Un liceu din România a fost premiat la Bruxelles pentru promovarea educaţiei antreprenoriale

Un liceu din România a fost premiat la Bruxelles pentru promovarea educaţiei antreprenoriale

Daniela Neamţu, directoarea Colegiului Naţional de Informatică din Piatra Neamţ, la ceremonia de premiere de la Parlamentul European FOTO Facebook

Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ se numără printre cele 11 şcoli din 11 state europene, care au primit premiul „Şcoala antreprenorială 2015”, în cadrul unei ceremonii la sediul Parlamentului European (PE), din Bruxelles. Distincţiile au fost acordate de organizaţia Junior Achievement (JA) Europe, în urma unei evaluări europene a celor mai bune unităţi de învăţământ în domeniul educaţiei antreprenoriale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liceele au fost selectate în baza mai multor criterii, precum includerea unei viziuni şi a unei strategii în procesul de educaţie antreprenorială, alocarea de resurse specifice, formarea profesorilor sau implicarea comunităţii locale şi a sectorului de business. Aceste criterii urmăresc obiectivele Europa 2020 - Strategia de dezvoltare a Uniunii Europene, ce îşi propune să crească inovarea şi creativitatea, inclusiv prin antreprenoriat, la toate nivelurile de educaţie şi training.

”Este un premiu care ne onorează, dar ne şi obligă să promovăm valorile, spiritul inovator antreprenorial şi, nu în ultimul rând, bunele practici însuşite de la colegii europeni. Misiunea organizaţiei noastre este să creăm cetăţeni europeni, competitivi pe piaţa muncii, să dezvoltăm aptitudini pentru angajare şi mai ales spiritul inovator specific mentalităţii antreprenoriale. Facem asta prin proiecte şi parteneriate naţionale şi internaţionale în medii educaţionale şi de afaceri. Prin ele dezvoltăm competenţe profesionale IT, de cetăţenie activă, de comunicare şi leadership.”, a spus Daniela Neamţu, directoarea Colegiului Naţional de Informatică din Piatra Neamţ.

Spiritul de iniţiativă i-a adus premiul liceului de la Piatra Neamţ

Liceul a fost nominalizat în competiţia europeană datorită participării în programele educaţionale implementate gratuit de organizaţia JA România şi a iniţiativelor de promovare a antreprenoriatului.

Ceremonia de premiere a avut loc în prezenţa mai multor membri ai PE, oficiali ai Comisiei Europene şi consiliul director al Junior Achievement Europe. Au fost premiate 11 şcoli din Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia şi Marea Britanie. Ceremonia a fost găzduită de Michaela Sojdrova, membră a PE.

„Sprijinul Parlamentului European reprezintă o resursă cheie pentru educaţia antreprenorială în Europa, având în vedere publicarea raportului <<Promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor prin educaţie şi training>>, ce solicită statelor membre UE ca, împreună cu autorităţile regionale şi locale,să încurajeze şi să susţină iniţiativele de promovare a culturii antreprenoriale în rândul tinerilor”, a spus Caroline Jenner, CEO JA Europe.

Reprezentanţii Colegiului Naţional de Informatică din Piatra Neamţ consideră că educaţia antreprenorială înseamnă nu numai pregătirea pentru a administra o companie, ci şi modul în care pot fi dezvoltate abilităţi şi cunoştinţe antreprenoriale ce ajută tinerii să-şi pună ideile în practică. Conducerea liceului promovează educaţia antreprenorială, integrând-o în procesul didactic la nivelul tuturor materiilor. Rezultatele acestor măsuri sunt evaluate prin testări periodice.

Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ implementează de 15 ani programele de educaţie antreprenorială, financiară, economică şi de orientare profesională oferite de Junior Achievement România, implicând peste 40% dintre profesori şi elevi. Aceştia din urmă au câştigat numeroase distincţii în competiţii naţionale şi internaţionale.

Şcoala antreprenorială este o iniţiativă de educaţie antreprenorială la nivel european, iniţiată de JA
Europe, finanţată parţial de Comisia Europeană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: