FOTO VIDEO Cum au sărbătorit tinerii români Ziua Naţională peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii români care au plecat la universităţi din străinătate au sărbătorit, ca în fiecare an, Ziua Naţională a României cu mese tradiţionale şi petreceri româneşti, de care s-au bucurat alături de colegii lor internaţionali, aşa cum fac şi tinerii stabiliţi peste hotare. Mai mult, filiala Ligii Studenţilor Români din Străinătate din Germania a lansat şi o campanie inedită de promovare a ţării noastre în rândul străinilor.

Ca în fiecare an, Ziua Naţională a României a fost un prilej de sărbătoare în „familia” de conaţionali pentru studenţii şi tinerii aflaţi în străinătate. La petreceri au participat însă şi colegi din ţara gazdă, dar şi alţi internaţionali, care s-au putut familiariza cu tradiţiile şi cu produsele specifice bucătăriei româneşti.

Studenţii de la Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) au povestit pentru adevarul.ro cum au celebrat 1 Decembrie anul acesta. 

Cozonac în Instanbul

În Turcia, spre exemplu, Ziua Naţională a fost serbată puţin în avans, duminică, pe 30 noiembrie, când studentii si tinerii români LSRS din Istanbul au luat cina împreună.

Pe masă au avut însă produse tradiţionale româneşti: mămăligă, sărmăluţe şi cozonac.

Unul dintre studenţii români de la Universitatea din Sakarya i-a convins chiar pe colegii turci să transmită românilor un mesaj video cu ocazia zilei de 1 Decembrie.  

LSRS Mesajul studenţilor străini din Turcia de Ziua României

Iar pe 5 decembrie, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir”, în colaborare cu Asociaţia România pentru Asistenţă şi Solidaritate Socială şi Consulatul României la Istanbul organizează un concert de colinde dedicat Zilei Naţionale a României, potrivit LSRS. 

Tricolorul, pe Marele Zid Chinezesc

Tinerii români care studiază în China au dus o parte din România la Marele Zid Chinezesc.

„La 65 de ani de prietenie Româno-Chineză, Tricolorul a fluturat pe Marele Zid Chinezesc. Pe un frig ce pe mulţi îi ţine în casă, LSRS China, prin voluntarii săi neînfricaţi, a reluat tradiţia de a duce steagul României la poalele istoriei chinezeşti. Sub oglinda unui cer albastru, a fost intonat imnul “Deşteaptă-te Române!”, pentru a marca încă odată mândria a fi români oriunde ne-am afla pe acest pământ. Din celălalt capăt al lumii, LSRS China vă spune “LA MULŢI ANI ROMÂNIA!”. Mergem înainte!”, acesta a fost mesajul tinerilor noştri.

image

Imnul României, intonat în Peru

Şi tinerii de la LSRS Peru au sărbătorit Ziua Naţională mai devreme, chiar pe 26 noiembrie, la Ambasada României din Lima, unde au cântat imnul ţării. Şi acolo a fost organizată o masă festivă, dar nu au stat la bază însă produsele tradiţionale româneşti.

Totuşi, studenţii români de acolo spun că „peruanii apreciază foarte mult România, o recunosc după Transilvania, Dracula. Mulţi chiar ştiu istoria României şi doresc să cunoască România”. 

Sărbătoare tradiţională şi la Londra

Şi tinerii din Marea Britanie merg pe varianta tradiţională de sărbătorire a Zilei Naţionale. Raluca Apostol, absolventă de studii în Regatul Unit şi în prezent angajată în Londra, a postat pe reţeaua de socializare Facebook cum a petrecut de 1 Decembrie cu prietenii ei români: „s-au strâns românii la masă - am mâncat, am băut vin fiert”, urmate de discuţii pe muzica lui Gică Petrescu. „Tradiţional”, conchide ea.

image

Tânăra nu s-a sfiit să-şi arate patriotismul, purtând de Ziua Naţională o ie foarte veche. 

„Cand am plecat, mama mi-a zis: "să ai grijă de ia asta. A fost cusută de străbunica ta când era însărcinată cu bunica". A stat în şifonier câteva luni, până să-mi dau seama că e chiar mai valoroasă, pentru că este la fel de veche ca ţara noastră. La mulţi ani, România!”, este mesajul tinerei românce din Londra de 1 Decembrie.

România, serbată alături de Franţa şi de Germania la Paris

Cei de la LSRS Franţa au anunţat că ziua naţională a României este sărbătorită anul acesta în cadrul extins al festivalului PicturaMusica (28 noiembrie - 7 decembrie), eveniment trinaţional România-Franţa-Germania, găzduit la Castelul Chanorier, ce-şi propune să readucă în prim plan obiceiurile şi tradiţiile din cele trei ţări.

Deja a avut loc vernisajul expoziţiei celor 80 de tablouri pictacte de tineri din cele trei ţări, spectacolul comun de dansuri şi cântece tradiţionale româneşti şi franceze, în care România a fost reprezentată de ansamblul folcloric „Maramureşul” din Vişeu de Sus, precum şi de Grupul Iza şi Ana-Maria Tomoiaga. 

Iar săptămâna aceasta urmează o seară de colinde şi obiceiuri de Crăciun specifice României şi Franţei, precum şi o celebrare ecumenică a sarbatorii Sfântului Nicolae, la biserica din Croissy-sur-Seine, cu reprezentanţi ai religiilor protestante, ortodoxe şi catolice.

Campanie inedită în Germania

Şi în acest an, în atmosfera magică a Târgului de Crăciun de la Berlin, Munchen şi Frankfurt, LSRS Germania va sărbători româneşte, susţiin tinerii. 

Studenţii români din Berlin se vor întâlni luni, 1 Decembrie, la ora 20, în faţa Galeriei Kaufhof din Alexanderplatz pentru a sărbători printre români Ziua Naţională, făcând apel la un citat din Octavia Paler: „România este patria mea, restul sunt doar ţări".

Mai mult, tinerii din filiala LSRS Germania au creat singuri o campanie cu afişe de promovare a valorilor prin care România s-a făcut remarcată în lume, de la Dacia, Transfăgărăşan, Cluj la Simona Halep şi medicii şi artiştii români de renume.

„Oriunde în lume, simt româneşte. 1 Decembrie al meu şi al tău, al nostru! Să fim vrednici de această sărbătoare!", îndeamnă Nicoleta Proştean, coordonator LSRS Germania şi iniţiatoarea acestei campanii din mediul virtual, menită să promoveze „de Ziua Naţională contribuţia românilor în ştiinţă, cultură, artă şi sport”. „Campania online ROMANIAN IS sintetizează, prin imagine şi cuvinte, argumente ale mândriei de a fi român în anul 2014”, spune ea.

image
image
image
image
image
image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite