ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Meseriile cele mai căutate de elevii de clasa a VIII-a: mecanic auto şi chelner

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul val de înscrieri la profesională a arătat că meseria de mecanic auto e preferată de elevii care vor o calificare. Pe locul doi în topul opţiunilor tinerilor care anul acesta termină clasa a VIII-a este meseria de ospătar. Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la Şcoala Profesională Kronstadt din Braşov, de altfel singura şcoală de sine stătătoare din ţară.

Atraşi de mirajul unei pieţe în dezvoltare şi de salarii motivante, mii de elevi au ales să înveţe meseria de mecanic auto din toamnă. Mai exact, la finalul lunii mai şi al primei etape de înscrieri, Ministerul Educaţiei centralizase peste 7.600 de cereri depuse pe cele aproape 5.100 locuri existente în şcolile profesionale de trei ani. Următoarea calificare aleasă de tinerii care vor să înveţe o meserie din timp, dar la mare distanţă, este cea de ospătar.

Alte meserii cerute însă pe piaţa forţei de muncă, cum e cea de tâmplar universal, nu au reuşit să atragă decât jumătate din numărul necesarului scos la bătaie de şcolile profesionale. Specialiştii, dar şi directorii acestor instituţii de învăţământ au observat înclinaţia elevilor de a alege specializări bănoase şi nu tocmai dificile, opţiuni explicate şi prin lipsa consilierii în carieră.

„Elevii se orientează după locurile de muncă din domeniile care se află în dezvoltare pe piaţa românească şi se mai ţine cont de asemenea de proximitatea de casă”, a explicat consilierul pe şcoala profesională din cadrul Ministerului Educaţiei, Stelian Fedorca.

Şi expertul în educaţie Ştefan Vlaston, blogger adevarul.ro, susţine că „ei aleg acele meserii care sunt bănoase şi care nu sunt nici foarte periculoase, care par mai uşor de învăţat, şi unde salariul este mai mare”. Ceea ce nu se potriveşte întotdeauna cu nevoia de pe piaţa muncii, pentru că „elevii nu au parte de consiliere în carieră, pe acest sector de profesională”, adaugă Vlaston.

De altfel, chiar o analiză a Ministerului Educaţiei, apărută la începutul lunii trecute, arăta că meseria de mecanic auto nu este atât de căutată de angajatori pe cât este de populară în rândul elevilor. Preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto, Cristian Muntean, explică de altfel că, pe piaţa auto, există mai degrabă o cerere nişată, pe anumite specializări. „Sunt zone din domeniul reparaţii auto, unde lipsa de specialişti pregătiţi reprezintă o problemă reală. Mă refer aici la specialişti tinichigii, vopsitori, electricieni auto”, a explicat Muntean.

grafic profesionala

La rândul său, Bogdan Vuluga de la Porsche România, care pregăteşte specialişti în cadrul şcolii companiei pentru angajaţi, a explicat că elevii termină şcoala profesională de mecanică auto cu o diplomă generală, însă firmele cer specialişti şcoliţi exact pe modelele lor de maşini.

„Cursurile noastre sunt făcute după standardele impuse de producător. Şcolim specialişti în reparaţii motoare, reparaţii transmisii, caroserie sau electronică. Fiecare dealer decide cum îşi trimite la şcolarizare fiecare mecanic, în funcţie de abilităţi şi de nevoi”, a explicat Vuluga.

Tinerii mai sunt atraşi de această meserie şi pentru că obţin la finalul şcolii şi permis de conducere, susţin directorii de licee tehnologice. „Învaţă să repare şi să întreţină maşini, dar şi să le conducă. La noi termină şcoala cu permis categoria B, dar sunt alte şcoli care oferă şi alte categorii de permis. Elevii mai vin la noi şi din pasiune, pentru că le plac maşinile”, spune directorul Colegiului Tehnic „Grigore Cobălcescu” din Moineşti, Ivan Stelian.

Concurenţă mai mică pe alte domenii

Însă elevii s-au arătat interesaţi şi de alte meserii, cum sunt cele din domeniul turismului, ei fiind atraşi de meseria de ospătar sau bucătar. „Domeniul servicii este foarte căutat, în special meseria de ospătar. Dacă vor să se angajeze în turism, trebuie să aibă certificat de competenţă chiar dacă lucrează la o pensiune“, a explicat Fedorca.

Pe de altă parte, agenţii economici spun că au nevoie de specialişti şi pe alte domenii unde nu există concurenţă la profesională. Spre exemplu, la Şcoala profesională Kronstadt din Braşov, la admiterea pentru învăţământul profesional de până acum, de doi ani, la specializarea sculer matriţer sunt 12 candidaţi pe 36 de locuri, la sudor sunt doi oameni pe13 locuri, iar la cusător piele este un singur candidat pe 11 locuri.

Cristian Pârvan, secretar general la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, crede că motivul pentru care elevii nu se orientează şi spre alte meserii este lipsa de consiliere profesională temeinică în şcoală. „Se orientează mai mult după informaţiile primite în familie, după ce spun prietenii, rudele, fără să aibă neapărat un fundament“, spune el.

Şi profesoara Viorica Cârstea de la Liceul tehnologic Auto din Craiova spune că „din păcate este greu de luptat cu mentalitatea părinţilor care nu ştiu să-i îndrepte spre meseriile cu adevărat căutate. Elevii se gândesc să câştige mulţi bani într-un timp foarte scurt, nu la o meserie pe care o pot perfecţiona în timp“.

Laminorist, niciun înscris

Au fost şi calificări care au atras cel mult cinci elevi înscrişi sau chiar niciunul, aşa cum e meseria de laminorist, deşi erau 14 locuri oferite. Doar câte un elev s-a înscris la noua şcoală profesională de trei ani, care începe în toamnă, pentru calificările izolator şi confecţioner îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori, deşi fiecare are disponibile 28 de locuri. Şi doar trei elevi vor să devină sculptor intarsier, deşi oferta era de 56 de locuri.

Un decalaj dublu, sau chiar mai mare, între înscrişi şi numărul de locuri, e vizibil şi în cazul altor meserii: tâmplar, aproape 800 de înscrişi, deşi erau disponibile peste 1.600 de locuri, tinichigiu vopsitor auto (415), zugrav (295), zidar (360), strungar (150), electronist (125).

Topul celor mai căutate licee cu şcoli profesionale

Cea mai mare concurenţă de anul acesta a fost pentru Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov, unde, la mecanică - operator la maşini cu comandă numerică, au fost peste şase candidaţi pe loc.

  • Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov - 6 candidaţi pe loc
  • Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanţa (calificarea mecanic auto) - 4,6 candidaţi pe loc
  • Liceul Tehnologic "Elena Caragiani" din Tecuci (tot mecanic auto) - 4,6 candidaţi pe loc
  • Colegiul Tehnic "Alexandru Domşa" Alba Iulia (electromecanică - electromecanic utilaje şi instalaţii industriale) - 4,3 candidaţi pe loc
  • Colegiul Economic "Viilor" Bucureşti (turism şi alimentaţie - bucătar) - 4,3 candidaţi pe loc
  • Liceul Tehnologic "Dacia" Piteşti (mecanică - mecanic auto) - 3,9 candidaţi pe loc
  • Colegiul Naţional Economic "Gheorghe Chiţu" Craiova (turism şi alimentaţie - bucătar) - 3,89 candidaţi pe loc
  • Liceul Tehnologic nr.1 Cluj-Napoca (turism şi alimentaţie - bucătar) - 3,89 candidaţi pe un loc
  • Liceul Tehnologic de Servicii "Sf. Apostol Andrei" Ploieşti (estetica şi igiena corpului omenesc - frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist) - 3,8 candidaţi pe loc.

VIDEO Lecţie la „Şcoala Altfel”. Meseriile de viitor, magnet la profesională

Liceele tehnologice unde se organizează clase profesionale încearcă să-şi atragă viitorii elevi cu prilejul săptămânii „Şcoala Altfel“, în condiţiile în care de la anul vor avea la dispoziţie cu 25.000 de locuri în plus la profesională.

ADMITERE LICEU 2014 Concurenţa de la profesională depăşeşte prejudecăţile societăţii

Înscrierile în învăţământul profesional au loc luni şi marţi, într-o primă etapă, iar preînscrierile desfăşurate online prefigurează deja o concurenţă chiar şi de doi elevi pe loc anul acesta.

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Noutăţile şi avantajele şcolii profesionale: şansa la o meserie, inclusiv în multinaţionale

De anul viitor, elevii care vor să înveţe o meserie se pot înscrie direct la şcoala profesională după Evaluarea Naţională, unde vor studia timp de trei ani de zile şi vor face practică în companii partenere, cu o bursă lunară de 200 de lei. Despre noutăţile şi avantajele acestei alternative la liceu am discutat la Adevărul Live.

Ce opţiuni au elevii care dau admiterea la liceu anul acesta, la Adevărul Live: „Există un interes crescut pentru Ştiinţele Naturii şi dotările din licee”

Astăzi, de la ora 14:00, am discutat despre oferta liceelor din Bucureşti, prezentată în cadrul Târgului "Oferta Educaţională", şi despre admiterea de anul acesta, unde media Evaluării Naţionale va reprezenta 75%, faţă de 50%, anul trecut.

Meseriile cerute de patroni, dar pe care nu le vor elevii de la profesională

O analiză a Ministerului Educaţiei arată că există câteva domenii la mare căutare din partea angajatorilor, dar pentru care interesul elevilor de la profesioanală este redus: construcţii, instalaţii şi lucrările publice, domeniul electric, industria textilă şi pielăria, în timp ce avem mai mulţi tineri care vor să devină mecanici decât are nevoie piaţa muncii.

Despre învăţământul tehnologic şi profesional: peste 85% dintre tineri se angajează după absolvire; în Germania, e o onoare să fii meseriaş

Astăzi, la Adevărul Live, am discutat despre meseriile şi specializările care se studiază într-un liceu tehnologic, de la bijutier la estetician sau croitor. În platou au fost invitaţi directorul Colegiului UCECOM „Spiru Haret" din Bucureşti, Gabriel Zorzini, împreună cu două eleve ale liceului, care studiază Estetica: Carmen Nuţa şi Maria Elena Alexandru.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite