Mai întâi, le spun mult succes tuturor şcolarilor care încep şcoala astăzi.

Dragi şcolari,

Vreau să vă spun că şi eu am copii la şcoală, astfel că sunt direct interesat de ceea ce se întâmplă în sistemul de educaţie naţională. Chiar dacă nu aveam copii la şcoală, tot eram interesat de acest domeniu vital pentru viitorul României.

Ca de obicei şi anul acesta, ca în fiecare an, am auzit bla-bla-urile neinteresante pentru nimeni, cu atât mai mult neinteresante pentru elevi, oamenilor politici, începând cu preşedintele ţării în exerciţiu şi terminând cu primarii de commune, politicieni mărunţi, dar cu o mare importanţă pentru bunul sau răul mers al şcolii din localităţile pe care le păstoresc. Bla-bla-uri continuate de funcţionari înalţi ai Ministerului Educaţiei, inspectoratelor şcolare judeţene, bla-bla-urile directorilor, acompaniate de busuiocul şi bla-bla-urile preoţilor prezenţi la ceremoniile de deschidere. Evident, nu a lipsit nici bla-bla-ul Preafericitului Daniel, Patriarhul BOR, care, în loc de bla, bla, bla mai bine ar face un inventar şi triere a celor care predau religie în şcoli, că mare e grădina Domnului şi la catedra de ortodoxie şcolară.

Să lăsăm aceste bla, bla, bla-uri de conjunctură, că nu ţin loc de neajunsurile din sistemul de educaţie naţională. Mâine, lucrurile vor fi la fel în cenuşiul vieţii elevilor.

Dragi şcolari,

Vă doresc să aveţi parte de toate condiţiile normale şi decente pentru a învăţa într-o ţară civilizată, europeană - ceea ce, sigur, vă dezamăgesc din păcate, dar nu pot să vă mint ca politicienii, nu o să se întâmple curând.

Vă doresc să aveţi parte nu doar de condiţii materiale, de infrastructură şi dotările necesare educaţiei, ci să aveţi parte şi de dascăli care îşi iubesc meseria, sunt dedicaţi profesiei lor, pun pasiune, suflet, dragoste, sunt pregătiţi profesional şi la curent cu tot ce este nou în domeniu, autodidacţi, adaptaţi cerinţelor unui învăţământ modern. Dascăli care fac sacrificii personale în nobila misiune de învăţare şi modelare a viitorului acestei ţări.

Şcoala trebuie să facă o singură politică - Politica Educaţiei Naţionale

Nu vreau să mai aveţi parte de dascăli neprofesionişti, nepregătiţi, amatori, neimplicaţi şi neinteresaţi de misiunea şi profesia lor.

Nu vreau să mai aveţi parte de dascăli falşi, interesaţi doar de şpăgi şi meditaţii pe bani, de afaceri în şcoli.

Nu vreau să mai aveţi parte de profesori şi directori de şcoli numiţi pe criterii politice sau neprofesionale.

Nu vreau să mai aveţi parte de profesori implicaţi în politică partidică, de grup şi interese mafiote.

Nu vreau să mai aveţi parte de edili nemernici care doar fură în loc să-şi îndeplinească datoria, obligaţia legală şi morală de a asigura toate condiţiile materiale necesare unui învăţământ în condiţii decente.

Nu mai vreau dascăli cu mâna întinsă la părinţi şi nici dascăli preş pentru politicieni.

Nu mai vreau părinţi strângând bani prin şcoală, pe la poartă, pentru ca odraslele lor să poată învăţa în condiţii decente la clasă.

Nu mai vreau părinţi care să dea şpagă şi atenţii profesorilor pentru note mai mari făcute cadou copiilor lor. Notele de 10 date pe atenţii nu îi fac mai educaţi, mai deştepţi pe elevii care le primesc fără să înveţe. Dimpotrivă, notele primite fără muncă, pe bani sau cadouri, le aduc mari deservicii elevilor care le primesc.

Nu mai vreau dascăli manipulaţi politic, care şi-au lăsat de izbelişte elevii, scoşi în stradă de sindicate vopsite, interese oneroase.

Nu mai vreau ca firme, afacerişti oneroşi, penali să mai profite fără nici un fel de scrupule de programele gen Cornul şi laptele, de programul, ca şi inexistent până în acest an, de distribuţie a merelor în şcoli sau alte proiecte şi programe finanţate de la bugetul de stat şi Uniunea Europeană, pentru a se îmbogăţi.

Vreau transparenţă, profesionalism, implicare şi dedicare în şcolile româneşti.

Vreau ca directorii de şcoli şi profesorii să ocupe posturile pe criterii exclusiv profesionale.

Vreau responsabilitate socoteală din partea celor care gestionează bunul mers al şcolii.

Vreau transparenţa completă a cheltuirii banilor publici în sistemul de educaţie naţională.

Vreau siguranţă şi securitate pentru toţi elevii.

Vreau o mai multă implicare şi interes al elevilor şi profesorilor pentru şcoală.

Vreau o salarizare pe criterii de performanţă pentru dascăli.

Vreau scoaterea din sistem a dascălilor incompetenţi, corupţi, şpăgari, neinteresaţi de această nobilă profesie. Locul lor nu este în învăţământ.

Vreau o implicare mai mare şi serioasă a societăţii, a comunităţilor în relaţia cu administraţiile locale, şcolile şi instituţiile responsabile în domeniu pentru crearea unui învăţământ de calitate.

Dragi şcolari,

Vă doresc să aveţi parte de un învăţământ la nivelul secolului XXI, ceea ce nu o să se întâmple peste noapte, ci pas cu pas şi cu eforturi comune din partea tuturor factorilor implicaţi şi responsabili, inclusiv din partea părinţilor, dar mai ales din partea voastră, Învăţând pentru voi!