Cu Masteratul prin Europa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ESCP Europe
ESCP Europe

Studii de piaţă desfăşurate de Graduate Management Admission Council (GMAC) arată că tinerii din România continuă să plece la studii în străinătate.

Deborah Somers, Director Regional pe Europa la Graduate Management Admission Council declară că la nivel masteral, cele mai recente date din 2018 arată că 93% din studenţii din Europa de Est aplică la facultăţi în afara graniţelor ţării de origine şi 49% dintre aceştia declară că doresc să rămână să lucreze în străinătate. Printre destinaţiile de top alese de studenţii români se numără Statele Unite (40%), Regatul Unit (11%), Olanda (9%) şi Franţa (8%).

Ramona Ghica a ales şi ea ruta studiilor în străinătate. A studiat mai întâi economie şi administraţia afacerilor la Università degli Studi di Milano-Bicocca, după care a urmat un MBA la ESCP Europe. Am luat legătura cu Ramona să aflu mai multe despre experienţa ei. 

1. De ce ai ales să faci un MBA?

Am decis să fac un MBA deoarece simţeam nevoia să ies din nou din zona mea de confort şi să mă pun din nou la încercare din punctul de vedere profesional şi personal. Ştiam că pot face mai mult ca individ şi că pot îmbunătăţi din punct de vedere managerial nu numai acele skills ce vin desemnate ca hard skills, dar mai ales acele soft skills ce într-adevăr sunt mai greu de găsit şi care pot face diferenţa mai ales în grupuri de lucru multiculturale şi într-un mediu cât mai globalizat că acel în care trăim acum.

2. Ce te-a determinat să studiezi la ESCP Europe?

Ceea ce mi-a plăcut în primul rând la ESCP Europe a fost posibilitatea de a putea face două semestre în două ţări diferite şi numărul important de studenţi şi de profesori străini. În plus căutam o universitate cu o istorie importantă la spate şi care putea face diferenţa din punctul de vedere al networkului după sfârşitul anului şcolar.

3. De ce a fost important pentru tine să studiezi în străinătate?

Sunt o persoană foarte curioasă şi atrasă de ceea ce nu cunosc. Cred că oportunitatea de a cunoaşte oameni cu un background diferit de al tău şi care provin dintr-o ţară unde a face business este complet diferit, constituie un factor important pentru un profesionist care ar dori să muncească la nivel internaţional. Pentru mine contactul cu acele persoane te poate ajutai să creşti, să devii mai flexibil şi să îţi deschizi mai mult mentalitatea ca manager pentru soluţii cât mai diferite şi creative.

4. Crezi că ai să te întorci vreodată înapoi în România, să-ţi foloseşti abilităţile aici?

Mă întorc în România în vacanţă de câte ori am ocazia, deocamdată nu mă văd să mă întorc permanent şi desigur nu până când anumite lucruri din punct de vedere politic şi administrativ se vor schimba.

5. Ce sfat poţi să dai tinerilor care ar dori să studieze în străinătate?

Să nu le fie frică să se ducă într-un mediu complet nou şi să încerce lucruri diferite sau să cunoască persoane noi, pentru că prin asta vor descoperi cât de puternici sunt de fapt şi cât de asemănătoare sunt ambiţiile lor cu ale celorlalţi. Să aibă curajul să viseze la un viitor strălucit şi să muncească cât este nevoie pentru a-l îndeplini.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite