Cum plănuieşte ministrul Educaţiei să îi aducă înapoi în ţară pe studenţii români de peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei Monica Anisie Imagine: Inquam Photos
Ministrul Educaţiei Monica Anisie Imagine: Inquam Photos

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a eliminat taxele de recunoaştere şi echivalare a diplomelor pentru cetăţenii Spaţiului Economic European, într-un demers despre care Monica Anisie spune că îi va încuraja pe românii care au studiat în străinătate să revină în ţară.

Potrivit unui comunicat al MEC remis „Adevărul”, ministrul a semnat vineri  Ordinul nr. 3193/2020 privind eliminarea şi actualizarea unor taxe pentru serviciile prestate de către Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor. Ordinul a intrat în vigoare vineri.

„An de an, în calitate de profesor, am dat recomandări elevilor mei pentru a studia la universităţi din străinătate. Mulţi dintre ei au ales să revină în ţară. Ca ministru al educaţiei şi cercetării am decis să respect efortul depus şi să îi încurajez pe românii care au studiat în spaţiul european să se angajeze şi să îşi continue studiile în România, prin simplificarea modului de recunoaştere a diplomelor de studii. Ceea ce au învăţat merită recunoscut şi apreciat. Ne bazăm şi pe ei să contribuie la construirea unei Românii normale, unei Românii Educate”, a afirmat ministrul Educaţiei în documentul citat.

Prin ordinul emis s-au eliminat taxele de recunoaştere/echivalare a studiilor preuniversitare şi universitare pentru cetăţenii Spaţiului Economic European şi al Confederaţiei Elveţiene. Accesul pe piaţa muncii se va face fără alte costuri pentru această categorie.

Taxa pentru recunoaşterea/echivalarea studiilor preuniversitare şi universitare se va păstra numai pentru cetăţenii din afara Spaţiului Economic European şi al Confederaţiei Elveţiene. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite