VIDEO Noi reclamaţii privind sistemul de strângere a fondului clasei la Colegiul Kiriţescu din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi înregistrări cu plângerile părinţilor, apărute la Digi24, vizează Colegiul „N. Kiriţescu” din Capitală
Noi înregistrări cu plângerile părinţilor, apărute la Digi24, vizează Colegiul „N. Kiriţescu” din Capitală

Un părinte şi un cadru didactic de la Colegiul „C. Kiriţescu” din Bucureşti, una din cele trei instituţii anchetate de inspectoratul şcolar, au povestit că în liceu clasele sunt mobilate din banii adunaţi de la elevi, iar cei care nu cotizează sunt nevoiţi să mute copiii în alte şcoli, relatează Digi24.

După anunţul de luni privind existenţa a trei şcoli din Bucureşti verificate de inspectoratul şcolar al Capitalei (ISMB), Şcoala Gimnazială nr. 172 „Sf.Andrei”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic „Costin C. Kiriţescu”, unde o dirigintă le-a cerut bani elevilor pe motiv că băncile în care stau necesită reparaţii, au apărut noi acuze la adresa cadrelor didactice de la Colegiul Kiriţescu.

Un părinte şi un cadru didactic de la Colegiul "C. Kiriţescu" din Bucureşti au declarat, pentru Digi24, că în liceu clasele sunt mobilate din banii adunaţi de la elevi. Ba mai mult, mama unui elev susţine că a fost nevoită să îşi mute copilul la altă şcoală în momentul în care a refuzat să mai dea banii ceruţi de învăţătoare. Conducerea liceului nu a transmis deocamdată un punct de vedere oficial. 

Injurii dure la adresa copilului care nu a cotizat

„În momentul în care nu am mai putut să dau bani, copilul meu era ridicat oră de oră de doamna Gina Barbu în faţa clasei, ea îl făcea prost, nesimţit, că suntem o familie de ţigani şi să spună părinţilor că nu o să-l mai primească la şcoală şi să-l transferăm că nu mai poate să facă parte din această clasă”, mărturiseşte mama unui elev de la Colegiul „Costin Kiriţescu”.

Femeia susţine că la şcoală se cereau sume din ce în ce mai mari. „Sume foarte mari de bani, de la începutul anului 420 de lei am dat pentru fondul clasei, fondul şcolii, femeile de serviciu, băncile, culegerile care le-am cumpărat în număr de şapte”, se plânge părintele. Mama susţine că a depus plângeri la Ministerul Educaţiei, la Inspectoratul Şcolar, dar şi la Poliţie. 

Profesoară: „Şcoala a devenit o afacere personală”

Şi o profesoară de la acelaşi colegiu aduce acuzaţii grave. „Păi, şcoala a devenit o afacere personală. Lăsând deoparte că se adună fondul şcolii, dincolo de fondul şcolii, dincolo de fondul clasei se adună bani pentru lucruri care cred eu că sunt plătite deja de către administraţia şcolilor”, dezvăluie profesoara de la Colegiul Kiriţescu.

„Vorbim de staţie radio, difuzoare, bănci, dulapuri, catedre, scaune. Vă mai dau un exemplu: există sistemul „Şcoală după şcoală”, unde sunt înscrişi un număr de copii, în jur de 90 de copii. Zilnic nu vin decât maximum 10-20, hai să zicem 30. Restul mâncării nu se returnează, se duce acasă de către cei care răspund de acest sistem: de secretare, de directorul prim, de directorul adjunct, de profesorii care vin să mănânce, deşi mă îndoiesc că această hrană este asigurată pentru profesori, de câteva femei de serviciu, de un bodyguard care creşte porci”, detaliază profesoara.

Laboratoare comasate pentru afacerea ”Şcoala după şcoală”

Aceeaşi profesoară susţine că şcoala a devenit un loc al micilor afaceri pentru unii dintre profesori: „În locul cabinetului de biologie s-a făcut aşa-zisa sală de mese pentru after-school, comasându-se un cabinet de fizică cu unul de biologie. Vă daţi seama că acolo sunt foarte multe mulaje, instrumente, deci nu ştiu cum se desfăşoară orele. Cabinetele de limbi străine au fost amândouă desfiinţate. Sunt două săli în care se pare că s-ar fi făcut un cabinet de multimedia, unde se intră şi numai multimedia nu se face, se face o oră clasică”.

Rezultatele anchetei de la Colegiul Kiriţescu ar putea fi cunoscute la finalul săptămânii, potrivit Digi24.

Cazul de la Şcoala 10, vârful airbergului

Scandalul care a izbucnit la Şcoala numărul 10 din Capitală, în urma căruia învăţătoarea Dana Blându, care s-a ales şi cu dosar penal, a fost demisă pentru că cerea bani de cadouri părinţilor, s-a dovedit a fi doar vârful aisbergului, după ce zeci de părinţii au decis să denunţe astfel de practici din sistemul de învăţământ românesc.

Astfel, în ultimele zile, autorităţile, dar şi mass-media au primit sesizări de la părinţi care povestesc cum sunt obligaţi să dea sume importante de bani pentru fondul clasei, cadouri pentru profesori, televizoare, calculatoare, table magnetice sau pur şi simplu pentru înlocuirea băncilor din clasele unde copiii lor învaţă.

Anchetă extinsă la alte trei şcoli

Prin urmare, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a hotărât să extindă ancheta de la Şcoala 10 şi la alte instituţii de învăţământ.

Luni, de exemplu, autorităţile anunţau că au anchete în desfăşurare la patru astfel de unităţi pentru colecte ilegale de bani. Concret, este vorba de  Şcoala Gimnazială nr. 172 „Sf.Andrei”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic „Costin C. Kiriţescu”, unde o dirigintă le-a cerut bani elevilor pe motiv că băncile în care stau necesită reparaţii.

Elevii, care au înregistrat-o în timp ce le solicita bani, o acuză pe profesoară că îi şantajează. „Nu daţi bani de bănci, aduc toate jegurile şi vă aşez în ele”, se arată pe una dintre înregistrările date publicităţii.


Pe aceeaşi temă:

Lista oficială a Inspectoratului şcolar Bucureşti: unde apare corupţia în şcoli

După scandalul învăţătoarei de la Şcoala 10, conducerea Inspectoratului Şcolar Bucureşti i-a avertizat pe directorii din şcoli, adunaţi marţi la Colegiul „Mihai Viteazul”, unde pot apărea faptele de corupţie, de la înscrierea la pregătitoare şi grădiniţe, până la fondul clasei, auxiliare, concursuri şcolare sau examenele naţionale.

Controale în mai multe şcoli din Capitală pentru colecte ilegale de bani. Foştii elevi ai Danei Blându au o nouă învăţătoare

Scandalul izbucnit la Şcoala 10 din Capitală, unde o învăţătoare a cerut bani de cadouri părinţilor, i-a determinat pe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar să efectueze controale în mai multe unităţi de învăţământ. Separat, a fost declanşată o anchetă la Şcoala Centrală după ce un părinte a reclamat că o învăţătoare umileşte elevii. Între timp, la fosta clasă a Danei Blându, de luni a venit o nouă învăţătoare.

ANCHETĂ Învăţătoarea „abonată” la banii părinţilor riscă suspendarea

Autorităţile sunt aşteptate joi să decidă dacă învăţătoarea de la Şcoala 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut bani de Crăciun pentru personalul şcolii, mai rămâne în sistem.

Ancheta de la Şcoala 10 continuă. Avocata învăţătoarei: înregistrarea a fost scoasă din context, discuţia era despre ambalajul „micilor” atenţii de Crăciun

Ancheta de la Şcoala 10 „Maria Rosetti” din Capitală, unde o învăţătoare le-a pretins părinţilor bani mai mulţi pentru cadourile de Crăciun ale personalului, continuă. Miercuri, avocata învăţătoarei Dana Blându a declarat că plângerea părinţilor pentru care este anchetată aceasta nu a avut legătură cu scandalul darurilor şi că învăţătoarea chiar s-ar fi oferit să le plătească acestora contravaloarea „micilor” atenţii.

VIDEO Colegii învăţătoarei care a cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun sunt audiaţi de o comisie a Inspectoratului Şcolar Bucureşti

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Inspectorul şcolar: Învăţătoarea care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri ar putea fi dată afară din învăţământ. A fost sesizat Parchetul

Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.

VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite