VIDEO REPORTAJ Cum arată o oră predată după manualul digital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii învaţă după manuale digitale       FOTO: Marian Iliescu/Adevărul
Copiii învaţă după manuale digitale       FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Unii învăţători, de la şcolile dotate cu calculatoare şi videoproiectoare din Bucureşti, au început să le predea elevilor de la clasele I şi a II-a după noile manuale digitale. Copiii sunt mai activi şi, cum rar se întâmpla înainte, cu toţii ar vrea să iasă „la tablă“.

Platforma pe care au fost postate manualele digitale pentru clasele I şi a II-a a înregistrat peste 16 milioane de accesări şi 37.000 de vizitatori în primele 48 de ore de la lansare. Mai exact, potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei, o persoană ar fi accesat în medie 432 de pagini de pe www.manuale.edu.ro, site-ul dedicat manualelor digitale. Astfel, cele 16 milioane de accesări au fost făcute prin răsfoirea paginilor din manuale.

Noile manuale pentru clasele I şi a II-a pot fi accesate în acest moment doar în format digital. În versiunea print, manualele sunt structurate în două volume, câte unul pentru fiecare semestru, ca soluţie la o problemă semnalată de multe ori de părinţi şi de profesori: greutatea ghiozdanelor. Acestea vor apărea însă după alegeri.

Până atunci însă, învăţătorii de la şcolilele cât de cât dotate au început să le predea copiilor din noile cărţi virtuale. Un videoproiector şi un laptop este echipamentul de care are nevoie un dascăl ca să predea modern. Din păcate, sunt puţine şcolile unde învăţătorii chiar pot să le predea elevilor interactiv, din cauza lipsei tabletelor sau a calculatoarelor.

Bătaie pe un click în manual

Şcoala „Ion Heliade Rădulescu“ din Capitală este una dintre unităţile de învăţământ unde dascălii pot preda modern. Încă din prima zi în care Ministerul Educaţiei a anunţat că a publicat noile manuale pe site, învăţătoarele au început să-şi selecteze materiale din acestea. Când a început ora, copiii de clasa I a învăţătoarei Carmen Oncescu au privit curioşi spre tabla din faţa clasei, unde a apărut proiectată o pagină dintr-un manual digital. Au început să şuşotească între ei, iar entuziasmul general creştea văzând cu ochii. Învăţătoarea i-a îndemnat pe micuţii de clasa I să efectueze împreună cu ea exerciţiile interactive de ştiinţă şi matematică.

Efectul pe care utilizarea tehnologiei la clasă îl are asupra copiilor este uluitor. În momentul în care sunt întrebaţi cine vrea să vină la calculator să aşeze în ordine nişte numere, toate mânuţele copiilor sunt sus, şi, de fiecare dată când este numit unul, ceilalţi oftează dezamăgiţi.

Cum se predă după manuale digitale II

Cel ales, mândru foc, merge la laptopul de pe catedră şi, cu ajutorul învăţătoarei, tastează cifrele în casetele din imagine, cifre pe care ceilalţi copii le văd pe tabla unde era proiectată imaginea. La sfârşitul exerciţiului, aplicaţia le spune dacă a fost efectuat corect sau nu exerciţiul. În cazul în care totul a ieşit cum trebuie copiii aplaudă entuziasmaţi.

Niciunul nu îşi dezlipeşte ochii de la animaţiile proiectate pe tablă, sunt mai atenţi la oră ca niciodată. Unul dintre exerciţii îmbină Matematica cu Ştiinţele şi le explică ce rol au inima şi plămânii.

„Inima mea bate de 96 de ori“, spune vocea unui băieţel din animaţia proiectată pe tablă. „A mea bate de 98 de ori pe minut şi fiindcă 98 este mai mare decât 96, inima mea bate mai repede decât a ta“ spune vocea fetiţei din aceeaşi animaţie. Învăţătoarea opreşte filmuleţul şi îi întreabă pe copii de câte ori bătea inima fetiţei. Copiii se agită cu mânuţele sus. „Maia, spune tu“,  nominalizează învăţătoarea. „Inima fetiţei bătea de 98 de ori“, răspunde eleva. „Foarte bine, acum du-te la tablă şi scrie numărul 98“, o îndeamnă dascălul. „Copii, de ce este 98 mai mare decât 96?“, întreabă învăţătoarea. „Fiindcă 8 este mai mare decât 6“, răspunde un băieţel.

„Unde se află inimioara voastră?“, îi întreabă învăţătoarea, iar copiii duc mâna la piept, unii în stânga, alţii în dreapta, căutând să simtă bătăile inimii. Un băieţel se dă bătut: „Nu ştiu, doamna, mie nu îmi bate“.

Ora trece foarte repede. Învăţătoarea spune că aşteaptă curioasă noile manuale tipărite. „M-am uitat pe ele, unele sunt bune, dar altele seamănă mai degrabă cu nişte pdf-uri. La clasă, noi avem nevoie de exerciţii interactive prin care să le captăm atenţia tuturor copiilor. Am selectat deja câteva pentru orele viitoare. Însă ar fi bine să aibă fiecare un astfel de echipament, ar fi mai interactiv“, a explicat dascălul.

manuale digitale scoala foto marian iliescu

Manualele digitale au apărut înaintea celor pe hârtie

Până când elevii vor primi noile manuale printate, Ministerul Educaţiei a publicat pe platforma manuale.edu.ro toate cele 28 de manuale digitale aprobate în urmă cu o săptămână de ministrul Remus Pricopie, pentru clasele I şi a II-a, pe care profesorii pot să le utilizeze deja la clasă.

Editorii au anunţat că manualele tipărite vor fi distribuite în şcoli cel mai probabil după alegeri, fiindcă tipografiile sunt acum aglomerate cu publicarea materialelor electorale. Viabilitatea noilor manuale este de patru ani, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani şcolari. Oricum, ele vor fi supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilităţii, au mai subliniat autorităţile.

Singurul manual care va mai lipsi o perioadă de pe băncile micuţilor de clasa I este Abecedarul. Acesta a fost contestat de către unii ofertanţi participanţi la licitaţie, iar ministerul încă aşteaptă o decizie a Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor. Asta în condiţiile în care a trecut mai bine de o lună de când a început anul şcolar. Pentru această materie, învăţătorii se descurcă cum pot, utilizând fişele de lucru făcute cu mâna lor şi xeroxate pentru toţi copiii din clasă.

manuale digitale scoala foto marian iliescu

De asemenea, la începutul anului şcolar, unii dintre ei i-au rugat pe părinţii elevilor care au trecut la clasa a II-a să le doneze sau să le împrumute bobocilor de clasa I manualele după care au învăţat copiii lor, anul trecut. De curând, Ministerul Educaţiei a anunţat că va retipări Abecedarele din programa veche, însă cei mai mulţi dintre dascăli spun că vechile cărţi sunt inutile, ţinând cont de cunoştinţele pe care le au acum copiii de clasa I.

Manualele noi

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a semnat pe 13 octombrie, ordinele de ministru privind aprobarea noilor manuale destinate disciplinelor din clasele I şi a II-a, câştigătoare ale licitaţiei. Este vorba despre manualele la disciplinele „Matematica şi explorarea mediului“ pentru clasele I şi a II-a, „Comunicare în limba română“, clasa a II-a, „Comunicare în limba modernă - Limba engleză“  pentru clasele I şi a II-a, „Comunicare în limba maternă maghiară“, clasa I şi „Comunicare în limba română pentru minorităţi“, clasa I.


Pe aceeaşi temă:

Afişele electorale prelungesc criza manualelor şcolare

EXCLUSIV Ministerul Educaţiei a schimbat acordul-cadru cu editurile pentru noile manuale: vor reevaluări anuale şi noi licitaţii

FOTO Cum arată noile manuale digitale publicate gratuit pe internet de edituri

Cum aruncă Guvernul un milion de lei pe geam. Noile manuale se suprapun peste comanda pripită de manuale vechi

Editori: Noile manuale şcolare avizate, cu excepţia Abecedarului, vor ajunge pe băncile elevilor în cel mult o lună

VIDEO Clasa I fără Abecedar. Ce soluţii au găsit dascălii pentru a le preda totuşi elevilor româna şi matematica

Ministerul Educaţiei a mărit lista câştigătorilor pentru noile manuale şcolare. Editorii acuză fraudarea licitaţiei

EXCLUSIV Cum arată Abecedarul care nu a mai ajuns la elevi

Toamna bobocilor fără Abecedar. Părinţii: „Este sub orice critică!“

Abecedarul dadaist cu larice

FOTO Să ne aducem aminte: manualele de altădată

Elevii, cobaiul sistemului de educaţie: noul an şcolar începe fără Abecedar

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite