Tinerii britanici, trimişi la catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul britanic a pus la cale un plan prin care încearcă să atragă studenții foarte buni în sistemul public de învățământ, anunţă BBC. Proiectul iniţiat de secretarul de stat pentru Educaţie, Michael Gove, va aduce calitate în şcolile din Anglia, acolo unde standardele ar fi scăzut în ultimii ani.

Vor fi disponibile burse de până la 20.000 de lire pentru a atrage studenţi care să devină profesori la materii importante. „Trebuie să atragem cei mai buni oameni pentru a-i învăţa să predea", a declarat Secretarul pentru Educaţie, Michael Gove. „Avem câţiva profesori excelenţi în ţara asta, dar unii care ar putea să aducă schimbări uriaşe în viaţa copiilor se îndreaptă spre alte profesii", continuă el.

Liderul directorilor de şcoli, Russell Hobby, spune la rândul său că nu poţi să atragi profesori atât timp cât celorlalţi le scazi veniturile. „Să-ţi faci griji de testele de admitere este într-un fel ironic în faţa celei mai grele perioade pentru profesori, din ultimii zeci de ani", spune şeful Asociaţiei Naţionale a Directorilor.

Secretarul pentru Educaţie a spus că a-i convinge pe cei mai talentaţi profesori să intre în învăţământ reprezintă o parte importantă în ridicarea standardelor. Argumentul: cele mai performante sisteme educative din lume (Finlanda, Coreea de Sud) recrutează profesori dintre cei mai buni 5-10% din studenţi.

Stimulente financiare

Pentru cursanţii care vor aplica în 2012 există propuneri de stimulente financiare între 4.000 şi 20.000 de lire (aproximativ 4.500-23.000 de euro) pentru un an de curs post-universitar. Cele mai mari burse - de 20.000 de lire - vor fi pentru studenţi merituoşi care ar urma să predea fizică, matematică şi chimie la gimnaziu. La materii de prioritate medie, ca limbile străine, bursa ajunge la 13.000 de lire. Un student care învaţă să fie profesor de şcoală primară ar urma să primească între 4.000 şi 5.000 de lire.

Aplicanţii pot eşua la testele de competenţă în matematică şi limbă doar de trei ori. În prezent, studenţilor le este permis să reia testele pe toată durata studiilor. Testele de matematică includ grafice şi tabele, dar şi întrebări de aritmetică, care conţin fracţii şi procentaje. Totodată, cursurile de predare din şcoli vor fi reorganizate, cele mai bune şcoli vor fi incluse în conceptul „Teaching Schools", unde studenţii pot căpăta practică. Într-un editorial numit „În căutarea unei revoluţii a şcolilor", jurnaliştii de la revista „The Economist" îl ironizează pe responsabilul din Marea Britanie.„Cu puţin mai mult curaj, Secretarul pe Educaţie, Michael Gove, ar putea transforma nu doar şcolile din Anglia, ci chiar întreaga ţară", scriu aceştia.

Comparaţie cu asia

În mai multe interviuri şi discursuri recente, Gove a declarat că rezultatele şcolilor britanice au stagnat, în timp ce alţii au luat-o înainte, cu toate că, în ultimii 10 ani, guvernul a dublat finanţarea per elev. Doar jumătate dintre tinerii de 16 ani reuşesc să treacă cu o notă decentă la examenele de engleză şi matematică. Gove susţine că în Singapore, proporţia este de 4 din 5, notează „The Economist".

În schimb, Anglia are propriul Singapore: un sector privat unde mai mult de 9 din 10 elevi reuşesc să obţină nota decentă pe care o doreşte ministrul britanic. Aproape 7% dintre copiii din Marea Britanie sunt educaţi privat, dar mulţi părinţi fac sacrificii pentru a plăti taxele, îşi ipotechează casele sau cer ajutorul bunicilor. „Mulţi dintre aceşti părinţi şi-ar dori să găsească excelenţa în şcolile de stat", concluzionează „The Economist".

4.000 de lire (4.500 de euro)vor primi, ca bursă, tinerii merituoşi care aleg să devină profesori.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite