Viitorul mai sună şi bine

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu-i aşa că aţi auzit de nenumărate ori voci care deplâng situaţia în care a ajuns tineretul de astăzi, stricat de televizor şi mai ales de internet? Că şcoala, populată cu profesori demotivaţi, mai mult îi strică pe elevi decât să-i înveţe ceva? Că nu mai există respect, că toate s-au întors cu fundu-n sus, că vai de viitorul nostru!?

E adevărat, oamenii în vârstă s-au plâns în orice epocă de faptul că nu mai e ca pe vremea lor, că tineretul a luat-o razna, că s-au stricat toate lucrurile bune. Astăzi însă, apar elemente noi, care le dau în plus apă la moară lamentativilor. Pe de o parte, şcoala e în una dintre cele mai proaste perioade din ultima sută de ani (din varii cauze – sistem defectuos, decizii şi legi greşite, salarii mici pentru profesori, pierdere accelerată de prestigiu etc.) Pe de altă parte, a apărut această ispită supremă, extrem de eficientă în a lua minţile tuturor, dar mai ales tinerilor – internetul.

Din fericire, realitatea nu e aşa de simplă, cum ne place nouă să credem din comoditate. Mi s-a confirmat acest lucru şi de curând, când am găsit din întâmplare o cronică la o carte a mea, „Tinereţile lui Daniel Abagiu“, pe un blog al unor copii: „Bursuteca - Blog de lectură al clasei a VII-a B, Liceul Gh. Sincai“. Site-ul este prezentat astfel: „Suntem elevii din Cercul de lectură al clasei a VII-a B (B de la bursuci!) din Liceul Gh. Şincai, Cluj-Napoca. Suntem coordonaţi de un bursuc-şef, dna prof. Anca Ursa. Am început cu o carte pe care am citit-o cu toţii, «De veghe în lanul de secară», şi acum fiecare îşi prezintă cărţile preferate.“ Iar un widget de pe blog are titlul „Avem 13 ani şi ne place să citim“. Nu că e extraordinar ca o profesoară să aibă o asemenea iniţiativă şi să mai şi găsească nişte copii frumoşi care să răspundă cu entuziasm la ea? Asta, în ciuda condiţiei proaste pe care o au profesorii în societatea noastră, când s-a ajuns ca nimeni să nu mai dea doi bani pe ei şi pe ceea ce fac. Asta, în ciuda internetului care se zice că-i strică pe tineri, făcându-i dependenţi de lumea virtuală şi construindu-i după modelul copy/paste. Iată că există o profesoară care nu a depus armele, doamna Anca Ursa, iată că există copii încă pasionaţi de cărţi şi care nu folosesc internetul pentru prostii, ci pentru a scrie despre ceea ce au citit.

Să mai adaug un lucru: cronica dedicată cărţii mele (care nu e una pentru copii) este bine articulată, cu un discurs de o maturitate surprizătoare. În plus, există vreo două lucruri pe care autoarea de 13 ani a textului le-a observat, dar care criticilor titraţi le scăpaseră. Deh, avantajul unei priviri proaspete!...

Aşa că nu e cazul să credem că viitorul va fi un dezastru de la un capăt la altul. Există semne că, pe alocuri, el va suna chiar bine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite