Te baţi sau fumezi la ore? Vei avea cazier şcolar!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate certurile şi bătăile dintre elevi vor fi trecute la „catastif“
Toate certurile şi bătăile dintre elevi vor fi trecute la „catastif“

Dosarul cu situaţia la învăţătură, caracterizările făcute de profesori şi toate abaterile de la disciplina şcolară îl vor însoţi permanent pe elev, din prima până în ultima zi de şcoală. Performanţele şi greşelile vor forma portofoliul şcolarului. Acesta va fi adus la cunoştinţa părinţilor şi va conta în proporţie de 70% la intrarea în liceu.

La începutul acestei luni, un nou meci s-a consumat la Şcoala Generală „Nicolae Simache" din Ploieşti, judeţul Prahova. Două eleve de clasa a VII-a, de la această unitate de învăţământ, s-au păruit zdravăn pentru că una i-a luat penarul celeilalte. În loc să oprească bătaia, colegii de clasă s-au distrat copios, iar unul dintre ei chiar a şi filmat scena pe care mai apoi a postat-o pe internet. Conducerea şcolii a decis exmatricularea pentru trei zile a elevelor şi scăderea notelor la purtare. 

O altă şcoală, un alt ring de box. De data aceasta protagonişti au fost doi elevi de 13 ani de la Şcoala Generală „Aron Cotruş" din comuna Grădiştea, judeţul Arad, care s-au luat la harţă cu riglele în timpul pauzei. Joaca a degenerat în bătaie, iar unul dintre elevi a ajuns la spital.

Dosar şcolar

Astfel de incidente ar putea fi trecute, în curând, în portofoliul şcolarului, adică în­tr-un dosar care, pe lângă note, medii generale şi performanţe la învăţătură să cuprindă şi caracterizări ale profesorilor făcute pe baza comportamentului elevului. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, vrea să introducă acest tip de portofoliu prin noua Lege a Educaţiei.

Dosarul va însoţi şcolarul din prima zi de şcoală până la terminarea liceului. Conţinutul lui va fi adus la cunoştinţa părinţilor şi va conta în proporţie de 70% la admiterea la liceu care se mută în clasa a X-a.

Mircea Miclea, şeful Comisiei prezidenţiale de educaţie, de la care actualul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a împrumutat conceptul de portofoliu, susţine că acesta e mai mult decât necesar. „Dacă un elev are nota 5 la o materie, nota aceasta nu-ţi spune ce să corectezi şi ce nu. E doar o notă. Portofoliul ar trebui să te ajute pe tine ca dascăl să corectezi lipsurile pe care le are elevul respectiv", a declarat Miclea.

Faptele bune, ca şi abaterile comportamentale vor fi şi ele trecute la dosar. „De exemplu, acum câţiva ani, o elevă a salvat o fetiţă dintr-un puţ. Acest lucru ar trebuit să fie scris în portofoliu atât la disciplina educaţie civică, cât şi în portofoliul general. La fel şi cu elevele care s-au bătut în clasă", a mai spus Miclea.

Profesori subiectivi

Reprezentanţii părinţilor spun că, teoretic, existenţa acestor dosare ale elevilor e un lucru bun.

„Însă, trebuie stabilite clar care sunt criteriile după care este evaluat elevul, în funcţie de profilul urmat. În caz contrar, mă tem de subiectivismul profesorilor", a explicat Mihaela Gună, preşedinta Asociaţiei Federaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar. Ea a declarat însă că introducerea acestui sistem din anul şcolar 2010-2011 este prematură.

„Cred că ar trebui gândit puţin şi momentul introducerii şi conţinutul dosarului, mai ales că are o pondere foarte mare în admiterea la liceu. De ce, dacă eu vreau să urmez o filieră tehnologică, să zicem, să conteze nota luată la istorie şi caracterizarea profesorului de istorie?", a spus ea. La rândul lor, profesorii spun că acest sistem i-ar responsabiliza pe elevi.

Ce conţine portofoliul elevului

Rezultatele evaluării şi planurile de învăţare individuală.

Cazierul - fişele de comportament, mediile la diverse materii, caracterizările făcute de profesori.

Nota la fiecare materie, însoţită de o recomandare scrisă a profesorului care predă la clasă.

Activitatea extraşcolară.

Performanţele la concursuri şi olimpiade.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite