VIDEO Interviurile „Adevărul“ - Reviro. România, locul în care tinerii şcoliţi afară se întorc pentru a creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin serviciul de recrutare Reviro, Grupul Educativa îi ajută pe tinerii români întorşi la studii din strănătate să îşi găsească un loc de muncă    FOTO: Adevărul/Eduard Enea
Prin serviciul de recrutare Reviro, Grupul Educativa îi ajută pe tinerii români întorşi la studii din strănătate să îşi găsească un loc de muncă    FOTO: Adevărul/Eduard Enea

Astăzi, la Adevărul Live, am continuat seria interviurilor „Adevărul“ - Reviro, în care aflăm poveştile tinerilor care au studiat în străinătate şi care se întorc înapoi în ţară şi reuşesc să se integreze pe piaţa muncii din România. Am discutat cu Rodica Boldeanu, absolventa unui master în Belgia, angajată la una din marile companii de cosmetice.

Rodica Boldeanu: Trebuie să rezolvi un business case în echipă, au participat în finală 3 echipe, 12 persoane, iar eu am făcut pate din echipa câştigătoare. Asta era în martie, iar în mai-iunie am participat la selecţia pentru internship-ul la JTI.

M-au întrebat ce planuri am cu cariera mea. Eu le-am zis că îmi doresc să fac parte din companie şi să cresc.

Am învăţat foarte multe la JTI şi am avut un an de zile dă învăţ ce înseamnă business-ul în industria de tutun, a fost o provocare pentru că era primul job în Marketing serios. Într-o multinaţională există şi o procedură clară internă şi provocarea a fost să prind mersul lucrurilor.

Interacţiunea cu ceilalţi colegi

Eram cea mai mică, eram încă la studii şi iniţial mă simţeam pe o treaptă mai jos pe calea formării mele ca profesionist. Eram inhibată pentru că intram în contact cu foarte mulţi oameni din management, cu mulţi ani de experienţă, şi la început mi-a fost greu să comunic cu ei.

Am avut parte de două prelungiri de contract, dar se făcuse un an şi nu a existat posibilitatea concretizării într-un job.

Am apelat la Reviro între timp, apoi am fost contactată de firma de recrutare care se ocupă de angajările în compania Coty.

Sunt multe diferenţe. De la dimensiunile companiilor, Coty e mai mică în România faţă de JTI. E o piaţă mai fragmentată, e concurenţa mult mai mare, deci poate să fie bine sau poate să fie rău. Eu până acum am văzut mai multă libertate, poţi crea ceva, se poate vedea ceea ce creezi. Şi am învăţat mai multe despre industria de beauty.

Managemenrtul la SNSPA a fost o facultate foarte grea, mai ales că eu am venit de la Uman.

În Belgia e altă lume, altă mentalitate. Acolo copiii stau cu părinţii până la 28-30 de ani, nu sunt orientaţi pe carieră. Oamenii se formau ca profesionişti în jurul vârstei de 30 de ani, atunci îşi dau seama ce vor de la viaţă, dar acolo statul te sprijină foarte mult. Mie mi s-a părut ciudat, dar e vorba de altă mentalitate pur şi simplu.

Eu mi-am ales cam multe cursuri în Belgia, dar asta a venit cu ajunsuri şi cu neajunsuri. Eu nu am avut timp deloc între cursuri, de la 9 dimineaţa la 9 seara, dar nu mă simţeam obosită, îmi plăcea ce făceam şi făceam cu drag. Altceva nu prea mai aveai ce să faci, aveai cursuri opţionale: limbi străine, artă, cultură. Acestea mi s-au părut o şansă pe care în România nu o ai.

Magazinele se închideau toate între 5-6 seara, asta mi s-a părut ciudat, aşa că revenirea în România nu a fost dificilă, eu oricum mă adaptez foarte repede.

Eu iubesc România, chiar voiam să mă întorc pentru că eu cred cu tărie că se pot face foarte multe lucruri aici, acesta e plusul pe care mulţi nu îl văd.

Anul trecut eram în discuţii cu o facultate bună de la Lausanne, un fel de MBA pentru cercetători, dar am primit acceptul de la JTI şi cred că a fost alegerea cea mai bună.

Nu poţi compara facultatea cu piaţa muncii. Ceea ce sunt acum se datorează 50% facultăţii şi 50% activităţii extraşcolare. Este vorba de o bază teoretică şi un stil de a gândi, de care ai nevoie la job, chiar dacă acolo ai partea practică.

Sunt puţin diferită de colegii mei, pentru că mi-am dat seama de ceea ce vreau mai devreme şi am făcut sacrificiile necesare pentru a merge pe acest drum, în general gândesc pe termen mediu sau lung. Eu am avut noroc şi că am o soră care a urmat un traseu similar, a făcut un master în Madrid, apoi un MBA, iar acum e acolo cu un job bine plătit. Aşa că pentru mine a fost un model şi trebuie să îi mulţumesc, ai nevoie de o asemenea persoană la 20 de ani care să facă puţină lumină în lumea ta, să te ajută ce să alegi. Apoi, când te întorci, e bine să ai un serviciu precum Reviro, care să te ajute dacă vrei să revii aici.

Cei mai mulţi dintre colegii mei s-au dus ori direct pe piaţa muncii, ori au ales doar masterul, prea puţini le-au combinat pe cele două.

Nu sunt în măsură să ofer sfaturi, dar le-aş sugera să-şi dea seama cât mai repede ce-şi doresc şi să muncească cât mai mult pentru a obţine ceea ce-şi doresc.


În studio este invitată Rodica Boldeanu, care a fost plecată la Katho, în Belgia, unde a făcut un masterat în Administraţia Afacerilor. Studiile de licenţă le-a facut la SNSPA, la Facultatea de Management. 

După ce s-a întors în ţară, a făcut practică la JTI, iar acum lucreaza la Coty Inc. Boldeanu ne va povesti cum a fost experienţa de studiu în străinătate, ce impact a avut asupra ei şi cum a făcut pasul de la facultate la un loc de muncă.

Reconectarea cu România

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.


Interviurile „Adevărul” - Reviro: cum îţi găseşti jobul potrivit în România. Revenirea în ţară, pregătită din timp

Astăzi, la Adevărul Live am continuat seria interviurilor „Adevărul” - Reviro şi am discutat cu Luiza Bălăceanu, şcolită în Franţa şi angajată acum la Teach for Romania, despre cum te integrezi pe piaţa muncii din România după ce te-ai întors de la studii universitare în străinătate.

Interviurile „Adevărul” - Reviro. Simona Iernilă, şcolită în Olanda, angajată în România: „Am aplicat şi la joburi din străinătate, dar aici am găsit ce căutam”

Joi, la Adevărul Live de la ora 14:00, am discutat despre cum se pot reintegra în societatea românească şi pe piaţa muncii din ţară tinerii care au absolvit o facultate în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Darian Ursoi: „Sistemul britanic te învaţă să gândeşti şi să-ţi rezolvi singur problemele”

Vineri am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. În platou a fost invitat Darian Ursoi, care a studiat Management la Warwick Business School în Anglia, a lucrat în Londra la Microsoft şi J.P. Morgan, iar acum e business analyst la A.T. Kearny, o firmă de consultanţă strategică.

Interviurile „Adevărul”-Reviro. De ce se întorc în ţară românii şcoliţi peste hotare

Vineri, am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro, în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. Au venit la Adevărul Live tineri români şcoliţi sau care au lucrat în străinătate şi care au ales să se angajeze aici. Poveştile vor putea fi urmărite în secţiunea „Studii în străinătate”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite