Secţiune în parteneriat cu Educativa

Cele mai frumoase universităţi din lume

Cele mai frumoase universităţi din lume

Universitatea Oxford, apreciată şi pentru frumuseţea ei         Foto: Shutterstock

Oxford, Harvard, dar şi universităţile de stat din Cape Town, respectiv Moscova, sunt considerate printre cele mai frumoase universităţi la nivel mondial, potrivit unui top realizat de publicaţia The Telegraph.

Topul realizat de jurnaliştii de la Telegraph, ce conţine 16 universităţi de talie internaţională, multe printre cele mai vechi construcţii de acest tip, plasează pe primele cinci locuri instituţii din mai multe colţuri ale lumii: Marea Britanie, SUA, Africa de Sud, Rusia şi Italia.

Universităţile au fost alese, de această dată, după frumuseţea construcţiilor şi a împrejurimilor cu care îşi impresionează studenţii şi nu în funcţie de rezultatele academice, aşa cum sunt catalogate de obicei, în cadrul topurilor internaţionale de prestigiu.

Iată topul propus de jurnaliştii de la The Telegraph:

1. Universitatea din Oxford

Turlele şi piatra ca de aur ale universităţii din Oxford au inspirat studenţii de-a lungul generaţiilor. Atracţiile arhitecturale principale includ Camera Radcliffe, din secolul al XVIII-lea, Biblioteca Bodleian şi Colegiul Magdalen.

2. Universitatea Harvard

Harvard este cea mai veche universitate din Statele Unite ale Americii, ce datează din 1636, şi este faimoasă prin clădirile din cărămidă roşie şi prin curţile străjuite de copaci. Cea mai veche clădire din complex este Massachusetts Hall, o structură modestă a stilului arhitectural georgian timpuriu, unde îşi are biroul preşedintele universităţii.

3. Universitatea din Cape Town

Clădirile Universităţii din Cape Town nu sunt la fel de impunătoare ca ale celorlalte universităţi, dar amplasarea sa în zona muntoasă este absolut spectaculoasă.

4. Universitatea de Stat din Moscova

Seamănă cu un hotel de lux, dar nimeni nu poate contesta că Universitatea de Stat din Moscova  este impresionantă, mai ales când „luminează“ noaptea. Una dintre cele mai prestigioase universităţi din Rusia are în clădirea principală cea mai mare structură de învăţământ din lume.

5. Universitatea Bologna

Universitatea din Bologna este cea mai veche din lume, fiind fondată în 1088. Faceţi o plimbare prin campusul plin de viaţă al universităţii, străjuit de frumoasele clădiri cu acoperiş roşu şi de coloane înalte.

6. Universitatea din Toronto

Universitatea din Toronto a fost creată în 1827. Clădirile campusului îmbină stilurile arhitecturale romanic, gotic şi renascentist, ce arată absolut fermecător iarna.

7. Universitatea din Cambridge

Nu poţi vorbi despre Oxford fără a menţiona şi Universitatea din Cambridge. Turiştii admiră de obicei capela clădirii King's College şi zona râului pitoresc, unde sunt construite multe dintre clădirile universităţii.

8. Universitatea Salamanca

Universitatea Salamanca, din vestul Spaniei, este o universitate ce trebuie văzută. A fost fondată în secolul al XIII-lea şi construită în stilul spaniol bogat ornamentat. Faţada este acoperită prin frumoase scobituri, printre care una ce înfăţişează o broască deasupra unui craniu care se spune că aduce noroc celor care o desluşesc.

9. Universitatea Mumbai

Campusul original al Universităţii din Mumbai a fost construit în secolul al XIX-lea şi are multe clădiri frumoase precum cea cu scara în spirală. Turnul Rajabai din campus are ca model arhitectura Big Ben-ului şi este cel mai faimos reper al universităţii.

10. Universitatea Sydney

Universitatea din Sydney, sub forma unui frumos patrulater neo-gotic, a fost proiectată de către arhitectul Edmund Blacket în 1850. Great Hall, ce are la bază imaginea vagă a clădirii cu acelaşi nume din Westminster, este admirată în mod special, pentru ”proporţiile sale atât de bine definite“.

11. Universitatea din Londra - Royal Holloway din Surrey

Parte a universităţii din Londra, Royal Holloway din Surrey este dominată de o clădire de cărămidă roşie, modelată la Château de Chambord, din Franţa. Iniţial, clădirea a fost destinată unui colegiu exclusiv pentru fete şi se întinde pe o suprafaţă de 55 de hectare de pădure.

12. Universitatea Otago din Noua Zeelandă

Universitatea Otago din Noua Zeelandă are un număr de clădiri extraordinare, cum este construcţia în stil neogotic din secolul al XIX-lea, aflată în inima campusului. În plus, este amplasată lângă râu.

13. Universitatea Princeton

Piatra cenuşie acoperită cu iederă este elementul distinctiv al Universităţii Princeton, construită tot în stilul neogotic. Sculpturile moderne impresionante, precum şi lucrări ale lui Picasso sau Henry Moore înfrumuseţează campusul universităţii.

14. Universitatea Xiamen

Universitatea Xiamen are unul dintre cele mai pitoreşti campusuri din China, adăpostit la baza zonei muntoase şi înconjurat de mare, cu clădiri maiestuoase.

15. Universitatea Belfast

Fondată de Regina Victoria în 1845, Universitatea din Belfast are aproximativ 300 de clădiri în sudul oraşului cu acelaşi nume. Clădirea Lanyon, o construcţie impozantă a stilului Tudor, este amplasată chiar în inima campusului.

16. Universitatea Yale

Arhitectura Universităţii Yale variază de la colegiile din cărămidă roşie ale secolului al XVIII-lea până la impunătoarele clădiri moderne. Multe dintre construcţiile neo-gotice au fost construite la începutul secolului al XX-lea de arhitectul James Gamble Rogers, care a folosit câteva şiretlicuri precum stropirea cu acid a pereţilor astfel încât să creeze imaginea unor clădiri mult mai vechi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: