Efectul Brexit: 14% mai puţini studenţi europeni înscrişi la Universitatea din Cambridge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înscrierile provenite de la studenţii din Uniunea Eupeană pentru studii de licenţă la Universitatea Cambridge au scăzut cu 14%.Experţii în Educaţie din Anglia se tem că Brexit ar putea îndepărta studenţii străini de Marea Britanie, iar universităţile britanice că vor deveni extrem de necompetitive.

Profesorul în Drept de la Universitatea Cambridge Catharine Barnard a comentat în cadrul unei întâlniri despre implicaţiile Brexit că acesta taie fluxul oamenilor excelenţi care merg spre universtăţile din Marea Britanie, potrivit Independent. Totodată, aceasta a subliniat că anul acesta au aplicat pentru cursurile de licenţă cu 14% mai puţin tineri.

„Anul acesta am văzut la Cambridge o scădere de 14% a numărului de aplicaţii provenite din Uniunea Europeană la nivelul studiilor de licenţă, deşi aş putea spune că numărul aplicaţiilor de la studenţii din UE pentru nivelul de master este ridicat” a spus profesorul în Drept.

Cambridge monitorizează motivele pentru care candidaţii la master resping ofertele Universităţii, iar una dintre întrebările pe care Universitatea o pune candidaţilor este: „ce te-a făcut să nu mai vii?”

„Cei care au au răspuns întrebării au oferit o serie de factori de la îngrijorarea asupra sentimentului anti-imigranţi la devalorizarea lirei şi faptul că bursele ar avea o valoare mai mică, deşi evident nu în Marea Britanie, dar şi viitorul incert al colaborării pe cercetare”, a explicat Catharine Barnard.

Marea Britanie, în topul preferinţelor studenţilor români

Potrivit şeful departamentului de consiliere din cadrul Edmundo (care organizează cel mai mare târg de Universităţi internaţionale din România - Riuf), Adina Cristescu, 70% dintre studenţii pe care i-a consiliat în toamna anului 2016 vor să plece Marea Britanie, iar pe locurile următoare în preferinţele studenţilor sunt ţări precum Danemarca, Olanda, Belgia şi Suedia.

 „Prestanţa sistemului educaţional, ajutorul oferit de  Guvern pentru a acoperi taxele de şcolarizare, universităţile de prestigiu, dar şi varietatea cursurilor sunt criterii care plasează Anglia în topul preferinţelor studenţilor. Fiecare Universitate din Anglia are câte 200-300 de programe, cu predare în limba engleză, pe când celelalte ţări din Europa, numărul programelor cu predare în limba engleză este mult mai mic. Apoi aici găseşti orice combinaţie de studiu. Poţi studia Arte cu Business, dacă asta te intersează, poţi să combini şi câte trei domenii diferite”, declara Adina Cristescu pentru Adevărul, în octombrie, în cadrul Târgului de universităţi Romanian International University Fair.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite