Câştigători de la Gala Studenţilor Români în Străinătate la Adevărul Live: „Dacă nu există oportunitate o vom crea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sânziana Mircea şi Mircea Cimpoi FOTO David Muntean
Sânziana Mircea şi Mircea Cimpoi FOTO David Muntean

Mircea Cimpoi, câştigătorul premiului Studentul anului Europa Post-Universitar şi Sânziana Mircea, câştigătoarea de la Arte au fost invitaţii Adevărul Live de la ora 12.00, vorbind despre pasiunile şi motivaţia lor.

Mircea Cimpoi (Europa post-universitar) este doctorand în inginerie (Computer Vision) la Universitatea din Oxford, în cadrul Visual Geometry Group, cu bursă din partea departamentului, lucrează la clasificarea şi descrierea texturilor în limbaj natural, după ce înainte a lucrat ca programator la Centrul Microsoft din Serbia, în echipa Bing Augmented Reality. A participat la Imagine Cup (Software Design), reprezentând România la finala mondială din 2008, împreună cu echipa.

Mircea este doctorand la Oxford şi studiază Computer Vision. "Încercăm să creăm un sistem vizual, un ochi pentru roboţi, în care să perceapă mediul în mod natural. Mi se pare o alegere bună. Decizia a venit ulterior. A fost un gând in copilărie - visam să lucrez la Microsoft. A fost un vis pe care l-am îndeplinit“

El a ajuns aproape întâmplător şi la Microsoft.  „Am văzut un anunţ în facultate că sunt poziţii în Serbia. Pe pliant scria că este un test la matematică şi mi s-a părut o provocare. Am zis să văd ce test la matematică au cei din Serbia. Am lucrat în cadrul echipei Windows Live Labs - recunoaşterea textului tipărit pentru digitalizarea cărţilor. Am fost invitat să devin angajat full time. Am refuzat iniţial, pentru că voiam să fac un doctorat, iar ulterior m-am răzgândit şi am acceptat invitaţia în Serbia“, a spus Mircea Cimpoi la Adevărul Live. 

În 2014, el vrea ca articolele sale să fie acceptate la două conferinţe din SUA şi Elveţia şi să se întoarcă în industrie, până când să revină în mediul universitar. Cu toate acestea, studiile se termină peste doi ani, aşa că mai este timp destul. 

Sânziana Mircea, o pianistă talentată

Sânziana Mircea povesteşte că a fost admisă la Koln după o concurenţă foarte dură, fiind şapte admişi din 200 de studenţi. "Am început să cânt la pian la cinci ani, am studiat la cele două licee de muzică din Bucureşti. Le mulţumesc mentorilor mei, doamna profesoară Stela Drăgulin, doamna Olga Selder. După liceu, m-am gândit că e o şansă să studiez în afară. Din 200 de candidaţi au selectat şapte“, a spus ea la Adevărul Live. 

Parcursul ei a început de mică. "Părinţii mei au fost pasionaţi de muzică şi la trei ani m-au dus la grădiniţa muzicală, iar de la cinci ani am început lecţiile de pian şi balet. Am continuat trei ani cu ambele, dar am decis să fac ceva bine. Sună complicat să spui asta la opt ani şi atunci am zis că voi continua cu pianul. Şi mereu am zis că mai fac un an. Întotdeauna am avut mai multe opţiuni. Părinţii nu m-au obligat să fac asta. Când am terminat clasa a 8-a am avut 9,95, puteam să mă duc la orice liceu din Bucureşti, dar am vrut să mă duc la un liceu vocaţional“, a spus ea. 

Câştigători de la Gala Studenţilor Români în Străinătate, despre muncă, sacrificii şi realizări 

Urmăriţi emisiunea în format live text mai jos. 

---

Care sunt planurile voastre pe 2014? 

Sânziana Mircea: Vreau să termin cursurile şi apoi să fac cursuri speciale, de măiestrie, cum am avut ocazia anul trecut să facem cu maestrul Aldo Cipollini din Italia, care are 88 de ani. În momentul de faţă mai există oameni de asemenea calibru, care acceptă să ţină cursuri. Vara care vine vreau să mă duc tot la el. 

Mircea Cimpoi: Aştept confirmarea că un articol de-al meu a fost acceptat la o conferinţă în SUA, iar în toamnă în Elveţia. 

---

Mircea tu ai făcut informatică la Babes Bolyai. Care e diferenţa?

E o diferenţă între studiile de licenţă şi doctorat. A fost un avantaj că am văzut ambele sisteme. La Cluj se încurajează participarea studenţilor la concursuri. Am avut colegi care au participat la ACM, un concurs de programare, eu am participat la Imagine Cup şi am reprezentat România la finala din Paris, în 2008. Am fost încurajaţi şi împinşi să realizăm mai mult decât ar fi cerinţele standard?

Poţi spune că în România există un sistem elitist? Să ne uităm la rezultatele de la Bacalaureat...

Sunt foarte mulţi factori. Nu aş putea avea o concluzie foarte clară  sau să acuz părinţii, elevii sau sistemul. E o întrepătrundere a acestor factori. E lipsă de motivaţie, venită şi din interiorul familiei sau al şcolii. Eu, din fericire, am fost încurajat atât din familie, cât şi în şcoală să fac această pasiune, iniţial matematică şi apoi informatică. 

La noi în România nu ai întâlnit mulţi studenţi străini. În Marea Britanie e un mediu multietnic totuşi..

Acolo am întâlnit puţini studenţi britanici. Foarte puţin se discută despre naţionalitate. 

Sânziana Mircea: Ar fi interesant să avem măcar mici cursuri cu profesori străini, care să atragă şi studenţi străini. 

Aţi avut studenţi străini la universitate?

Mircea Cimpoi: Am studiat în engleză la Cluj, dar nu aveam profesori străini. 

---

---

Mircea, te-ai gândit să revii în România? 

Fără îndoială. 

Se poate face cercetare aici?

Din fericire există deja un grup la Institutul de Matematică al Academiei Române care lucrează pe acelaşi domeniu, aşa că am unde să mă întorc. Iar dacă nu există oportunitate, o putem crea. 

Ce sfaturi aveţi pentru cei care dau admitere la o Universitate din Străinătate?

Sânziana Mircea: La mine audiţia contează cel mai mult. Pentru cei care vor să facă asta să ştie că pot să facă bani şi muzica e privită cu respect. Şi aici şi în altă parte, ca profesor de pian eşti respectat şi cred că ai o muncă foarte frumoasă. 

---

Sânziana, cum a fost în Japonia? 

Total diferit, atât ca infrastructură, cât şi la nivelul culturii. Oamenii sunt serioşi cu adevărat. Înainte de deplasări am fost în legătură cu cei care m-au invitat şi totul a fost bine pus la punct. Ambasada României a fost extraordinară, întreaga echipă a avut grijă de mine şi m-au ajutat bine înainte de concert. 

Ai şi colegi japonezi în Koln? 

Absolut. Japonezi, dar şi sud-coreeni. Asiaticii au invadat Europa muzicală. 

Se simte în mentalitatea populaţiei o disciplină şi o rigoare precisă?

Munca foarte constantă şi respectul faţă de colegii lor. Am simţit asta în Japonia pentru că primele concerte pe care le-am susţinut în 2012, a fost unul de binefacere, pentru victimele de la Tsunami. Am văzut în sală foarte multe persoane cu handicap, iar la sfârşit a venit un domn fără un picior şi mi-a cerut un autograf. M-a impresionat că nu avea de unde să ştie cine sunt eu, Sânziana Mircea din Rahova. Faptul că au făcut aceste concerte, arată cât de mult îi respectă. 

Cum se simte audienţa în funcţie de ţara în care eşti? 

Nu cred că am asemenea capacitate. Oamenii care vin la concerte, vin de drag. 

Ce compozitori prind foarte bine la public? Concertele lui Andre Rieu au un succes formidabil..

Andre Rieu e mai crossover, e între clasic şi accesibil. Concertele de la Festivalul George Enescu nu sunt accesibile oricărui fel de public. Compozitorii mei favoriţi se schimbă de la piesă la piesă. Am fost fascinată de compozitorii romantici - Liszt, Chopin. 

---

Sânziana, ai predat până acum?

Sânziana Mircea: Încă nu mă simt pregătită să-i spun unui copil ce să facă. 

De la 1 ianuarie 2014 s-au ridicat restricţiile pe piaţa muncii şi a fost o campanie împotriva românilor, aţi simţit o tensiune faţă de noi? 

Mircea Cimpoi: Oxford e un mediu internaţional. Nu am întâmpinat nicio problemă. Am avut o problemă - mi s-a reţinut paşaportul timp de opt luni pentru permisul de rezidenţă, pentru a putea preda două zile. 

---

Sânziana, cum se termină la tine facultatea?

Sânziana Mircea: O licenţă scrisă, un CD, un concert. 

Ai concertat până acum? 

Sânziana Mircea: Am fost în 2007 în Japonia, în 2012 am avut un turneu de recitaluri, iar în 2013 am avut şansa să cânt la Tokio Metropolitan Theatre, unde am cântat Imperialul de Beethoven. Au fost 2.000 de japonezi entuziaşti la finalul concertului. 

Ai cântat şi în România?

Sânziana Mircea: Da, Filarmonica George Enescu m-a invitat. Pe 4 martie avem recital la Sala Mică. Am fost şi la Festivalul George Enescu. Peste câteva săptămâni am un concert in Koln, pe 14 februarie am un concert la Londra. 

Ăsta e avantajul carierei de pianist - pot să locuiesc oriunde. Visul meu e să locuiesc în România şi să concertez în toată lumea. 

Am avut un turneu de cinci concerte în 2007 în SUA. 

Câţi ani aveai la primul concert?

Sânziana Mircea: Opt ani aveam. Nu îmi dădeam seama ce se întâmplă. Nu înţelegem responsabilitatea, poate. Ca şi muzician, şi eşecul şi succesul se întâmplă în public. Ai o şansă să demonstrezi că eşti la cel mai înalt nivel. 

Cât studiezi?

Sânziana Mircea: 4-5 ore pe zi într-o perioadă normală. Dacă e înainte de un concert, de un concurs, media este de opt ore. Ajutorul profesorului e foarte, foarte important. La universitate aveam doar o oră jumătate pe săptămână, dar pentru aceea am nevoie de câteva zile să aplic totul. O lecţie-două pe săptămână, iar apoi studiu individual. Idolul meu este Dinu Lipatti. 

---

Mircea, tu eşti la doctorat la Oxford. Ce faci acolo?

Mircea Cimpoi: Studiez Computer Vision în care încercăm să creăm un sistem vizual, un ochi pentru roboţi, în care să perceapă mediul în mod natural. 

Mi se pare o alegere bună. Decizia a venit ulterior. A fost un gând in copilărie - visam să lucrez la Microsoft. A fost un vis pe care l-am îndeplinit. 

Cum ai ajuns la Microsoft?

Mircea Cimpoi: Am văzut un anunţ în facultate că sunt poziţii în Serbia. Pe pliant scria că este un test la matematică şi mi s-a părut o provocare. Am zis să văd ce test la matematică au cei din Serbia. Am lucrat în cadrul echipei Windows Live Labs - recunoaşterea textului tipărit pentru digitalizarea cărţilor. Am fost invitat să devin angajat full time. Am refuzat iniţial, pentru că voiam să fac un doctorat, iar ulterior m-am răzgândit şi am acceptat invitaţia în Serbia.

Ce vrei să faci după studii?

Mircea Cimpoi: A rămas în listă opţiunea de a rămâne în industrie. 

Ce poţi să ne spui despre Oxford - profesori, experienţa ta. Ţi-ai ales doctoratul după un anumit profesor. 

Mircea Cimpoi: Am ales pentru profesorul Andrew Tisserman. E un doctorat cu cercetare, aşa că nu am cursuri. Mi-am ales o temă de cercetare pe care urmează să o investighez - generarea de texturi într-o imagine. 

Eşti pasionat de tehnologie?

Mircea Cimpoi: Paradoxal, nu folosesc telefonul şi sunt încurcat de el. Sunt fascinat de progresul din domeniul maşinilor autonome. 

Ai început de la cinci ani, Sânziana. Cum a fost prima lecţie? Care a fost primul contact?

Sânziana Mircea: Părinţii mei au fost pasionaţi de muzică şi la trei ani m-au dus la grădiniţa muzicală, iar de la cinci ani am început lecţiile de pian şi balet. Am continuat trei ani cu ambele, dar am decis să fac ceva bine. Sună complicat să spui asta la opt ani şi atunci am zis că voi continua cu pianul. Şi mereu am zis că mai fac un an. Întotdeauna am avut mai multe opţiuni. Părinţii nu m-au obligat să fac asta. Când am terminat clasa a 8-a am avut 9,95, puteam să mă duc la orice liceu din Bucureşti, dar am vrut să mă duc la un liceu vocaţional. 

Dacă pot să fac asta toată viaţa, de ce nu?

---

Sânziana Mircea: Am început să cânt la pian la cinci ani, am studiat la cele două licee de muzică din Bucureşti. Le mulţumesc mentorilor mei, doamna profesoară Stela Drăgulin, doamna Olga Selder. După liceu, m-am gândit că e o şansă să studiez în afară. Din 200 de candidaţi au selectat şapte. 

Cum se desfăşoară o admitere?

Sânziana Mircea: Recital - diverse stiluri, diverse compozitori, teorie a muzicii în germană, interviul pe baza realizărilor de dinainte. Am avut norocul să mă aflu printre aceşti studenţi. Sunt mulţi asiatici, care domină şcoala germană. Bineînţeles, există tineri din toată lumea. Eu sunt singura studentă la pian. Din România mai sunt două colege la această şcoală, care studiază vioară şi violă.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Mircea Cimpoi (Europa post-universitar) este doctorand în inginerie (Computer Vision) la Universitatea din Oxford, în cadrul Visual Geometry Group, cu bursă din partea departamentului, lucrează la clasificarea şi descrierea texturilor în limbaj natural, după ce înainte a lucrat ca programator la Centrul Microsoft din Serbia, în echipa Bing Augmented Reality. A participat la Imagine Cup (Software Design), reprezentând România la finala mondială din 2008, împreună cu echipa.

Sânziana Mircea (Arte) are 21 de ani şi este pianistă, studentă în prezent în anul trei la Hochschule für Musik und Tanz Köln, în Germania, cea mai mare universitate de muzică din Europa. De asemenea, în perioada septembrie 2013-aprilie 2014, beneficiază de o bursă Erasmus la Guildhall School of Music and Drama din Londra. 

În anul 2011, a absolvit Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti, cu media 10.00 la Examenul de Bacalaureat. În cei doi ani de studiu petrecuţi acolo, a avut rezultate academice excepţionale, obţinând, la finalul anului doi, notă maximă la toate examenele, fiind singură din anul meu cu acest rezultat. De asemenea, a fost acceptată că studentă Erasmus atât la Royal College of Music Stockholm, cât şi la Guildhall School of Music London, optând pentru cea din urmă.

În timpul studiilor din Germania şi Anglia, a desfăşurat numeroase recitaluri solo în România (Ateneul Român), Japonia (turneu de recitaluri Toyama, Okayama, Tokyo – 2012), Austria (Viena), Italia (Musica Riva Festival), Germania, dar şi cu orchestră, dintre care cea mai recentă a fost la Tokyo Metropolitan Theatre. În martie ea va concerta şi în Bucureşti.


Pe aceeaşi temă:

UPDATE Sonia Coman a fost desemnată Studentul Român al Anului din Străinătate la Gala LSRS

GALA LSRS Cine sunt cei mai buni 50 de studenţi români de peste hotare în 2013

 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite