Toată comunitatea trebuie să aibă un cuvânt de spus în privinţa directorilor de şcoli, nu doar profesorii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam photos
Inquam photos

În chestiunea directorilor de şcoli, am citit astăzi un articol foarte bun scris deAntonia Pup(fostă preşedinte CNE, acum la Şcoli curate) în care compară eventuala alegere prin vot a directorilor doar de către profesorii titulari cu normă întreagă, propusă de noul ministru al Educaţiei, cu un găunos concurs de miss şi mister popularitate.

Articolul ei poate fi citit tot aici, pe Adevărul.

Din punctul meu de vedere, ar fi o greşeală imensă să transformi nişte posturi de manager, care ar trebui să fie ocupate de nişte experţi în management şcolar în baza unui concurs cât mai transparent şi independent, în unele care ar depinde în permanenţă de doleanţele punctuale ale unor cadre didactice cu diverse preferinţe şi cereri - cumva visul sindicatelor.

Contează mult cine sunt directorii şcolilor şi liceelor în economia funcţionării serviciului public de educaţie la nivel local şi tocmai de aceea cred că în proces trebuie să fie implicaţi toţi actorii (părinţi, elevi, autorităţi locale, agenţi economici unde este cazul, cadre didactice), iar totul să fie făcut cu gândul la beneficiarii finali, şi anume la elevi.

Am pretenţia de la noua majoritate şi coaliţie guvernamentală să închidă cât mai curând toate portiţele care există în legislaţie pentru numirile politice din sistemul de învăţământ (inspectori şcolari, directori ş.a.m.d.) şi să demareze concursuri pe bune. Dar să ţină cont de lecţiile şi semieşecurile din 2016 şi să se uite şi la recomandările din raportul România Educată pentru care sper să nu fi ars gazul degeaba. Să nu ne facem că nu vedem cum după 4 ani am ajuns să avem în mare parte aceiaşi directori detaşaţi şi unşi politic an de an de la organizaţia judeţeană a partidului X sau Y.

Până se lămureşte treaba cu concursurile, sper ca inspectoratele şcolare să organizeze preselecţii publice pentru posturile vacante de directori ce trebuie ocupate în următoarea perioadă. Competenţa acestora se va răsfrânge direct asupra calităţii actului educaţional, iar eu urmăresc cu mare atenţie aceste chestiuni deoarece Primăria Bacău este pe cale să încheie contracte de management cu directorii şi trebuie să conştientizăm că toate lucrurile sunt legate între ele dacă vrem să oferim tot ce e mai bun elevilor noştri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite