VIDEO Bacalaureat de toamnă 2014: Luni încep probele orale. Lecţii şi sfaturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La probele orale de la română, candidaţii au 15 minute de gândire şi tot cam atâtea pentru a-şi pregăti răspunsurile           FOTO: Adevărul / Corina Macavei
La probele orale de la română, candidaţii au 15 minute de gândire şi tot cam atâtea pentru a-şi pregăti răspunsurile           FOTO: Adevărul / Corina Macavei

Luni începe sesiunea de toamnă de la Bac 2014 cu proba de verificare a competenţelor de comunicare în limba română. Toată săptămâna sunt programate să aibă loc testările competenţelor, inclusiv cele digitale. Adevărul vă prezintă din nou lecţiile video pentru pregătirea acestor probe orale de la Bacalaureat.

Peste 63.000 de tineri s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat din 2014, care începe luni, cu proba orală la română. Numărul acestora este cu 20.000 mai mic decât cel de anul trecut.

Concret, luni la proba orală la limba română a sesiunii de toamnă sunt aşteptaţi să se prezinte în jur de 63.000 de tineri, în condiţiile în care la sesiunea a doua de anul trecut, se înscriseseră peste 87.000 de candidaţi.

Oficialii însă se aşteaptă ca prezenţa reală din această toamnă să fie sub 50.000, mai puţini decât totalul picaţilor la sesiunea din vară. Asta pentru că şi anul trecut s-au prezentat efectiv la examene doar 72.000 de tineri.

Peste 7.400 de candidaţi s-au înscris în Capitală la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2014, în condiţiile în care în urma sesiunii de vară de la Bac 2014 peste 7.600 dintre absolvenţii bucureşteni nu au promovat examenul.

„Nu va fi mai uşor“

Profesorii susţin că elevii ar putea avea parte din nou de cerinţe neaşteptate şi că trebuie să fie pregătiţi pentru acelaşi nivel de dificultate. 

Profesoara de română Ecaterina Stanca spune că subiecte-surpriză au fost şi în sesiunea din vara aceasta: elevii au primit poezie la eseul de la ultimul punct, considerat cel mai dificil, când se aşteptau să le pice un roman.

„Probabil vor merge şi acum pe modelul din vară sau poate elevii vor primi nuvelă sau mult-aşteptatul roman „Ion“. Oricum nu va fi mai uşor, iar candidaţii trebuie să se pregătească la fel de serios, se observă o uşoară creştere a gradului de dificultate în ultimii ani“, a adăugat Stanca.

Ce trebuie să ştie elevii despre probele orale

Probele orale vor fi supravegheate cu ajutorul camerelor video, ca la fiecare sesiune de examinare.

Este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. 

Dacă sunt prinşi, candidaţii vor fi eliminaţi din examen de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu.

Ca procedură, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată drept ciornă. 

Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 - 15 minute.

Subiectele, elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), cuprind texte literare şi non-literare, funcţionale şi non-funcţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru Bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Cum trebuie să te prezinţi la probele orale de la română

"Cred că este un examen necesar şi binevenit în condiţiile în care oamenii comunică în general oral şi nu în scris. Nu trebuie să dovedeşti acumulări de cunoştinţe, ci cum poţi să comunici", a spus profesoara Iulia Pop, care a explicat într-o lecţie video din cadrul campaniei "Adevărul te meditează şi te premiază", cum trebuie să se prezinte elevii la proba orală de la Română. 

BACALAUREAT 2014 Lecţia video pentru proba orală de la Română, la Adevărul Live

De asemenea, se pot inspira şi din lecţiile video pentru examenul scris la română, create pentru fiecare dintre cele două profiluri studiate, uman şi real:

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Cum se punctează examenul

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional.

Probele orale se punctează cu patru calificative: începatormediu (elevul are cunoştinte minime de comunicare), avansat (elevul are câteva dificultăţi de comunicare) şi experimentat, care este cel mai mare calificativ acordat de către profesorii examinatori.

Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de Bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE.

Suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului şi se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.

Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de Bacalaureat.

21,5% - rata de promovare la Bac-ul de toamnă din 2013

La sesiunea de toamnă de anul tgrecut, mulţi elevi s-au declarat depăşiţi de cerinţe. Ca atare, rata de promovare la sesiunea august - septembrie a Bacalaureatului din 2013 a fost de 21,5%, adică peste 15.500 de candidaţi au luate medii de minimum 6 la examen, în scădere faţă de 2012.

Sesiunea de toamnă de anul acesta începe pe 18 august, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Urmează restul probelor orale până pe 22 august, iar de pe 25 august încep examenele scrise, cu proba la română.

Urmează proba scrisă la limba maternă, apoi la materia obligatorie a profilului şi se încheie cu examenul scris la materia opţională. Cei care au picat doar anumite probe din vară nu sunt obligaţi să dea decât acele examene. Potrivit calendarului oficial, primele note vor fi publicate pe 1 septembrie.

CALENDAR BAC DE TOAMNĂ:

18-22 august - probele orale

25 august - proba scrisă la Limba Română

26 august - proba scrisă la Limba Maternă

27 august - proba scrisă la Matematică sau la Istorie

29 august - proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie

1 septembrie - afişarea rezultatelor parţiale

4 septembrie - afişarea rezultatelor finale


Pe aceeaşi temă:

REZULTATE BAC 2014 Aproape 11.000 de elevi au luat note peste 5, dar au picat la Bacalaureat. Situaţia pe judeţe

REPARTIZARE LICEU 2014 În total, 82 de elevi au media de admitere 10 la liceu. Lista completă pe EDU.RO

Evaluarea Naţională 2014, procentul mediilor peste 5 a crescut cu 0,34% după soluţionarea contestaţiilor de la 70,78% la 71,12%

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Abandon în creştere la Bac

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Lista candidaţilor cu 10 pe linie la BAC 2014. Trei elevi din Capitală sunt în top

REZULTATE BAC 2014 Ce arată notele de la Bacalaureat şi povestea elevei de 10 de la Vianu: Bac-ul, „o iluzie pentru roboţei”

REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite