Tabere în Europa şi cursuri online gratuite pentru elevii pasionaţi de programare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană îi sfătuieşte pe copii şi pe tineri, dar şi pe părinţi, să încerce în august experienţa învăţării limbajului de programare într-una din taberele care sunt organizate în mai multe ţări europene, în pregătirea Săptămânii UE a programării (EU Code Week), din perioada 11-17 octombrie 2014.

„V-aţi săturat de atâta soare, aţi terminat cartea pe care doreaţi să o citiţi, iar cuvintele încrucişate şi-au pierdut farmecul? Ce-ar fi ca în august 2014 să învăţaţi un nou limbaj de programare?”, aşa sună provocarea lansată de oficialii CE pentru tineri în această vară.

Ei îi sfătuiesc să meargă în tabere de programare, puse la dispoziţie de ambasadorii Săptămânii UE a programării, înainte de evenimentul Săptămâna UE a programării (EU Code Week), care se va desfăşura în întreaga Europă în perioada 11-17 octombrie 2014.

Aceştia prezintă şi oferta de tabere de programare în UE:

Kääriku, Otepää vald, Estonia, 11-15 august. Copiii de 9-14 ani pot învăţa programare în limbajul Scratch şi robotică şi pot învăţa să utilizeze Kodu GameLab. Pe lângă activităţile de programare, destul de mult timp va fi dedicat activităţilor sportive şi exerciţiilor de team-building. 

Budapesta, Ungaria, 11-15 august. Această tabără se bazează pe cursul de robotică „Train the Trainer” (formarea formatorilor). 

Budaörs, Ungaria, 20 iunie-29 august. Evenimente legate de programare organizate săptămânal pe perioada verii, adresate copiilor de 8-15 ani. 

De asemenea, se mai arată în comunicatul CE, tinerii mai pot participa la sesiuni şi ateliere de iniţiere în programare (taster-sessions), în mai multe ţări, cum ar fi:

Franţa

Lille, 20 şi 27 august. Cyber-Espace de EuraTechnologies organizează două ateliere de programare în care copiii de 8-12 ani pot învăţa limbajul Scratch.

Primul atelier de programare Scratch (nivelul 1) va avea loc miercuri, 20 august, iar al doilea, miercuri, 27 august. Pentru mai multe detalii şi înscrieri, cei interesaţi pot trimite un mesaj la adresa de e-mail euratechnologies@euracite.net.

Dunkerque, 24 august. În cadrul întâlnirii Coding Goûter din 24 august, participanţii vor avea ocazia să testeze diferite instrumente de programare.

Germania

Düsseldorf, 30 august. Copiii cu vârste între 4 şi 9 ani sunt invitaţi să înveţe programare de bază împreună cu părinţii lor. 

Comisia propune şi alte forme de iniţiere în domeniul programării.

- Resurse online gratuite de învăţare a noţiunilor de programare

În cazul în care nu pot participa la o tabără de vară, pot folosi pagina de resurse online a Săptămânii UE a programării pentru a trece singuri prin cursurile de iniţiere în domeniul programării.

- Cursuri de programare pentru începători

Scratch este un limbaj de programare gratuit care se adresează tinerilor, dar la fel de bine poate fi folosit de adulţi, cu ajutorul căruia oricine poate crea propriile poveşti interactive, jocuri şi animaţii.

Codecademy: Învăţaţi să programaţi în mod interactiv, gratuit.

Code School: Code School vă permite să învăţaţi tehnologii web fără să părăsiţi mediul confortabil al browserul-ului dumneavoastră, prin lecţii în format video, provocări în materie de programare şi screencasturi.

Tutoriale Code.org: Tutoriale simple pentru începători, care pot fi parcurse în cel mult o oră.

- Cursuri online complete disponibile pe următoarele site-uri:

Coursera

MIT OpenCourseWare

Udacity

Khan Academy: bazele programării în limbajul JavaScript şi pentru biblioteci ProcessingJS.

Care sunt activităţile de programare în Europa şi în lume

Două iniţiative binecunoscute sunt CoderDojo şi Rails Girls, comunităţi mondiale de cluburi de programare gratuite, bazate pe voluntariat şi destinate tinerilor şi, respectiv, femeilor, arată oficialii CE.

În cluburile CoderDojo, tinerii cu vârste între 7 şi 17 ani învaţă să programeze, să creeze site-uri internet, aplicaţii digitale (apps), programe, jocuri şi să exploreze diverse tehnologii. 

Iar Rails Girls se adresează femeilor care învaţă să creeze prototipuri, care învaţă bazele programării şi care fac primii paşi în lumea tehnologiei.

Un alt exemplu este Code.org, o organizaţie fără scop lucrativ, cu sediul în SUA, care beneficiază de sprijin din partea întreprinderilor din acest sector. De asemenea, multe întreprinderi internaţionale (Telefonica, Google, Microsoft, Telerik etc.) organizează activităţi legate de programare.

Cunoştinţele de programare, soluţie antişomaj

Cea de a doua ediţie a Săptămânii UE a programării va avea loc în perioada 11-­17 octombrie 2014, un eveniment susţinut de comisarii europeni. 

„Ideea acestei iniţiative este de a spori vizibilitatea programării, de a demistifica competenţele legate de aceasta şi de a reuni persoanele motivate, pentru a învăţa. Scopul nostru este ca milioane de copii, de părinţi, de cadre didactice, de antreprenori şi de factori de decizie să se reunească la evenimente şi în sălile de curs pentru a învăţa programare şi a dobândi competenţe conexe”, se mai arată în comunicatul CE.

Ca atare, Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru agenda digitală, şi Androulla Vassiliou, comisar pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, au adresat o scrisoare comună  miniştrilor educaţiei din UE, îndemnându-i să încurajeze copiii să participe la Săptămâna UE a programării. 

„Promovarea competenţelor de programare în Europa este una dintre soluţiile de combatere a şomajului în rândul tinerilor”, au declarat oficialii.

Despre Săptămâna UE a programării 11-17 octombrie 2014

În fiecare ţară, unul sau mai mulţi ambasadori ai Săptămânii UE a programării s-au oferit să fie principalul punct de contact pentru acest eveniment, să contribuie la popularizarea acestei iniţiative şi să conecteze comunităţile de programare locale şi părţile interesate.

Evenimentele din cadrul Săptămânii UE a programării sunt organizate la nivel local şi sunt publicate de fiecare organizator pe o hartă disponibilă pe site-ul Săptămânii UE a programării.

De ce este importantă programarea?

„Programarea stă la baza absolut fiecărei interacţiuni dintre om şi calculator. Programarea este omniprezentă şi este fundamentală pentru a putea înţelege lumea hiper­conectată în care trăim. În zilele noastre, a şti să programezi e echivalent cu a şti să scrii sau să citeşti”, susţin oficialii.

În viitorul apropiat, pentru a avea acces la numeroase locuri de muncă, vor fi necesare, de asemenea, competenţe de bază în materie de programare, mai arată aceştia. 

În prezent, peste 90 % din ocupaţii necesită competenţe în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC). 

Iar numărul absolvenţilor de informatică nu ţine pasul cu această cerere de competenţe, iar multe posturi din domeniul TIC nu pot fi ocupate, în ciuda ratei ridicate a şomajului în Europa.

„Dacă nu abordăm în mod adecvat această problemă la nivel european şi naţional, este posibil ca până în 2020 deficitul de personal din domeniul TIC să ajungă la 900.000. Îngrijorătoare este şi proporţia extrem de scăzută de femei care optează pentru o carieră tehnică. Programarea este o modalitate de a atrage fetele către o carieră tehnică”, au mai atras atenţia reprezentanţii CE.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite