UPDATE Victor Ponta: clasa pregătitoare trebuie mutată înapoi la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii de 6 ani ar putea să meargă la grădiniţă din 2013, la propunerea ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu şi a premierului Victor Ponta                                                               FOTO Mediafax
Copiii de 6 ani ar putea să meargă la grădiniţă din 2013, la propunerea ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu şi a premierului Victor Ponta                                                               FOTO Mediafax

Premierul României, Victor Ponta a declarat la Târgu-Jiu, la deschiderea anului şcolar, că ”s-au cam grăbit cu clasa pregătitoare la şcoală”, anunţând că ar fi o idee mai bună mutarea ei înapoi la grădiniţă din 2013. Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a anunţat că pregătitoarea le-a dat prea mari bătăi de cap şi ia în considerare reîncadrarea ei în învăţământul preşcolar.

UPDATE  Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, la Târgu Jiu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de premierul Victor Ponta, că amenajarea clasei pregătitoare pe fugă şi în multe cazuri în săli improvizate cere o analiză atentă la jumătatea primului semestru din acest an şcolar, care s-ar putea finaliza prin mutarea elevilor de şase ani înapoi la grădiniţă.

Ecaterina Andronescu a afirmat că eforturile pentru amenajarea claselor pregătitoare au fost ”extraordinare”, explicând că în urmă cu două-trei luni ”nu exista absolut nimic”.

Laboratoare şi săli de sport, transformate în clasa 0

Ministrul a mai precizat luni că au fost desfiinţate laboratoare de chimie sau fizică din şcoli sau au fost divizate săli de sport pentru a face loc claselor pregătitoare.

”Am întâmpinat foarte multe dificultăţi şi s-au produs foarte multe perturbaţii, în sensul că există săli de sport care s-au divizat sau săli care şi-au schimbat obiectul de activitate întrucât trebuia să încapă aceste clase pregătitoare. Sunt laboratoare de chimie, de fizică din şcoli gimnaziale care au fost desfiinţate ca să facă loc claselor pregătitoare. Ne-a părut nespus de rău pentru că cei care au decis ca această clasă să meargă la şcoală şi să nu rămână în grădiniţă cred că au greşit”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ca atare, Andronescu a anunţat că, după primul semestru, se va face o evaluare, luându-se în considerare întoarcerea clasei pregătitoare la grădiniţă.

”Ea să rămână în învăţământul obligatoriu pentru că este normal ca copilul înainte de şcoală să intre într-o formă de pregătire, dar, sigur, trebuie să înlăturam aceste aspecte despre care am vorbit şi să redăm spaţiile destinaţiilor pentru care ele au fost făcute”, a explicat oficialul.

Premierul vrea mutarea clasei zero înapoi la grădiniţă

Prezent la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional Spiru Haret din Târgu-Jiu, premierul Victor Ponta a anunţat că, de anul viitor, clasa pregătitoare trebuie mutată înapoi la grădiniţă, în loc de şcoli şi licee, cum s-a întâmplat anul acesta.

Ponta a explicat că ”s-au cam grăbit cu clasa zero anul acesta”, iar locul clasei pregătitoare este la grădiniţă din 2013.

Premierul a declar luni că, din punctul lui de vedere, este necesar şi util ca ”faimoasa clasă pregătitoare” să funcţioneze de anul viitor în cadrul grădiniţei, nu al şcolii, susţinând că autorităţile ”au dat bătăi de cap părinţilor”.

”Cred că ne-am grăbit puţin şi am dat multe bătăi de cap părinţilor cu această clasă pregătitoare, cred că cei mai mici trebuie să rămână încă un an acolo unde au început grădiniţa, după care, când vin la şcoală, să fie cât mai bine pregătiţi”, a spus Ponta.

De altfel, premierul a preluat ideile deja vehiculate în ultima vreme de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care s-a declarat împotriva mutării clasei pregătitoare la şcoală din acest an, investiţie pentru care Ministerul Educaţiei a alocat aproape 24 de milioane de lei, doar pentru mobilarea claselor speciale.

În plus, 8.000 de cadre didactice au mers la cursuri de formare la sfârşitul lunii august, special pentru a putea preda la clasa zero şi pentru ai-i pregăti pe cei mici pentru clasa întâi.

Menţinerea clasei zero, ”perseverenţă în greşeală”

Întrebată în urmă cu aproape două săptămâni despre posibilitatea păstrării acestei clase pregătitoare şi anul viitor, Andronescu a răspuns cu un citat: ”A greşi este omeneşte, a persevera în greşeală este diabolic".

Ea a precizat din nou că ministerul va face o evaluare după primul semestru de funcţionare şi va analiza puctele tari şi punctele slabe, iar, în funcţie de dezechilibre, va lua decizia de a păstra clasa zero sau nu.

"Oricum, clasa pregătitoare, indiferent unde va fi poziţionată, rămâne prima clasă a învăţământului obligatoriu", a mai spus Andronescu.

De altfel, şi specialiştii în educaţie sunt de părere că experimentul clasei pregătitoare în şcoli şi licee, inaugurat în 2012, ar putea fi un eşec educaţional, dacă educatorii nu sunt pregătiţi pentru un program adaptat nevoilor copiilor de şase ani.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite