FOTO Secretele Colegiului Eton, şcoala desprinsă din lumea lui Harry Potter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prinţii William şi Harry şi premierul David Cameron se află pe lista foştilor elevi ai şcolii britanice de elită. Prestigiosul pensionat de băieţi, fondat de Henric al VI-lea în 1440, reuneşte astăzi aproape 1.300 de elevi care beneficiază de o educaţie aleasă.

La umbra castelului Windsor, unde regina Elisabeta a II-a petrece sfârşitul de săptămână, vizitatorul Colegiului Eton are impresia că a aterizat în timpul turnării unui film despre Anglia victoriană, într-un decor cât se poate de fotogenic, scrie „Le Figaro“.

Aici, 1.300 de băieţi cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani studiază în celebrul pensionat.

Şcoala viitorilor lideri

În acest cadru, David Cameron, actualul premier britanic, dar şi rivalul său, Boris Johnson, primar al Londrei, şi-au petrecut timpul la studii, la fel ca şi prinţii William şi Harry, numeroşi proprietari de ziare, scriitori sau manageri.

Odată ce i s-a aplicat eticheta „Eton“, şcolarul devine membru al unei caste speciale.

O zi obişnuită începe cu o predică în capela gotică, urmată de o serie de ritualuri şi tradiţii respectate întocmai.

image

În curte, nu ai voie să treci pe lângă statuia fondatorului Henric al VI-lea decât prin partea dreaptă, pentru ca inima ta să fie alături de el.

Este una dintre cele patru şcoli britanice care refuză să accepte şi fete.

„Mama m-a înscris la Eton de când m-am născut“, povesteşte un fost elev care doreşte să îşi păstreze anonimatul şi care face parte dintr-o familie de aristocraţi. Bunicul, unchiul şi fraţii săi au învăţat în acelaşi loc. 

„Trebuia să mă folosesc de aceste contacte pentru ca directorul şcolii Eton să îmi pună numele pe una dintre listele de aşteptare“, continuă el. Etonienii celei de-a treia generaţii au dreptul de a-şi grava numele pe lemnul unui birou sau al unei uşi.

Ideea care a stat la baza înfiinţării şcolii a fost însă cu totul diferită.

Fondată în 1440 de către regele Henric al VI-lea, şcoala avea misiunea de a educa 70 de copii sărmani merituoşi şi 10 corişti. Puţin câte puţin, aceşti „bursieri ai regelui“ au fost înlocuiţi de nobilime, apoi de copiii burghezilor înstăriţi.

Sistemul de recrutare a fost reformat odată cu venirea directorului actual, Tony Little, el însuşi un „Old Etonian“. De atunci, toate candidaturile sunt examinate la vârsta de 11 ani, „indiferent de veniturile familiei“. 

După un test de aptitudini,  examinarea dosarului şi un interviu cu tânărul şcolar, se hotărăşte dacă acesta va fi admis sau nu. Nu este suficient să înveţe cel mai bine din clasă. Trebuie să  dovedească interes pentru muzică, pentru teatru, sport sau alte arte, precum şi un apetit sporit pentru viaţa în comunitate. 

Taxă anuală de studiu de 39.000 de euro

Abia apoi este abordat subiectul financiar. Taxa de şcolarizare ajunge la suma de 39.000 de euro pe an, fără să se pună la socoteală costul uniformelor, al cursurilor de muzică şi al excursiilor.

Într-o lume ideală, i-aş primi pe toţi cei care merită, dar evident nu e cazul aici“, se scuză Tony Little. 

image

Totuşi, în spiritul tradiţiei instituite de Henric al VI-lea, 50 de elevi eminenţi studiază gratuit, iar 20% dintre cei înscrişi primesc burse în funcţie de venituri.

Cei care dovedesc că sunt talentaţi la muzică beneficiază de generozitatea fundaţiei şcolii. „Sistemul nu este mai democratic ca înainte, dar cel puţin e mai diversificat social. Fiii oligarhilor ruşi sau ai oamenilor de afaceri s-au alăturat aristocraţilor englezi“, se amuză Sam Leith, jurnalist şi scriitor. El însuşi a fost unul dintre cei 50 de şcolari eminenţi care au beneficiat de studii gratuite.

Clasele sunt formate din 10 -20 de elevi, profesorii sunt şi ei aleşi după criterii bine stabilite, există un bazin de aproximativ doi kilometri, terenuri de sport, o piscină de 25 de metri, posibilitatea de a studia nouă limbi moderne, un studio de arte plastice, un laborator de design asistat de calculator, instrumente muzicale. 

Eton, ”un mod de viaţă”

Fiecare elev are propria sa cameră şi este repartizat într-una din cele 26 de case care poate adăposti până la 50 de elevi, fiecare casă fiind condusă de un house master.

Elevii au un meditator ales dintre profesori, la care merg în fiecare săptămână pentru a purta discuţii acompaniate de o ceaşcă de ceai sau pentru a urmări un meci de fotbal. Există destule teme, activităţi, cursuri şi ore de sport obligatorii care îi ţin ocupaţi. În fiecare seară, pot alege între două sau trei dezbateri organizate de societăţi savante, o piesă de teatru sau un concert. În acest fel, au puţin timp pentru a se uita la televizor, pentru jocuri video ori alte activităţi moderne.

image

„Un elev care este membru al unei societăţi politice sau literare din cadrul şcolii poate
invita un ministru sau un scriitor, care va accepta să participe la conferinţă“, explică Sam Leith. Asta le oferă încredere în sine, îi implică în viaţa comunităţii.

„Dacă elitismul înseamnă să creezi un loc al excelenţei cu înalte aspiraţii, de acord! Eton este un mod de viaţă“, conchide directorul.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite