Interviurile Adevărul - Reviro. Despre revenirea în ţară după o bursă Erasmus în Franţa, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvana Gagu în studioul Adevărul Live FOTO Florin Şuler
Silvana Gagu în studioul Adevărul Live FOTO Florin Şuler

Silvana Gagu, o studentă la ASE care a fost plecată cu o bursă Erasmus pe economie la Universitatea din Orleans, în Franţa, după o altă experienţă internaţională, cu Work&Travel, care i-a schimbat mult viziunea, a povestit marţi, la Adevărul Live, dacă România poate să-i ţină în ţară pe tinerii talentaţi, apreciaţi internaţional.

Sivana Gagu a absolvit specializarea Matematică-informatică de la Colegiul Naţional „Gh. Munteanu Murgoci” din Brăila şi în prezent este studentă la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti din anul 2012.

În acest an a studiat Economia la Universitatea din Orleans, Franţa, în cadrul unei burse Erasmus. Experienţa ei internaţională a fost completată şi cu un alt program accesat de mulţi tineri studenţi, Work&Travel, în vara lui 2013, în SUA.

După revenirea în ţară a încercat pentru puţin timp experienţa unei multinaţionale, la IBM România, ca Business Analyst and Optimization, însă rămâne implicată în sectorul educaţiei informale. 

A fost trainer la Fundaţia CODECS pentru Leadership şi s-a implicat într-unul din proiectele Organizaţiei Voluntari pentru Idei şi Proiecte, numit Investment School - prima astfel de şcoală fără taxe din ţară.

Principalele declaraţii

Despre modul de predare din Franţa

„Ceea ce am remarcat şi mi-a plăcut este că ni se dădeau cursurile dinainte, iar apoi mergeai la curs şi puneai întrebări, completai. Totul se baza pe a înţelege ce ţi se dădea. Studenţii erau independenţi, era mai mult o alegere persoanlă. La noi, profesorii consideră că studenţii nu ar mai fi interesaţi de curs dacă li s-ar da informaţia dinainte”, povesteşte Silvana.

Fata mai povesteşte că profesorii o încurajau, îi explicau în particular sau pe mail, răspunsul acestora la întrebările ei sosind numaidecât. 

Evaluarea la Universitatea din Orleans

silvana gagu foto florin suler

„Acolo se merge până la 20 cu notarea, iar nota asta nu se prea ia. Sunt mai duri profesorii, notează cu 14, 15, iar ca să iei un 18, 19, trebuie să fii foarte bun. Evaluările sunt cam ca la noi. Şi noi, studenţii Erasmus, mai aveam, de asemenea, examene orale”, îşi aminteşte studenta, adăugând că nu a fost tratată diferit de francezi. „Îmi amintesc de o poveste a unei colege românce, pe care o franţuzoaică a întrebat-o de ce nu e neagră, dacă e din România. Mie personal nu mi s-a întâmplat”, mai spune ea.

Silvana Gagu spune că plecarea în Franţa a ajutat-o să se dezvolte mult pe plan personal. Fata s-a implicat în Asociaţia de Voluntariat Erasmus Students Network, care ajută studenţii Erasmus să se adapteze, şi a aplicat pentru joburi, implicându-se în diverse proiecte locale. 

„Când am plecat din România, am plecat cu gândul că voi rămâne acolo, dar lucrurile au stat altfel, pentru că nu am reuşit să mă acomodez cu campusul. În anul trei voi rămâne aici, însă apoi sper să găsesc un master în psiho-cibernetică”, povesteşte Silvana despre planurile sale de viitor, punctând şi că nu i se potriveşte mediul corporatist, ci că preferă inovaţiile.

Despre ştiinţa care o pasionează, psiho-cibernetica, studenta spune că este optimizarea modului de a gândi şi că are mare legătură cu dezvoltarea personală, fiind foarte utilă şi în planul şcolar. 

„Recomand Work&Travel. Eu am lucrat într-un parc de distracţii. E o muncă fizică. Am vrut să îmi demonstrez că pot şi eu şi să mă dezvolt personal. Îmi place să experimentez eu anumite lucruri. În America am stat pe Coasta de Est şi am ajuns în New York, Philadelphia, Washington. Familia la care am stat eu avea 2-3 joburi şi erau joburi normale. Acolo nu există decât clasa de sus şi clasa de jos, atât, nu exista clasa de mijloc”, spune tânără.

Reconectarea cu România

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.



Silvana Gagu în studioul Adevărul Live FOTO Florin Şuler

silvana gagu foto florin suler

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Absolvent în Glasgow, stagiar la Guvern: „Cred foarte mult în generaţia noastră”

La Adevărul Live am discutat despre cum se angajează pe piaţa muncii din România tinerii care au terminat o facultate în străinătate. Cristian Leaţă, absolvent cu onoruri la Universitatea din Glasgow, a ales un stagiu la Guvern, în echipa consilierului de stat pe probleme economice şi din toamnă va începe un master la Oxford. Tânărul a explicat că mulţi români s-ar întoarce în ţară „pe un salariu bun şi dacă au siguranţa că vor fi respectaţi”.

Interviurile Adevărul - Reviro: „Când m-am întors, am avut un mic şoc cultural”

Astăzi am continuat seria interviurilor Adevărul-Reviro despre tinerii români şcoliţi în străinătate şi angajaţi în ţară. Invitata noastră a fost Sabrina Vlăsceanu, absolventa unui program de licenţă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Haga, care acum lucrează în România, ca intern pe copywriting la o companie ce ofera servicii de digital marketing.

VIDEO Interviurile „Adevărul“ - Reviro. România, locul în care tinerii şcoliţi afară se întorc pentru a creşte

Astăzi, la Adevărul Live, am continuat seria interviurilor „Adevărul“ - Reviro, în care aflăm poveştile tinerilor care au studiat în străinătate şi care se întorc înapoi în ţară şi reuşesc să se integreze pe piaţa muncii din România. Am discutat cu Rodica Boldeanu, absolventa unui master în Belgia, angajată la una din marile companii de cosmetice.

Interviurile „Adevărul” - Reviro: cum îţi găseşti jobul potrivit în România. Revenirea în ţară, pregătită din timp

Astăzi, la Adevărul Live am continuat seria interviurilor „Adevărul” - Reviro şi am discutat cu Luiza Bălăceanu, şcolită în Franţa şi angajată acum la Teach for Romania, despre cum te integrezi pe piaţa muncii din România după ce te-ai întors de la studii universitare în străinătate.

Interviurile „Adevărul” - Reviro. Simona Iernilă, şcolită în Olanda, angajată în România: „Am aplicat şi la joburi din străinătate, dar aici am găsit ce căutam”

Joi, la Adevărul Live de la ora 14:00, am discutat despre cum se pot reintegra în societatea românească şi pe piaţa muncii din ţară tinerii care au absolvit o facultate în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Darian Ursoi: „Sistemul britanic te învaţă să gândeşti şi să-ţi rezolvi singur problemele”

Vineri am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. În platou a fost invitat Darian Ursoi, care a studiat Management la Warwick Business School în Anglia, a lucrat în Londra la Microsoft şi J.P. Morgan, iar acum e business analyst la A.T. Kearny, o firmă de consultanţă strategică.

Interviurile „Adevărul”-Reviro. De ce se întorc în ţară românii şcoliţi peste hotare

Vineri, am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro, în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. Au venit la Adevărul Live tineri români şcoliţi sau care au lucrat în străinătate şi care au ales să se angajeze aici. Poveştile vor putea fi urmărite în secţiunea „Studii în străinătate”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite