VIDEO INTERVIU Profesorul englez care pregăteşte elite româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 10 ani, profesorul britanic Simon Parker a ajutat peste 40 de elevi români să obţină un loc la universităţile de top din Marea Britanie şi SUA, tineri talentaţi care ar putea schimba destinul României.

Visul tinerilor români de a ajunge la o facultate în străinătate, motivaţi de promisiunea unei educaţii de calitate, pare un obiectiv mai greu de obţinut, în special dacă instituţiile la care îşi doresc să aplice sunt Oxford sau Cambridge.

În România există, totuşi, câţiva consultanţi cu experienţă care îi pot sfătui şi ajuta pe elevi să aplice şi să intre la universităţile de top din străinătate.

Unul dintre aceşti profesori este Simon Parker, care s-a stabilit acum aproape 10 ani în România, când a venit aici să predea la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Bucureşti.

Parker este, la bază, profesor de economie, dar s-a specializat chiar în îndrumarea elevilor care îşi doresc să studieze în Occident, ca o alternativă la sistemul autohton de învăţământ, pentru a putea face o schimbare atunci când se întorc în România.

Toţi elevii sfătuiţi de el, care au aplicat la studii universitare academice în Marea Britanie, au intrat la facultate unde şi-au dorit.

Anul acesta, profesorul britanic ajută 23 de elevi români să aplice la aceste instituţii de top.

„Aş putea să lucrez cu vreo 40 de elevi maximum. Nu vreau să îmi dezvolt afacerea mai mult de atât fiindcă îmi este mai uşor să păstrez legătura cu un număr mai mic de elevi”, spune Simon într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”.

Cum a ajuns Simon profesor şi consultant în România

Simon Parker a început încă din 1993 să-i sfătuiască pe elevi în vederea obţinerii unui loc la o universitate, la vremea aceea fiind diriginte la o clasă de liceu din Marea Britanie. A venit în România în 2003 să predea la liceul Coşbuc, unde a lucrat timp de doi ani.

Profesorul britanic a predat în oraşe din toată ţara, printre care Timişoara, Cluj-Napoca, inclusiv în Făgăraş, iar de doi ani lucrează ca freelancer în cadrul unei firme de consultanţă educativă, Albion International Study, deschisă în Capitală, prin care îi ajută pe elevii români să ajungă la universităţi în străinătate, cu preponderenţă în Marea Britanie.

Tinerii care aleg acest drum sunt susţinuţi în totalitate de părinţi şi, în general, consideră că nu ar putea ajunge la performanţe similare în universităţile române. 

„Fiica mea îşi doreşte să lucreze într-o instituţie mondială cum ar fi ONU sau UNESCO, iar în România nu există o „îndrumare” a copiilor spre aşa ceva, aşa că ne-am orientat spre străinătate”, povesteşte Simona Panaite, mama Ioanei Panaite, o elevă care a trimis aplicaţii la Cambridge, UCL din Londra, Exeter, New Castle şi Durham.

Ioana Panaite a primit deja o invitaţie la un interviu în Marea Britanie, la Universitatea Cambridge, pe care îl va susţine la începutul lui decembrie.

„Copiii cu care am lucrat în România au fost printre cei mai buni elevi pe care i-am întâlnit în cariera mea, din punctul de vedere al abilităţilor şi al entuziasmului”, sintetizează profesorul britanic profilul elevului autohton de elită.

Elevii români aleg să studieze IT şi Drept

Tinerii români care se pregătesc pentru universităţi străine optează pentru studii de drept, limbă engleză, medicină, dar şi pentru cursuri mai speciale, cum ar fi cele de tehnologie aviatică şi pilotaj.

Dragoş Baciu, unul dintre cazurile de succes din cariera profesorului Simon Parker, studiază „Aviation Technology with Pilot Studies” la Universitatea din Salford.

„Simon m-a ajutat să-mi îndeplinesc un vis pe care l-am avut de mic copil – să fiu inginer aeronautic şi pilot, dar şi să studiez în Marea Britanie. Simon m-a îndrumat pas cu pas prin sistemul de aplicaţie Universities and Colleges Admissions Service (UCAS), a dat mail-uri şi telefoane la Universitatea Salford în numele meu şi m-a pus în contact cu oamenii care s-au ocupat de dosarul meu acolo”, îşi spune Dragoş povestea.

Un alt elev sfătuit de Parker, Octavian Movilianu, care este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov, a aplicat anul acesta la un curs nou înfiinţat al Universităţii Oxford – „Computer Science and Philosophy”.

„M-a atras faptul că acest curs abordează cunoaşterea prin două metode diferite: partea informatică prin algoritm şi partea filozofică, înţelegerea lumii care ne înconjoară. Încă nu ştiu ce voi face mai departe după facultate, adică mă atrage informatica, dar nu vreau să stau toată ziua în faţa unui calculator, vreau să mai şi socializez”, îşi explică Octavian alegerea.

El a primit până acum o ofertă în timp record de la Universitatea din Glasgow, la doar 12 ore după ce aplicaţia a ajuns prin UCAS la ei. Octavian nu este încă decis ce anume vrea să facă mai departe, dar vrea să se întoarcă în ţară la sfârşitul studiilor.

Cât costă serviciile de consultanţă

Serviciile de consultanţă oferite de Simon Parker nu sunt gratuite. Firma Albion International Study nu primeşte fonduri de la universităţi, motiv pentru care familiile tinerilor care vor să ajungă în Marea Britanie la studii vor trebui să plătească între 900 şi 3.000 de lei, în funcţie de pachetul pe care îl vor.

Un licean care vrea să urmeze cursuri academice la o facultate în Marea Britanie trebuie să aplice cu  9-12  luni înainte de începerea anului universitar prin intermediul platformei UCAS, care trimite mai departe dosarele la universităţile la care au aplicat elevii.

Cine face acest pas trebuie să ia în considerare că nu poate aplica la mai mult de cinci universităţi în acelaşi timp şi că instituţia la care doreşte cel mai mult să ajungă trebuie să fie trecută pe primul loc. Nu există niciun alt mod de a aplica la o universitate britanică, chiar şi în cazul Oxford şi Cambridge, în afară de platforma UCAS.

Cel mai important document, în afară de CV, este o scrisoare de motivaţie, gen eseu, care trebuie scrisă în aşa fel încât să-i convingă pe profesorii însărcinaţi cu trierea aplicanţilor de pasiunea pe care respectivul elev o are pentru domeniul pe care vrea să-l urmeze.

Cum se ajunge la o universitate în Marea Britanie

Aplicaţiile prin UCAS se depun, anual, de la 1 septembrie până la data de 14 ianuarie, iar universităţile sunt obligate să facă o ofertă condiţionată (notă la BAC să nu fie sub un anumit prag, spre exemplu) până la sfârşitul lunii mai.

Aplicaţiile pentru studii în domeniile medicină, medicină veterinară şi stomatologie la orice universitate britanică se fac până la mijlocul lunii octombrie.

Simon apreciază că aproximativ 25% dintre elevii care vin la el pentru ajutor aplică la Oxford sau Cambridge. Aplicaţiile la aceste două universităţi de top se fac până la data de 15 octombrie. 

De asemenea, cele două instituţii vor solicita şi un interviu înainte să facă o ofertă. În general, dacă elevul îndeplineşte condiţiile lor, cum ar fi în cazul olimpicilor internaţionali, atunci universităţile vor coborî pragul aşteptărilor (nota la BAC) pentru a-i asigura locul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite