În ţară sau afară?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock/www.futureminds.ro
Foto: Shutterstock/www.futureminds.ro

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care o primim la Future Minds de la părinţi este: „Merită să facem efortul financiar de a ne susţine copilul la facultate în străinătate?”. De fapt, ca să fim sinceri, întrebarea este formulată mult mai simplu şi direct: „E ceva de capul şcolilor astea de afară?”. Chiar dacă întrebarea este simplă, răspunsul este ceva mai complex.

Dacă ne raportăm la cele mai relevante topuri, QS World University Rankings sau Times Higher Education, răspunsul este da, sunt multe de capul şcolilor de afară. Universităţile româneşti sunt, în general, sub locul 1000 în lume, din când în când reuşind Universitatea Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai să intre pe locurile 800 – 1000.

Din punct de vedere academic, topurile de mai sus au perfectă dreptate. Se pune un mai mare accent pe partea aplicată şi ai acces la o plajă largă şi diversă de materii şi tehnici de învăţare. Profesorii sunt mult mai bine pregătiţi, mai conectaţi la realitate şi mai abordabili de către studenţi. Simţi cu adevărat că universitatea te sprijină şi îţi pune la dispoziţie tot ceea ce ai nevoie pentru a studia.

Însă nu doar factorii academici sunt de luat în calcul atunci când vine se ia o asemenea decizii. Terminarea liceului reprezintă o ruptură majoră pentru tineri. O ruptură de familie, de prietenii de până atunci şi de locurile în care au trăit (dacă vor pleca în alt oraş, nu neapărat şi în altă ţară). Pentru prima dată în viaţă vor simţi cu adevărat pe pielea lor ce înseamnă acea independenţă la care visează de atâta timp. Nu vor mai avea umbrela protectoare a părinţilor de sub care doresc atât de mult să iasă, dar a cărei lipsă o vor resimţi din plin. Vor descoperi că frigiderul nu se umple singur, că hainele nu apar în mod miraculos spălate şi călcate în şifonier, că există pe lume chirie şi utilităţi sau că trebuie să te programezi şi să te duci singur la medic. Toate acestea pot deveni copleşitoare pentru unii tineri.

Un alt aspect care trebuie luat în calcul este sistemul diferit de învăţământ de care se vor lovi şi nu ne referim aici doar la nivelul superior al facultăţii faţă de liceu. Trebuie să recunoaştem că, deşi s-au făcut unele progrese, elevii români nu prea au exerciţiul gândirii cu propriul cap. În continuare se pune accentul pe memorare şi reproducere a informaţiilor oferite de către profesori şi manuale şi mai puţin pe analiza şi procesarea acestora. Aproape toţi liceenii cu care am colaborat şi care s-au dus la facultăţi în străinătate ne-au povestit cât de complicat le-a fost să fie obligaţi să vină cu propriile lor analize şi interpretări, nefiind obişnuiţi cu un astfel de sistem. Pe de altă parte, cu toţii au fost încântaţi să descopere că pot gândi singuri, că pot genera idei şi, mai ales, că sunt încurajaţi şi susţinuţi să facă acest lucru.

Prietenii joacă, de asemenea, un rol extrem de important. Unii tineri aleg să meargă „împreună cu gaşca” şi, nu de puţine ori, am întâlnit adolescenţi care se pregăteau să meargă în străinătate şi care plănuiseră până la cele mai mici detalii cum va fi viaţa lor acolo împreună cu prietenii din liceu. Erau mai puţin interesaţi de celelalte aspecte, în schimb ştiau exact toate lucrurile pe care le vor face împreună. Alţi tineri, dimpotrivă, doresc să se rupă de viaţa de până atunci şi să treacă într-o etapă cu totul nouă a vieţii lor, în funcţie de experienţele mai puţin plăcute prin care au trecut în timpul liceului.

Am lăsat la final factorul material, deşi acesta ar fi bine să fie printre primii luaţi în calcul, mai ales pentru a nu crea aşteptări false tinerilor, care visează să studieze în străinătate, dar situaţia financiară a familiei nu permite acest lucru. În principiu, ar trebui să fie destul de simplu de stabilit dacă familia are posibilitatea de a suporta financiar studiile în străinătate. Recomandarea noastră este de a trata această chestiune la fel ca renovarea sau construirea unei case sau a unui apartament: îţi faci un buget, dar să fii pregătit să-l depăşeşti cu cel puţin 50% până la final. Taxele de studii sunt singurul cost exact pe care te poţi baza. După aceasta, totul depinde de stilul de viaţă al fiecărui tânăr. Însă, pe lângă cazare, transport, haine, mâncare şi bani de buzunar vor apărea o mulţime de alte neprevăzute: excursii, veniri în ţară, vizite ale părinţilor şi tot aşa.

După cum spuneam la început, nu există un răspuns clar la întrebarea „În ţară sau afară?”. Depinde de fiecare persoană şi de fiecare familie în parte, experienţa studiilor în străinătate fiind diferită pentru fiecare. Însă, indiferent dacă va fi mai bună sau mai puţin reuşită, această experienţă va contribui major la procesul de formare şi maturizare al tinerilor şi este o opţiune care, dacă este posibilă din punct de vedere financiar, merită luată serios în calcul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite