Trei meserii într-una

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de la Horticultură şi Peisagistică pot fi ingineri, profesori la liceele de profil şi arhitecţi-peisagişti. O afacere proprie cu flori sau fructe poate deveni din vis realitate pentru mulţi dintre studenţii de la Agronomie. Tot ce trebuie este o bucată de teren şi multă pasiune. 

Alina Popescu (21 de ani) a ales Facultatea de Horticultură, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, din dragoste pentru plante.

„Când era mică îmi doream trei lucruri. Să fiu profesoară, să devin arhitect şi să plantez flori şi pomi. Acum, după ce termin facultatea le pot face pe toate. Sunt inginer horticultor, pot să predau la licee de profil sau la facultăţi şi pot deveni arhitect peisagist-adică să mă ocup cu amenajări de grădini şi parcuri", povesteşte Alina Popescu, studentă în anul IV. Tânăra se pregăteşte pentru lucrarea de licenţă.

„După terminarea facultăţii am să lucrez la pepiniera pomicolă Istriţa, din Buzău. Părinţii mei au cumpărat o bucată de pământ la Buzău şi ne vom muta acolo. În timp, intenţionez să plantez o livadă. Visul meu este să am o afacere cu fructe. Investiţiile sunt mari, dar ştiu că voi reuşi să am afacerea mea. Partea cea mai frumoasă a acestei facultăţi este că după absolvire poţi deveni propriul tău şef. Cei mai mulţi absolvenţi sunt nevoiţi să se angajeze la o companie, noi suntem norocoşi. Putem planta fori pentru a le vinde, putem să amenajăm grădini particulare sau parcuri publice şi toate astea fără să avem un şef. Posibilităţile sunt multiple", povesteşte studenta.

Roxana Bădic, 21 de ani, studentă tot la Horticultură, spune că pentru unii această facultate poate părea una dificilă sau plictisitoare. „Dar dacă iubeşti florile şi te simţi bine într-o livadă sau într-o grădină, Facultatea de Horticultură este uşoară şi interesantă. Ce trebuie să ştie viitori studenţi este că plantele au viaţă. Ele au nevoie de îngrijire permanentă", explică studenta.

Cursurile durează patru ani

Tinerii interesaţi de Facultatea de Horticultură trebuie să ştie că admiterea se face pe baza mediei de la Bacalaureat şi după susţinerea unui interviu. Facultatea are două specializări: Horticultura şi Peisagistica. La specializarea Peisagistică, interviul de admitere include şi o probă de aptitudini pentru desen.

Cursurile sunt la zi şi durează patru ani. Primii doi ani de studiu sunt dedicaţi părţii teoretice, iar ultimii doi sunt axaţi pe practică pe câmp şi în laborator. Studenţii admişi pe locurile bugetate beneficiază de gratuitate, dar şi de burse de merit, burse de studiu sau burse sociale.

„Această facultate nu poate fi făcută fără pasiune. Dacă tânărul care se înscrie nu iubeşte plantele şi nu este dispus să-şi petreacă cât mai multe ore printe flori şi pomi, dar şi în laborator, vine degeaba aici", spune Ligia Ion, profesoară de Pomicultură.

Facultatea nu înseamnă numai cursuri în amfiteatre, ci şi activităţi practice în sere şi solare unde studenţii pot găsi foarte multe soiuri de plante horticole, dar şi muncă în laborator.

„La această facultate, foarte importantă este şi munca în laborator. Aici, studenţii pot studia diverşi viruşi care atacă plantele sau împerechea mai multe soiuri de flori sau plante. Despre horticultură poţi spune multe, dar nu că ar fi o meserie plictisitoare sau prost plătită.

Inginerii horticoli au foarte multe posibilităţi să câştige bani şi vorbim de sume frumoase. Eu am terminat această facultate de mai bine de 20 de ani şi am reuşit, datorită acestei meserii, să călătoresc în întreaga lume, să cunosc profesori renumiţi, să iau parte la proiecte de cercetare, să-mi îndeplinesc visele", spune profesoara Ligia Ion.

"Partea cea mai frumoasă a acestei facultăţi este că după absolvire poţi deveni propriul tău şef. "
Alina Popescu
studentă

"Dacă iubeşti florile şi te simţi bine într-o livadă, Facultatea de Horticultură este uşoară şi interesantă."
Roxana Bădic
studentă

Învătământ la distanţă

Tinerii care vor să urmeze cursurile Facultăţii de Horticultură, dar nu au timp, pot opta pentru învăţămânul la distanţă. Studenţii înscrişi la ID Horticultură vor beneficia de: asistenţă la înscriere din partea comisiei de admitere, materiale de studiu (suport de curs, CD-uri, broşuri etc.), verificarea cunoştiinţelor pe parcurs, examinarea finală, dar şi asistenţă pe perioada studiilor din partea tutorilor.

Acte necesare la înscriere


Diploma de bacalaureat, în original sau adeverinţă de absolvire în original pentru promoţia 2010.

Certificatul de naştere, copie legalizată.

Adeverinţă medicală tip, eliberată de cabinetele medicale, din care să rezulte că solicitanţii sunt apţi pentru profilul sau specializarea la care candidează.

Patru fotografii color tip buletin.

Cerere de înscriere

Chitanţă de plată a taxei de înscriere.

Universităţi de știinţe Agricole şi Medicină Veterinară

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite