Secţiune în parteneriat cu Educativa

De ce a fost interzisă una dintre cele mai populare jucării în mai multe şcoli din Vest

De ce a fost interzisă una dintre cele mai populare jucării în mai multe şcoli din Vest

FOTO Gulliver/ Getty Images

Una dintre cele mai populare  jucării în rândul elevilor din întreaga lume a fost interzisă în mai multe şcoli din Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa. Jucăria este un spinner, adică un titirez modern, pe care toţi copiii îl învârt pe degete fie că sunt acasă, în parc sau la şcoală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profesorii spun că jucăria îi împiedică pe elevi să fie atenţi la ore, aşa că le-au interzis să mai intre cu ea în clase. Elevii îşi contrazic dascălii şi spun că, din contră, spinnerul îi ajută să se concentreze, scrie digi24.

Vândute pentru câţiva dolari, aceste „hand spinners” sau „fidget spinners” sunt vedeta surpriză a acestei primăveri, a spus Frédérique Tutt, expertă în piaţa de jucării la cabinetul internaţional NPD Group. Această nouă modă ar putea să dispară în câteva luni, la fel de brusc cum a apărut. Dar ea a relansat dezbaterea privind problemele de concentrare ale copiilor.

„Spinner-ele au venit de nicăieri: dintr-o dată, toţi copiii păreau să aibă unul, spunând - mă ajută să mă calmez -”, a povestit profesoara americană Meredith Daly, potrivit aceleiaşi surse.

Spinner-ul a fost creat acum două decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica sa de şapte ani. Aceasta nu şi-a putut permite brevetul pentru jucăria devenită acum extrem de populară, aşa încât nu primeşte niciun bani din vânzări, dar a insistat că este „mulţumită” de popularitatea ei bruscă, conform The Guardian. Ea a deţinut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat în 2005 pentru că nu-şi putea permite taxa de reînnoire de 400 de dolari. Hettinger a declarat că originea spinner-ului se află într-o „o vară oribilă” la începutul anilor 1990, când suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimună care provoacă slăbiciune musculară şi avea grijă şi de fiica ei, Sara, acum în vârstă de 30 de ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: