Tragedia din Colectiv, dată uitării: Primarul Băluţă blochează elevii în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul
Băluţă blochează elevii în şcoli. FOTO- David Muntean
Primarul Băluţă blochează elevii în şcoli. FOTO- David Muntean

Edilul Daniel Băluţă nu a rezolvat nici până astăzi problema pazei în şcoli după ce a renunţat la paznici. De aceea, unii directori de şcoli au luat decizia disperată să închidă porţile unităţilor de învăţământ. Pompierii atrag însă atenţia că aceasta e cea mai periculoasă măsură.

Reprezentanţii şcolilor vor să-i împiedice pe elevi să mai iasă din şcoli nesupravegheaţi, dar şi ca să blocheze accesul persoanelor străine în unităţile de învăţământ. Astfel, în prezent, intrarea şi ieşirea din cele mai multe unităţi şcolare se fac pe o singură poartă. Prin această măsură însă este evitat „un rău cu un alt rău“, atrag atenţia reprezentanţii ISU. „Căile de acces, închise, din şcoli nu fac decât să pună în pericol viaţa şcolarilor pentru că se îngreunează evacuarea în situaţii de urgenţă precum un incendiu sau un cutremur”, spun specialiştii. Or, în asemenea circumstanţe, fiecare secundă în plus se poate solda cu vieţi pierdute, mai afirmă experţii. Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar din Sectorul 4 spun că nu ştiu nimic despre această măsură.

„Primarul Sectorului 4 mai întâi ne lasă copiii în şcoli, nepăziţi, iar acum închide porţile acestora pentru că nu sunt paznici care să păzească intrările. O decizie pe care a luat-o tot el. Este noaptea minţii. Oare nu s-a gândit ce se întâmplă în cazul unui incendiu? Nu mă mai miră nimic din partea acestui om“, mărturiseşte Ionuţ, tatăl unui elev din Sectorul 4.

La rândul lor, reprezentanţii ISU atrag atenţia că dacă proiectul unei şcoli a prevăzut mai multe căi de acces – fie că vorbim de uşile şcolilor sau de porţile curţilor care le înconjoară – acestea trebuie să fie deschise pe tot parcursul desfăşurării orelor pentru ca, în cazul unei situaţii de urgenţă, şcolarii şi dascălii să poată fi evacuaţi în timp util. „Căile de acces nu ar trebui să fie încuiate sau blocate. Într-o situaţie de urgenţă, acestea trebuie neapărat să fie deschise, astfel încât elevii să poată fi evacuaţi imediat, iar pompierii să intre cât mai repede“, a explicat pentru „Adevărul“, Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov.

De aceeaşi părere sunt şi o parte dintre directorii unităţilor şcolare din celelalte sectoare. „Nu pot să concep ideea de a ţine încuiate porţile curţii sau uşile unei şcoli în timpul orelor. Dacă aceasta are trei porţi de acces, iar dintre ele numai una este deschisă, automat elevii nu sunt în siguranţă, cu excepţia situaţiei în care există paznici la respectivele porţi pentru a le descuia imediat“, a comentat profesoara Andreia Bodea, director la Colegiul Naţional „I.L Caragiale“.

Vizavi de noua îngrijorare  a părinţilor din Sectorul 4, şefa Inspectoratului Şcolar din Sectorul 4, Postescu Gabriela, spune că nu are cunoştinţă de o asemenea problemă, toate şcolile din sector respectând normele de siguranţă în litera legii.

Toate acestea vin ca urmare a faptului că primarul Daniel Băluţă a anulat contractul de pază a şcolilor din sector încheiat cu o firmă. Pentru a oferi o formă de protecţie compensatorie, primarul Băluţă a promis că de siguranţa elevilor se va ocupa Poliţia Locală din Sectorul 4, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat, cel puţin nu pentru toate unităţile şcolare. „Dacă au fost arondate diverse patrule în vecinătatea şcolilor, cred că ar trebui să li se spună şi lor, patrulelor, că au fost arondate, ca să purceadă la patrulare, că nu le-a văzut nimeni încă“, a explicat Silvia Muşatoiu, directorul Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai“.

Problemele lui Băluţă cu comercianţii

Şcolile nu sunt singurele ţinte ale măsurii luate în ultima vreme de Primăria din Sectorul 4. Săptămâna trecută, o parte dintre comercianţii din „Piaţa Progresul“ l-au acuzat pe Daniel Băluţă că le va lua spaţiile comerciale pentru a le da altora cu relaţii. Reprezentanţii Primăriei Sector 4 au dezminţit orice aranjament, însă precizând că spaţiile sunt scoase la licitaţie pentru următorii trei ani sau cinci ani. De asemenea, în luna septembrie, primarul a fost acuzat de reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Difuzorilor de Presă din Bucureşti că a ridicat abuziv mai multe chioşcuri de ziare din Sectorul 4. La acea dată, primarul Băluţă a explicat că aceste chioşcuri de presă ar urma să fie ridicate pentru cel mult două luni, cât timp se reabilitează bulevardele din zonă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite