Valentin Popa, ministrul propus la Educaţie: experienţă universitară; acuzat de conflicte de interese

Valentin Popa, ministrul propus la Educaţie: experienţă universitară; acuzat de conflicte de interese

Valentin Popa. FOTO: www.newsbucovina.ro

Valentin Popa, ministrul propus la Portofoliul Educaţiei, este rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava. CV-ul său arată o vastă experienţă în mediul universitar însă nu pomeneşte nimic despre domeniul învăţământului preuniversitar. Valentin Popa a fost acuzat de conflicte de interese ce au legătură cu o firmă unde lucrează soţia sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ziarul Obiectiv de Suceava scria în vară că universitarii suceveni s-au plimbat în ultimul an cu bilete de avion cumpărate prin firma care a angajat-o pe soţia rectorului. Soţia rectorului USV, Valentin Popa, încasa bani de la această firmă, West Travel SRL Suceava, de pe poziţia de casieră. Mai mult, proprietara societăţii menţionate, Oana Coşman, figurează ca angajată a Facultăţii de Stiinţe Economice şi Administraţie Publică. Conform mai multor surse, familia rectorului şi cea a patronilor agenţiei de turism ar fi înrudite. Rectorul USV neagă existenţa vreunui conflict de interese, sub pretextul că nu a obţinut niciun beneficiu.

Ziaristul Dinu Zara scrie pe pagina sa că în perioada 2016-2017, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a realizat 23 de achiziţii, în valoare totală de 70.000 de lei, de la firma West Travel SRL Suceava, pentru bilete de avion pe rute din ţară şi străinătate. Coincidenţă sau nu, la firma West Travel SRL este angajată pe un post de casier Renati Popa, soţia rectorului USV Valentin Popa.

CV-ul lui Valentin Popa

Valentin Popa este rector al Universităţii din Suceava. Acesta a absolvit Institutul Politehnic din Iaşi şi este inginer în Electronică şi telecomunicaţii, iar ulterior a susţinut şi titlul de doctor în domeniul Componente, dispozitive şi circuite electronice la aceeaşi instituţie. 

În perioada 1989-1992 a fost preparator inginer la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, între 1992 şi 1995 - asistent inginer, iar în intervalul 1995-1999 şef lucrări inginer tot la Universitatea din Suceava. Acesta şi-a continuat activitatea în instituţia de învăţământ superior fiind, pe rând, conferenţiar, profesor doctor inginer şi conducător de doctorat. 

În noiembrie 2017, Valentin Popa a avut mai multe schimburi de replici cu ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, la un seminar organizat la Suceava. La acel moment Kuzmin a spus că armata rusă nu a intervenit în estul Ucrainei, explicând că "atunci când a intervenit în Abhazia în două zile, din greşeală a ajuns în Tbilisi, dar după ce au înţeles greseala au dat comandă şi trupele s-au retras", potrivit B1 TV.

„Iată un motiv pentru care ar trebui să colaboram în domeniul economic şi ştiintific. Poate împreună, cele două state, cercetatorii din cele două state, ar putea lucra la sistemul de frânare al tancurilor astfel încât să se oprească mai repede şi nu în câţiva zeci de kilometri", a replicat Valentin Popa.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările