Secţiune în parteneriat cu Educativa

Împrumuturi de studii de până la 25.000 de lire sterline pentru doctoranzi şi cercetători, de la guvernul britanic

Împrumuturi de studii de până la 25.000 de lire sterline pentru doctoranzi şi cercetători, de la guvernul britanic

Universităţile britanice Cambridge şi Oxford se numără printre cele mai bine cotate la nivel mondial FOTO Adevărul

Marea Britanie va acorda împrumuturi de studii de până la 25.000 de lire sterline (circa 35.000 de euro) pentru studenţii britanici şi străini, inclusiv românilor care urmează programe de doctorat sau masterate de cercetare, a anunţat cancelarul britanic George Osborne. De asemenea, guvernul are în vedere şi elaborarea unui plan pentru finanţarea cercetării postuniversitare.

Împrumuturile vor fi valabile atât pentru britanici, cât şi pentru studenţii străini, care reprezintă a cincea parte din totalul tinerilor care învaţă în universităţile din Marea Britanie, însă detalii despre data lansării acestei scheme de împrumut sau despre condiţiile de eligibilitate n-au fost făcute publice încă, scrie The Telegraph.

„Cererea pe piaţa muncii pentru persoane cu studii postuniversitare depăşeşte oferta existentă, atât în Marea Britanie, cât şi peste hotare, aşadar, acest sector devine tot mai competitiv la nivel internaţional. Ţări precum SUA sau China se luptă tot mai aprig pentru atragerea de cercetători de top şi au crescut numărul de locuri în programele de doctorat”, a argumentat George Osborne.

Este motivul pentru care cancelarul a anunţat că guvernul britanic pregăteşte şi un pachet de măsuri pentru sprijinirea cercetării postuniversitare.

Împrumuturi guvernamentale şi pentru studii de masterat, din 2016

Schema de împrumuturi pentru doctoranzi vine în completarea celei pentru masteranzi, anunţată în toamna anului trecut, prin care studenţii cu vârste de până la 30 de ani vor putea obţine împrumuturi de până la 10.000 de lire sterline (circa 14.000 de euro), începând cu anul universitar 2016/2017.

„Universităţile britanice se confruntă cu o feroce competiţie internaţională, mai ales din partea instituţiilor de învăţământ americane, care oferă atât învăţământ de calitate cât şi sprijin financiar pentru atragerea celor mai buni doctoranzi”, a spus Dr. Wendy Piatt, director general al Russell Group.

Cu toate acestea, studiile de impact arată că schemele de împrumut produc efecte minimale asupra pieţei postuniversitare. În 2013, din cei circa 300.000 de tineri cu studii postuniversitare din Marea Britanie, doar 27% urmau un program de doctorat şi doar 3% un masterat de cercetare.

„Cercetătorii cu studii postuniversitare joacă un rol important pe piaţa britanică de cercetare. Dorim să creştem suportul pentru această categorie, pentru a ne asigura că avem forţă de muncă bine calificată, care să susţină creşterea economică pe termen lung”, a declarat ministrul pentru universitărţi şi ştiinţă, Greg Clark.

Guvernul britanic oferă deja împrumuturi pentru studiile de licenţă

Împrumuturile pentru studii sunt oferite de Student Loans Company şi, în prezent, sunt dedicate în special studenţilor la nivel de licenţă. Cei mai mulţi studenţi care aleg Marea Britanie ca destinaţie de studiu accesează acest împrumut, din moment ce taxele au crescut foarte mult în ultimii trei ani, ajungând la 9.000 de lire.

Majoritatea universităţilor oferă programe de studiu ce pot fi acoperite prin împrumut guvernamental, însă există anumite universităţi private la care dacă studenţii se înscriu, nu pot primi finanţare. De aceea, este util ca inainte de a aplica să fie verificat dacă pe site-ul universităţii apar informaţii despre soluţiile de finanţare. Cei care pot accesa acest împrumut sunt viitori studenţi, care au aplicat la un program de licenţă în Marea Britanie şi care au acceptat o ofertă din partea unei universităţi.

Pentru a fi eligibil trebuie să fii cetăţean al Marii Britanii sau al Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, toţi cetăţenii români pot obţine acest împrumut, în baza acceptului unei oferte universitare. Desi procedura impune ca fiecare aplicant să facă o cerere pentru acest împrumut, nu există riscul ca acesta să nu fie acordat decât în cazuri excepţionale. Este, de asemenea, util de ştiut, că nu este stabilită nicio limită de vârstă.

Cine nu poate obţine un împrumut guvernamental?

Oportunitatea de finanţare este deschisă celor care urmează pentru prima dată facultate. Aşadar, cei care au studiat deja în România nu mai au acces la împrumut. Chiar şi în acest caz, absolvenţii unor instituţii private din ţara noastră care nu au calificările finale obţinute pot beneficia de împrumut.

De asemenea, numărul maxim de ani pentru care se poate lua împrumut este 4, iar cei care au făcut deja un an sau doi ani de facultate, pot accesa împrumutul însă vor avea dreptul la acesta numai pentru anii rămaşi de studiu. Astfel, cei care au făcut un an de studiu aici, pot alege sa facă studii de licenţă de trei ani şi au în continuare dreptul de a-şi acoperi taxele de studiu prin împrumut, cei care au făcut doi ani de studii aici si vor sa înceapă un program nou în Marea Britanie vor avea dreptul la doi ani de împrumut, însă cel de-al treilea va trebui acoperit din alte surse etc.

Condiţiile de returnare

Deloc similar cu tot ceea ce înseamnă un împrumut pentru studii în România, oferta Marii Britanii este foarte accesibilă. Acesta se returnează numai şi numai după terminarea studiilor (adică presupune o perioadă de graţie de minimum trei ani) şi doar dacă absolventul este angajat. Student Loans Company, instituţia care oferă această soluţie de finanţare va stabili un plafon salarial (indiferent de ţara în care absolventul va alege să lucreze, deoarece acesta nu este condiţionat să rămână sau să părăsească UK) şi se va returna 9% pe an din ceea ce depăşeşte acest plafon. Suma datorată se ajustează la rata inflaţiei.

Un aspect important trebuie menţionat pentru a sublinia accesibilitatea împrumutului, anume că nu se percepe nicio dobândă, iar dacă timp de 30 de ani, absolventul nu lucrează sau lucrează, dar nu atinge plafonul menţionat de Student Loans Company, datoria guvernamentală este anulată.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările