Totul despre simulările pentru Bacalaureat

Totul despre simulările pentru Bacalaureat

FOTO Adevarul

Începe o săptămână de foc pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Aceştia susţin în aceste zile simulările pentru examenul de Bacalaureat din 2019, testări ce se vor desfăşura la aceeaşi oră în toate liceele din ţară. Subiectele vor fi ele aceleaşi peste tot, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale, potrivit căruia 300.000 de elevi sunt aşteptaţi la simulări.

Concret, testările încep azi, cu simularea la Limba şi literatură română, proba scrisă, urmând ca elevii să susţină simularea la Limba şi literatura maternă, proba scrisă, pe 19 martie şi pe 20 pe cea la proba obligatorie a profilului. Pe 21 martie e programată simularea la proba la alegere a profilului şi specializării, testare care se organizează, potrivit metodologiei, doar pentru elevii clasei a XII-a, rezultatele urmând să fie afişate pe 29 martie 2019, arată Ministerul Educaţiei Naţionale. 
 
Accesul în săli e permis până la ora 08.30
 
În ceea ce priveşte simularea la Limba şi literatura română, aceasta începe la ora 09.00, moment în care în fiecare sală de clasă sunt distribuite subiectele, accesul elevilor în săli fiind permis doar până la ora 08.30. Cei care intră după această oră în săli, nu mai pot susţine simularea, atrage atenţia Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, instituţia din subordinea Ministerului Educaţiei desemnată să conceapă subiectele pentru simulări şi examene. 
 
Potrivit ordinului de ministru prin care au fost stabilite datele simulărilor, testare la Matematică vor da elevii claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, cei care au terminat filiera tehnologică sau absolvenţii de la profilul militar şi profilul pedagogic cu specializare învăţători - educatoare, din filiera vocaţională. Pe de altă parte, simularea la istorie va fi susţinută de elevii de la profilul umanist din filiera teoretică şi cei din toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu execepţia celor deja menţionale. 
 
În cazul simulării la proba la alegere a profilului, elevii de liceu au putut opta pentru una din următoarele materii, în funcţie de studiile urmate: Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie şi, după caz, Sociologie. 
 
Elevii au trei ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor
 
Atât elevii de clasa a XI-a cât şi cei de clasa a XII-a vor avea la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele de la simulare, notează sursa citată, care adaugă că subiectele pe care le vor primi elevii sunt asemănătoare modeleleor publicate pe site-ul subiecte.edu.ro, ele fiind proiectate în aşa fel încât „tratarea lor să valorifice capacitatea elevilor de a dezvolta temele prevăzute în programa de examen, parcuse până la această dată”. 
 
Baremele în funcţie de care vor fi corectate lucrările liceenilor vor fi publicate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, care dă asigurări că evaluarea şi notarea vor fi obiective. „În situaţia în care nu sunt suficienţi profesori de specialitate într-o unitate de învăţământ, există şi posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte şcoli”, mai arată instituţia. 
 
De asemenea, e important de reţinut că notele obţinute de elevi la simularile din această perioadă nu pot fi contestate, însă ele pot fi trecute în catalog, strict în baza unei cereri scrise, depusă fie de elev, fie de părinţii acestuia. Totodată, rezultatele vor fi analizate de fiecare unitate de învăţământ în parte, prin discuţii individuale sau prin dezbateri la nivelul clasei ori în şedinţe cu părinţii sau la nivelul consiliul profesoral. Discuţiile sunt necesare pentru ca elevii să-şi poată îmbunătăţi performanţele şcolare, transmit autorităţile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: