele se calculează începând de la 2500 de euro pe an, cu posibilitatea de a primi finanţare pentru costurile de şcolarizare, dar şi burse care să contribuie la cheltuielile de zi cu zi. Acest tip de finanţare este calculat în mod individual pentru fiecare aplicaţie primită.

Pe lângă acestea, Universitatea Cattolica dezvoltă şi un program de tutorat şi un serviciu de orientare în carieră ce numără anual peste 6500 de internshipuri şi aproximativ 2000 de parteneriate din mediul business italian.

 

image

Scoţia – tradiţie şi modernitate în acelaşi loc

            În Scoţia se găsesc unele dintre cele mai vechi şi mai prestigioase universităţi din lume, cu o tradiţie a învăţământului universitar începută încă din secolul al XV-lea. Cu o programă ce pune accent pe diversitate şi personalizare, universităţile din Scoţia au introdus în strategiile de predare şi învăţare noţiuni care să faciliteze intrarea absolvenţilor pe piaţa muncii. University of Aberdeen se află pe locul 5 în rândul celor mai vechi universităţi în care se vorbeşte limba engleză şi a rămas constant în top 150 universităţi din lume. Universitatea a investit într-un program de susţinere a sportivilor olimpici şi, în curând, va deschide un nou centru acvatic în cadrul spaţiului olimpic.

            Pentru cei care şi-ar dori să studieze la Aberdeen, este bine de ştiut că există un program de împrumuturi prin care se pot acoperi taxele de şcolarizare, împrumut care nu poate să depăşească 3400 lire pe an.

            Universitatea a investit în construirea unei biblioteci de ultimă generaţie, despre care Luciana Acatrinei, studentă la Aberdeen, spune că este „visul oricărui pasionat de cărţi,(...) de unde poţi vedea marea în timp ce citeşti.”

Rareş Adrian Matei, un alt student român la Aberdeen, caracterizează oraşul drept „un oraş incredibil să trăieşti experienţa de student. Parca e o Utopie izolată de restul lumii în care ai tot ce trebuie ca să avansezi în domeniul de studiu ales, să rămâi mereu motivat şi să găseşti o diversitate culturală şi un stil de viaţă nemaîntâlnit în Europa.”

               Pentru cei interesaţi de un program de master în străinătate, universităţi din toate aceste locaţii există în portofoliul de parteneri EDMUNDO. Astfel, un consilier vă poate oferi ajutor în mod gratuit pe tot parcursul procesului de aplicare. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite