VIDEO Cîmpeanu: Mai puţin de jumătate din elevii români au depus cereri de participare la ora de Religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Doar 1,2 milioane de copii au depus cerere de participare la ora de Religie până acum, din cei peste 3 milioane de elevi din întreaga ţară, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Mai puţin de jumătate dintre elevi au depus până acum cereri pentru înscrierea la ora de religie, a declarat la Europa FM, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

El a mai spus că este la curent cu situaţia din unele şcoli, în care directorii şi cadrele didactice au făcut presiuni asupra părinţilor şi elevilor să opteze pentru ora de religie. Ministrul a promis sancţiuni, în cazurile în care aceste reclamaţii vor fi probate.

"Solicitarea ministerului a fost aceea de a aduce la cunoştinţa părinţilor şi elevilor posibilitatea de a opta, nu obligativitatea. Dacă există şcoli care au avut iniţiative suplimentare vor răspunde pentru modul în care au acţionat. Oficial, nu mi-au fost aduse la cunoştinţă astfel de cazuri, dar neoficial am auzit că sunt şi am solicitat să mi se aducă la cunoştinţă care sunt acele cazuri", a spus Cîmpeanu la Europa FM.

Profesorii ar putea acţiona în instanţă

"Vor rămâne colegi cadre didactice care şi-au început anul şcolar în deplină legalitate şi care, din motive independente de voinţa lor, vor trebui să îşi întrerupă anul şcolar dacă nu vor mai avea normă. Dacă nu vor mai avea normă, va fi pusă în discuţie plata salariilor şi atunci e de bun simţ să ne gândim că vor avea acţiuni în instanţă, care nu pot să spun că nu sunt importante pentru sistem", a mai declarat ministrul

Referitor la posibilitatea mutării orelor de Religie la începutul sau finalul orarului zilnic de la şcoală, ministrul a spus că "cei care cunosc dimenisunea normei didactice în învăţământul preuniversitar pot să realizez că nu este posibil să îşi îndeplinească un cadru dicatic norma predând doar la începutul şi sfârşitul orelor, adică două ore pe zi".

În cadrul interviului, ministrul a mai recunoscut că nu ştie ce conţin manualele de religie, reclamate de unii părinţi şi că nu s-a hotărât dacă nota de la religie va fi luată în calculul mediei generale.

Cum s-a schimbat statutul orei de Religie în şcoli şi ce urmează mai departe

CCR a hotărât pe 12 noiembrie că este neconstituţional să se depună cerere de retragere de la ora de Religie, cum s-a făcut până acum. Datorită acestei decizii, publicată pe 23 ianuarie în Monitorul Oficial, moment în care a devenit oficial valabilă, părinţii vor depune cerere de participare la ora de Religie, exact invers faţă de situaţia de până la decizia CCR.

Ministerul Educaţiei a comunicat că până în data de 6 martie, părinţii sau elevii care vor să participe în continuare la ora de Religie pot depune cerere în acest sens. Între timp, Patriarhia a lansat o campanie mediatică pentru susţinerea orei de Religie cu ajutorul unor video-uri în care celebrităţi precum Connect-R le recomandă părinţilor să-şi înscrie copiii la disciplina Religie.


Cum arată cererea de înscriere la ora de Religie

ORA DE RELIGIE Ministerul Educaţiei s-a răzgândit: Copiii trebuie să depună cerere de participare la Religie până pe 6 martie

Ora de Religie devine facultativă după ce BOR pierde prima rundă de la Camera Deputaţilor. Liana Stanciu, avocatul-surpriză al Patriarhiei la Parlament

DEZBATERE Ministrul Educaţiei susţine Patriarhia în cruciada pentru ora de Religie

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite