Topul celor mai căutate licee din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasamentul celor mai căutate licee după media de admitere este dominat şi anul acesta de Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti. La mică distanţă se află tot un liceu de prestigiu din Capitală – Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”. Locul al treilea pe podium este ocupat de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

Două licee din Capitală ocupă în acest an primele locuri în preferinţele elevilor, după media de admitere. Este vorba despre Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, unde, la profilul bilingv engleză – o clasă cu 28 de locuri –, media de admitere a fost 9,98. Anul trecut, ultima medie de admitere la această specializare a fost 9,89.

Colegiul are o cifră de şcolarizare pentru anul care începe în toamnă, la toate profilurile, de 252 de elevi, din care 10 locuri sunt alocate elevilor romi. Locul al doilea pe ţară, dar şi pe Capitală este ocupat de un alt liceu celebru – Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”. Anul acesta, ultima medie de intrare la specializarea matematică-informatică a fost de 9,90 – 84 de locuri –, în creştere cu 10 sutimi faţă de anul trecut.

La doar o sutime distanţă de „Lazăr”, cu ultima medie de intrare la specializarea ştiinţele naturii, se poziţionează Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, Dolj. În top sunt şi colegiile „Cantemir Vodă” sau „Gheorghe Şincai” din Capitală, dar şi „Vasile Alecsandri” din Galaţi sau „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

Modul de viaţă de la „Gheorghe Lazăr”

Profesoara Mirela-Dorina Chioveanu, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, explică preferinţa elevilor pentru această instituţie şcolară. „Seriozitatea actului didactic, relaţiile foarte frumoase şi armonioase şi complexe cu profesorii, programul de activităţi care completează curricula şcolară şi care îi ajută să-şi formeze şi competenţe şi să le valorifice îi atag pe copii la Lazăr”. Clădirea încrederii elevilor în ei înşişi ocupă un loc important, adaugă directoarea adjunctă.

Curricula şcolară este completată, adaugă profesoara, cu foarte multe activităţi care vin în întâmpinarea aşteptărilor elevilor, a nevoilor lor. „Pentru că sunt copii în formare şi adolescenţii sunt mereu dornici să se cunoască şi să se valorifice. În afară de materiile obligatorii, avem proiecte, parteneriate, fie la nivel naţional, fie internaţional, sunt activităţi pe care le punem în practică în urma ideilor pe care elevii le au. La acestea se adaugă câteva lucruri tradiţionale, cum ar fi revista liceului, care este foarte bine valorificată, ziua de 9 mai, Treptele succesului – activităţi unde se pot întâlni cu oameni care nu au terminat neapărat acest liceu, dar care au reuşit să facă ceva în viaţă şi care pot să reprezinte modele pentru ei. Faptul că se întâlnesc cu astfel de oameni este, iarăşi, pentru ei o experienţă utilă”, mai arată directoarea.

Existenţa în cadrul colegiului a învăţământului gimnazial este un alt atu care face liceul atractiv. An de an, o mare parte a copiilor care termină aici clasa a VIII-a ajung să facă şi liceul tot aici. „Şi asta contează, sigur că da, pentru că, până la urmă, încetul cu încetul, nou-veniţii se integrează atmosferei şi spiritului pe care am reuşit să le creăm aici, de-a lungul timpului. Noi avem şi un slogan: «Pentru unii, un liceu, pentru noi, un mod de viaţă». Cam aşa e văzut «Lazărul»”, explică aceasta.

Trendul de pe piaţa muncii schimbă opţiunile elevilor

Până acum, „Lazăr” era prima opţiune pentru elevii care aveau în vedere specializarea ştiinţele naturii, dar mediile foarte mari de la mate-info anul acesta par să fi inversat trendul. „Toate specializările sunt pentru noi importante. Acum, cred că există o corelare între trendul de pe piaţa muncii şi preocupările copiilor. Avem foarte multe activităţi şi pe zona aceasta de mate-info, inclusiv cercul de robotică care-i adună pe copiii pasionaţi. Cred că este o sumă de factori, de fapt. Nu există o explicaţie simplă. Sunt foarte multe elemente care duc la un loc fruntaş în top şi, până la urmă, toată lumea munceşte pentru asta”, conchide profesoara Mirela-Dorina Chioveanu.

Şi la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Bucureşti, reţeta succesului pare să includă activităţile în afara programei pe care le oferă şcoala. De câţiva ani buni, liceul este într-o continuă ascensiune. Directorul adjunct Alexandru Constantinescu, profesor de matematică, spune că oferta şcolară foarte diversă extracurriculară este un magnet pentru adolescenţii cu medii mari care aleg să studieze aici. „Una dintre calităţile liceului cred că este atmosfera prietenoasă. A crescut şi media de la Bac şi cred că şi asta a contat. Activităţile extraşcolare care inlud o revistă a liceului care este de vreo cinci ani locul I pe ţară, formaţiile de muzică, cercul de lectură, hub-ul de educaţie nonconvenţională, expoziţii, cercul de fotografie care este foarte căutat sau de debate. Copiii vor să facă şi altceva în afară de şcoala în sine. Avem echipă de baschet, iar anul trecut am ocupat locul al doilea pe ţară”, enumeră directorul adjunct. Plus cercul de matematică unde anul trecut s-a obţinut locul I pe ţară la M2 şi cel de robotică. „Şi motivarea unui grup de profesori. Cam aşa creşti calitativ”, conchide profesorul Alexandru Constantinescu.

   

Top 10 specializări cu cele mai mari medii de intrare în Bucureşti

1. Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, matematică-informatică, bilingv engleză – 9,98

2. Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, matematică-informatică – 9,90

3. Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, ştiinţele naturii – 9,84

4. Colegiul Naţional „Spiru Haret”, matematică-informatică, intensiv engleză – 9,84

5. Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, ştiinţele naturii – 9,84

6. Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, matematică-informatică – 9,81

7. Colegiul Naţional „Tudor Vianu”, matematică-informatică – 9,76

8. Colegiul Naţional „Tudor Vianu”, matematică-informatică, germană – 9,75

9. Colegiul Naţional „Spiru Haret”, matematică-informatică – 9,75

10. Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, matematică-informatică – 9,69

Top 10 specializări cu cele mai mari medii din ţară

1. Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti, matematică-informatică, bilingv engleză – 9,98

2. Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti, matematică-informatică – 9,90

3. Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova, ştiinţele naturii – 9,89

4. Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Constanţa, matematică-informatică – 9,87

5. Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti, ştiinţele naturii – 9,84

6. Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Bucureşti, matematică-informatică – 9,84

7. Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti, ştiinţele naturii – 9,84

8. Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova, matematică-informatică – 9,83

9. Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Galaţi, matematică-informatică, bilingv engleză – 9,82

10. Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Galaţi, ştiinţele naturii, bilingv engleză – 9,82

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite