De ce iubesc România? Student sirian: „Pentru că la voi e pace“. Student român în străinătate: „Iubesc omniprezentul simţ al umorului din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Alla Ivanov/LSRS Rusia
FOTO: Alla Ivanov/LSRS Rusia

Un proiect fotografic realizat de filiala din Rusia a Ligii Studenţilor Români din Străinătate a făcut turul internetului în ultimele zile. Zeci de studenţi străini care au fost în România sau care au cunoscut ţara noastră prin diasporă au transmis un mesaj de apreciere cu ocazia zilei naţionale de 1 Decembrie. De asemenea, şi studenţii români din străinătate au transmis României un mesaj.

Frumuseţea peisajelor, frumuseţea oamenilor, contribuţia istorică a României în aeronautică şi medicină, starea generală a unei societăţi paşnice şi democratice sunt câteva din lucrurile pe care le apreciază studenţii străini la ţara noastră. Fiecare vede la noi ceea ce poate nu are la el în ţară, cum ar fi o societate paşnică, fără violenţă, unde oamenii trăiesc liniştiţi.

Acest aspect pe care noi deseori îl trecem cu vederea este primul lucru pe care îl apreciază la România un tânăr student din Siria. De asemenea, accesul la educaţie pentru toţi copiii este un lucru pe care străinii îl privesc cu jind când se uită la ţara noastră. Din interior, aceste lucruri pe care le avem poate nu par atât de speciale, sau cum spun americanii "we take them for granted". De aceea, iniţiatorii proiectului au ales studenţi străini, iar "Adevărul" a venit în completare şi cu mesajele tinerilor români plecaţi la studii în străinătate, care se uită cu dor în urmă la România şi la cutumele noastre.

Proiectul fotografic a fost iniţiat de preşedintele Ligii Studenţilor Români (LSRS) din Rusia, Alla Ivanov, care studiază Relaţii Internaţionale la Moscova, şi de preşedintele adjunct ale aceleiaşi filiale LSRS – Elena Stoian. Alla a povestit pentru "Adevărul" că a ales studenţi străini care au fost în România, dar şi care au cunoscut România prin diaspora ei, fiindcă au o altă perspectivă asupra ţării noastre.

"Românii s-au obişnuit cu România şi le greu să vadă părţile ei bune, de aceea am ales străini, venind din afara ţării noastre, ei observă în primul rând frumosul, fără a se crampona de aspectele mai puţin pozitive ale ţării", a explicat Alla.

Mai departe, ea spune că a plecat din România ca să studieze în strainatate şi să înveţe să privească lumea fără idei preconcepute. "Vrem să ne întoarcem în România pentru că nicaieri nu e mai bine ca acasa", a mai spus ea.

De ce iubim România, mesajele studenţilor străini

Iubesc România pentru că Vuia, Coandă şi Vlaicu ne-au dat şansa să cucerim cerul (Armenia); 

Iubesc România pentru că toată lumea are acces la educaţie (Columbia);

de ce iubesc romania LSRS foto alla ivanov

Iubesc România pentru că aveţi nişte doctori geniali (Suedia);

Iubesc România pentru că pentru că aveţi pace în ţara voastră (Siria)

Iubesc România deoarece Cantacuzino a salvat lumea de holeră (India);

de ce iubesc romania LSRS foto alla ivanov


Iubesc România pentru că nu există petreceri fără hituri româneşti (Liban);

Iubesc România  fiindcă sunteţi prietenoşi, nu orgolioşi (India);

Iubesc România pentru că atunci când am condus pe Transfăgărăşan m-am simţit ca în Fast and Furious (Turcia); 

de ce iubesc romania LSRS foto alla ivanov

Iubesc România fiindcă sunt peste 190 de castele, deci e locul perfect unde te poţi simţi ca o prinţesă (Indonezia);

Iubesc România pentru că hora e mai bună decât orice antrenament fizic (Chile);

Iubesc România pentru că e ţara cu cele mai frumoase femei (Ucraina);

Iubesc România pentru că Gheorghe Pănculescu şi Gustav Eiffel au construit turnul Eiffel împreună (Franţa);

Iubesc România pentru că Sighişoara este o poartă în timp către lumea medievală (Cipru);

de ce iubesc romania LSRS foto alla ivanov


Iubesc România pentru că în ţara voastră sunt cele mai frumoase peisaje din Europa (Coreea de Sud);

Iubesc România pentru că un român întotdeauna va sări în ajutor dacă ai nevoie (Monglia); Iubesc România pentru că Mamaia e ca Ibiza (Spania);

Iubesc România pentru că fetele din România ştiu să se distreze (Macedonia);

Iubesc România pentru că e ţara lui Dracula (Rusia);

De asemenea, şi studenţii români din străinătate au un mesaj pentru România. Iată ce au transmis tinerii din diasporă la întrebarea "Ce iubeşti la ţara ta?":

Alina Bota - Presedinte LSRS, absolvent EHESS - ENSAE ParisTech - Surprinzatoare, plină de resurse, oază de reconfort şi regăsire, iubesc la România faptul că oferă inspiraţie şi lecţii de supravieţuire în fiecare secundă, motive care mă fac mândră să fiu româncă şi să o fac cunoscută străinilor din jurul meu.

Tudor Oprea - Secretar General LSRS, absolvent Umea University, Suedia - Iubesc toată sălbaticia neatinsă pe care munţii Carpaţi ne-o oferă.


Ruxandra Popescu - Vice-Preşedinte Relaţii Externe LSRS, Doctorand în Economie la Universite d’Orleans, Franţa şi Maastricht University, Olanda - Posibilitatea de a participa activ la (re)construirea ei când alte ţări sunt în situaţia de a avea sisteme bine puse la punct, care au nevoie de oameni doar pentru a le menţine active, la noi în ţară este necesară punerea la punct a unor astfel de sisteme. Aici avem ocazia să fim parte, la nivel conceptual şi nu numai, din efortul general de construire a României de mâine, să putem povesti copiilor şi nepoţilor că, la fiecare pas, sunt lucruri gândite şi realizate de noi.

Andrei Dincă ,Vice-Preşedinte Comunicare LSRS, absolvent University of Durham (2015), Marea Britanie şi aplicant la doctorat la University of Cambridge - Iubesc faptul că mereu România va fi acasă pentru mine, locul în care îmi revăd de fiecare dată prietenii, familia, prietenii şi persoanele apropiate. Iubesc oamenii şi locurile unde am crescut şi care m-au ajutat să fiu ceea ce sunt azi.

Laura Becheru, Vice-Preşedinte Filiale LSRS din Norvegia, absolventa a BI Norwegian Business School, Oslo (2015) - Aş putea scrie pagini întregi despre motivele pentru care îmi iubesc ţara, deoarece sunt atât de multe de iubit: de la natura superbă, la tradiţiile pe care suntem datori să le păstrăm, la oamenii solidari care întotdeauna te vor ajuta la nevoie. Iubesc faptul că România are oameni inteligenţi şi muncitori, prietenoşi şi modeşti. Iubesc delicioasele preparate culinare româneşti, cu care ne mândrim în faţa oricui. Iubesc sentimentul de comunitate şi de solidaritate pe care îl am, ca româncă, oriunde m-aş afla. De asemenea, iubesc faptul că am crescut şi m-am format în România, pentru valorile şi principiile pe care le-am primit. Mai mult, iubesc faptul că văd România crescând şi dezvoltându-se treptat, continuu: democratic, civic, economic, social. Iubesc să văd din ce în ce mai mulţi oameni iubind România!

Loredana Dima, voluntar LSRS in Dept, student la Katolieke Universiteit Leuven, Belgia - Iubesc omniprezentul simţ al umorului din România.

Alexandra Ciobotaru, coordonator LSRS Danemarca, studentă în anul I de Master la Copenhagen Business School, Danemarca - Iubesc România pentru că sunt primită cu căldură de fiecare dată când mă întorc acasă. Iubesc România pentru că a devenit locul în care iniţiativa şi angajamentul faţă de educaţie este tratat cu seriozitate, iar tinerii sunt angajaţi în a deveni profesionişti în domeniile în care activează.

Ruxandra Dascălu, coordonator adjunct LSRS Marea Britanie, studentă în anul III de licenţă la Southbank University, Londra - Iubesc România pentru că este parte din mine începând de la limba vorbită care este una dintre cele mai frumoase, la tradiţiile româneşti fără de care nu aş putea trăi, la peisajele care îţi taie respiraţia, până la optimismul cu care se trăieşte pentru o ţară şi mai bună. Iubesc România pentru că oriunde aş fi, tot mai bine este acasă, în locul pe care îl port în suflet.

Vlad Miftodi, coordonator LSRS Marea Britanie, student în anul II de licenţă la University of York - Iubesc România pentru că este ţara care-mi păstrează amintirile copilăriei, ţara-n care am crescut frumos.

Rareş Răducanu, coordonator Share Romania, student în anul III la Business Academy Aarhus, Danemarca - În primul rând, iubesc oamenii care trăiesc în ţară. În ciuda greutăţilor zilnice, niciodată nu s-au dat bătuţi şi au continuat să meargă mai departe cu gândul la un viitor mai bun! Iar în al doilea rând, iubesc diversitatea tradiţiilor româneşti, care încă se mai păstrează din strămoşi!

Nicoleta Prostean, fost coordonator LSRS Germania, absolventă de masterat la Universitatea din Koln, Germania (2015) - România e o sursă nesecată de tradiţii şi obiceiuri, pe care reuşeşte să le păstreze în ciuda fenomenului globalizării. România este ţara pădurilor virgine şi a bogăţiilor naturale, cum frumos ne promovează Prinţul Charles. România este o ţară (mult prea) generoasă, găzduieşte mare, munte, deal, câmpie, Dunăre şi deltă. Românii sunt gazde bune, respectă, simt şi trăiesc sărbătorile. România are tineri valoroşi şi bătrâni de poveste şi de povestit. România e acasă. Pentru toate aceste motive şi pentru că m-a crescut îmi place ţara mea şi îi sunt datoare că mi-a dat, fără să îi plătesc, rădăcini sănătoase.

Alexandru Caratas, coordonator LSRS Austria, absolvent al Universităţii din Viena şi masterand la ESADE Business School Barcelona - Pentru că de fiecare dată când mă întorc în Romania, am sentimentul că am ajuns "acasă"!

Miruna Ştefan, coordonator LSRS Germania, studentă la Universitat Mannheim, Germania - Iubesc România pentru că e parte din mine, oriunde aş fi, pentru sentimentul de solidaritate pe care îl dovedesc românii şi pentru umorul de care dau dovadă. Iubesc România pentru ca oricâte probleme ar avea, când sunt departe de ea, îmi lipseşte.

Raluca Maria Bobutanu, voluntar LSRS Austria, Universitat Wien - Iubesc buna dispoziţie, pozitivitatea şi umorul românilor.

Raluca Dumitru, voluntar LSRS Danemarca şi la Dept. Comunicare, absolventă a VIA Design Herning, Danemarca - Iubesc atât peisajele ş natura din România, cât şi vitalitatea şi mărinimia oamenilor

Miruna Caraba, voluntar LSRS UK şi VP Adjunct Comunicare LSRS, studentă la University of Hertfordshire, Marea Britanie - Iubesc tradiţiile şi obiceiurile româneşti, iubesc faptul că fructele şi legumele noastre au gust şi că încă avem patru anotimpuri. Iubesc România pentru că devine o ţară creativă şi vocea poporului se face acum mult mai auzită. Iubesc Bucureştiul şi limba română, umorul românesc şi mai ales oamenii care încearcă să facă o schimbare pozitivă în ţară.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite