VIDEO Reportaj: Un violonist rus de renume le-a cântat copiilor dintr-un sat românesc, la o vioară Stradivarius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la şcoala gimnazială din satul Filipeştii de Târg, judeţul Prahova, au fost vizitaţi vineri de violonistul şi compozitorul rus Maxim Vengerov, care le-a cântat la unul dintre cele mai preţioase intrumente muzicale din lume – o vioară Stradivarius din 1727. Unul dintre copii chiar a avut onoarea de a cânta, cu ajutorul lui Vengerov, la vioară.

Vengerov a vizitat şcoala în calitate de ambasador UNICEF şi a asistat la câteva numere muzicale şi de dans popular susţinute de trei clase de elevi. Însă, nici copiii şi nici profesorii nu se aşteptau ca la finalizarea reprezentaţiei, compozitorul să scoată din geanta pe care o are tot timpul cu el, o vioară Stradivarius.

Elevii de la clasa pregătitoare au fost primii care au ascultat sunetele magice ale viorii. „Care dintre voi ştie să cânte la un instrument?”, îi întreabă violonistul pe micuţi. O fetiţă ridică timid mâna: „Eu!”. „La ce instrument?", întreabă artistul. „La pian!”, a răspuns fetiţa. „O să-mi ia mama un pian şi o să cânt la el”, a continuat micuţa.

Vengerov zâmbeşte şi le spune copiilor: „Şi eu ştiu să cânt la un instrument. Ştiţi la ce? La vioară”. Elevii se uită la el nedumeriţi. „Vreţi să vă arăt vioara?”. „Daaaa”, răspund ei în cor.

Cu mare grijă, rusul deschide micul geamantan pe care nu îl scapă din vedere. Înăuntru, aşezată ca o bijuterie nepreţuită în căptuşeala de catifea, se află o vioară. Lemnul pare vechi, însă e clar că instrumentul este păstrat în condiţii foarte bune.

Cântă la cel mai preţuit instrument din lume

„Câţi ani credeţi că are vioara aceasta? Când credeţi că a fost făcută”, îi întreabă Vengerov pe copii. „În anii '80?”, încearcă să ghiceacă un băieţel. „În 2003!”, strigă o fetiţă din spatele clasei.

„Nuu, vioara asta e mai bătrână decât bunicii voştri şi decât bunicii bunicilor voştri”. „1901!", mai încearcă un băieţel. Vengerov zâmbeşte din nou şi spune: „Are aproape 300 de ani. A fost făurită în 1727 de către marele maestru Antonio Stradivari”, le explică violonistul, apoi, cu multă atenţie, ia instrumentul din cutia sa şi începe să le cânte elevilor.

Micuţii se adună în jurul lui, cu ochii mari şi plini de entuziasm, fiind pentru prima dată când ascultă muzica unui violonist de renume internaţional care cântă la cel mai preţuit instrument din lume. Vengerov le mai cântă un Menuet şi un cântec tradiţional din ţara sa, Kalinka, şi îi învaţă pe copii să danseze pe melodii.

„Cred că arta trebuie folosită în procesul de educaţie”

Următorii elevi care au privilegiul să-l asculte cântând sunt de la o clasă de a V-a. După ce le cântă o melodie, Vengerov îi întreabă, glumind: „Cine vrea să înveţe să cânte la vioară?”. Deodată s-a lăsat liniştea. Copiii se uită sfioşi unii la alţii şi un băiat mai vioi ridică mâna. „Vrei să înveţi? Hai!”, spune Vengerov amuzat şi îl ajută să ţină vioara, fără să i-o lase cu totul în mâini copilului, în timp ce a cântat o melodie de leagăn la ea.

Următorii elevi pe care i-a vizitat delegaţia de la UNICEF, mai mari de vârstă, au pregătit, la intrarea în şcoală, un număr de dans popular. Vegnerov le-a arătat apoi cum să danseze Kalinka şi a cântat la vioară în timp ce copiii încercau noii paşi de dans.

„Vioara mea are o energie specială. De fiecare dată când o aduc cu mine undeva, aduc şi istoria ei. Sper că muzica pe care o cânt la vioară îi inspiră pe cei care ascultă. Sunt impresionat cât de deschişi sunt copiii la idei, la muzică, la dans şi de cât de interesaţi sunt să înveţe, cum ascultă tot ce le spui. Cred că arta trebuie folosită în procesul de educaţie, muzica spre exemplu este un limbaj universal, poate nu vorbim aceeaşi limbă, dar toţi simţim muzica”, a spus violonistul la sfârşitul întâlnirii.

Ambasador al UNICEF încă din anul 1997, rusul, care s-a născut într-o familie de muzicieni din Siberia, a intrat pentru prima oară în contact cu o şcoală românească. Deşi nu este străin de români, pentru că obişnuieşte să susţină concerte la noi în ţară, Vengerov, primul artist de muzică clasică numit Ambasador al Bunăvoinţei, a fost încântat de vizita făcută la şcoala gimnazială din Filipeştii de Târg, unde UNICEF s-a implicat în prevenirea şi reducerea absenteismului şcolar prin campania <<Hai la şcoală!>>.

Instruiţi să prevină abandonul şi absenteismul şcolar

Programul derulat de UNICEF intervine la nivelul şcolii, la nivelul comunităţii şi al familiei pentru prevenirea abandonului şcolar. Practic, la nivelul şcolii, profesorii sunt instruiţi să identifice şi să prevină simptomele abandonului şcolar şi să facă atractivă şi inteligibilă programa de studiu pentru copiii care au absentat perioade mai lungi.

De asemenea,membrii comunităţii se pot mobiliza să comunice mai bine între ei pentru a identifica problemele care duc la absenteism şi la abandon şcolar, dar şi familiile trebuie să înveţe să se comporte într-un mod cât mai tolerant cu elevii.

Pentru a ajuta familiile, la şcoală din Filipeştii de Târg, 14 profesori au îndeplinit rolul de educatori parentali şi au consiliat 140 de părinţi ca să poată comunica mai bine cu elevii. În prima fază, părinţii au fost sceptici, au zis că ştiu mai bine să îşi crească copiii şi nu au nevoie de ajutor, dar pe parcurs au venit la cursuri tot mai mulţi.

„În stresul acesta cotidian, de multe ori nu avem timp să ne ocupăm de copii, îi certăm, îi repezim. Părinţii care au venit la curs ne-au spus că au încercat să-şi stăpânească furia, că nu i-au mai certat pe copii la fel ca înainte. Chiar am primit feedback pozitiv de la părinţi, au înţeles cum să-şi trateze mai bine copilul, cum să comunice mai mult cu el”, a explicat directoarea adjunctă a şcolii, Violeta Jugănaru, care a fost încântată de vizita artistului rus.

În opinia dascălului, principala cauză a absenteismului şcolar, care duce la abandon şcolar, o reprezintă problemele de comunicare din familie şi comunitate.


STATISTICI Doar 250.000 de cadre didactice asigură pregătirea elevilor şi studenţilor din sistemul de educaţie

În jur de 67.000 de elevi vor abandona şcoala până la şfârşitul acestui an şcolar

STUDIU UNICEF 19% din copiii români nu merg la liceu. În 10 ani, rata abandonului şcolar s-ar putea tripla

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite