Poveştile din spatele BAC-ului: în Timişoara au fost cei mai enervanţi supraveghetori, iar candidaţii din Ploieşti au întrebat: „Ce oraşe mai e în Ungaria?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Bacalaureat 2013 s-a încheiat vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere. După ce testarea a luat sfârşit au apărut şi primele impresii. În timp ce unii au susţinut că subiectele au fost foarte uşoare, alţii au spus că a fost un BAC greu.

BAC 2013 Candidaţi la Timişoara: "Cei mai enervanţi erau supraveghetorii. Erau mai stresaţi decât noi, care dădeam examen"

Elevii care susţin Bac-ul în această vară au mai avut un singur hop de trecut: examenul la proba de specialitate. Am făcut o vizită la centrul de examen de la Colegiul “Emanuil Ungureanu” din Timişoara, pentru a lua ”pulsul”  absolvenţilor.

Spre desoebire de celelalte probe, considerate de cei mai mulţi absolvenţi de liceu ca fiid deosebit de grele, examenul la proba de specialitate i-a făcut pe tineri să răsufle uşuraţi. A fost ultimul exemen, dar şi cel mai uşor. Chiar şi spre surprinderea elevilor care, după cum au decurs lucrile până acum la "Bac", aşteptau cu emoţii şi ultimele subictele. Unii elevi, care au avut de dat examen la geografie, au reuşit să termine totul în doar jumătate de oră!

“Mi s-a părut foarte uşor. Nu îmi place geografia, dar cu toate astea am terminat tot în jumătate de oră. Dar eu m-am şi pregătit bine pentru Bac. A fost uşor şi pentru cine nu a prea învăţat. Şi eu mă aşteptam să fie mai greu, mai ales după ce am primit la română şi istorie. Mă gândeam că o vor ţine în acelaşi ritm”, a declarat Bianca Balica, de la Liceul Gerhardinum.

SUBIECTE BAC 2013 / EXCLUSIV Un elev de la Centrul de Examen de la Liceul „Mircea Eliade“ din Reşiţa a început examenul la ora 13

Examenul de Bacalaureat 2013 s-a încheiat vineri, 5 iulie, cu proba scrisă la alegere, la care au participat peste 2.200 de elevi din judeţul Caraş-Severin înscrişi pe listele de Bac 2013.

Deşi trebuia să se încheie în jurul orei 11, el se desfăşoară şi acum pentru că un elev cu probleme medicale a început examenul abia la ora 13.

Un număr de 1993 de elevi, din cei 2275 înscrişi, s-au prezentat astăzi la ultima probă a examenului de Bacalaureat. Lor li s-a adăugat încă un elev, arondat la centrul de examen zonal de la Liceul „Mircea Eliade“ care a început examenul abia la ora 13, din cauza unor probleme medicale.

„Un elev, datorită unor probleme de sănătate a ajuns la spital şi, cum problemele medicale au putut fi dovedite cu acte, băiatul suferind o criză renală, preşedintele a decis să-l accepte în examenul de Bacalaureat. El a început examenul la ora 13 şi a fost examinat după subiectul de rezervă, conform procedurii“ spune profesorul Ioan Moatăr, purtătorul de cuvânt al ISJ Caraş-Severin. 

SUBIECTE BAC 2013  Perlele candidaţilor din Ploieşti, la Geografie: „Ce stat era ăla micuţu, micuţu, acolo?“, „Ce oraşe mai e în Ungaria?“, „Aia era Marea Mediterania?“ 

Cu un „look“ gen Daniela Crudu, mai puţin mina foarte supărată de la ieşirea de la probă, o candidată care a ales disciplina geografie pentru ultimul examen de la bacaluareat, şi-a verificat în faţa centrului de examinare răspunsurile date în lucrare, cu unii dintre colegii mai pregătiţi.   

Prima oară a fost extrem de curioasă „Ce stat era ăla micuţu, micuţu, acolo, de pe hartă?“. Liechtenstein, a informat-o un coleg, Marius Radu, transformat ad-hoc în guru al probei de geografie pentru majoritatea candidaţilor din „Sfântul Apostol Andrei“. „Auzi, dar ce oraşe mai e în Ungaria?“, a continuat colega, dând indicii clare şi asupra notei pe care o va obţine la limba română. „Debrecen, Gyor, Veszprem“, i-a răspuns din nou colegul.

Întrebările au continuat cu dezacorduri şi curiozităţi geografice minute întregi, de parcă sosia din Ploieşti a Danielei Crudu abia descoperise geografia de câteva ore, la intrarea în examen: „Ăia era Subcarpaţii?“, „Mai era şi alţi munţi în Ungaria?“.

SUBIECTE BAC 2013 Absolvenţii sibieni „Nu a fost un BAC uşor”

După ultima probă de BAC, absolvenţii de liceu de la Sibiu trag linie şi spun că „examenul de maturitate” nu a fost nici pe departe aşa de uşor cum s-a vehiculat. A fost uşor la ultima probă, spun absolvenţii, însă BAC-ul per ansamblu nu a fost simplu şi nici lipsit de surprize.

„A fost foarte uşor, am dat geografie, nu ne-am aşteptat să pice subiecte foarte uşoare şi ne bucurăm că am putut să realizăm şi noi ceva, măcar la geografie, nu am mai avut parte de surprize.

Nu cred că au fost subiecte mai uşoare anul ăsta la BAC, în general, la română am avut o surpriză, nu ne-am aşteptat la poezie, la istorie la fel, deci exact ceea ce nu credeam noi că o să ne pice vreodată aia a picat”, spune Rebeca Trif, care vrea să dea mai departe la asistenţă medicală.

Damaris Toma este optimistă şi speră la o medie bună, „măcar peste 8”, însă spune şi ea că nu a fost nici pe departe un BAC aşa uşor cum se vorbeşte. „A fost destul de uşor la geografie, sper să fie făcut bine tot ce am scris acolo. Nu a fost un BAC uşor pentru că nimeni nu se aştepta la română să vină poezia, la istorie iară cu criza orientală şi să dezvoltăm tot secolul XIX a fost destul de greu, la geografie a fost mai uşor. Nu mi se pare că au fost subiectele mai simple”, spune damaris.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 Proba la alegere nu le-a dat bătăi de cap elevilor buzoieni

La centrul de examinare de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău, cei mai mulţi dintre candidaţi au susţinut examen la geografie. Toţi cei care au ieşit din sălile de examen au declarat că subiectele la georgrafie au fost mai accesibile decât s-ar fi aşteptat. 

„Eu mi-am ales georgrafia şi subiectele nu mi s-au părut deloc dificile. De aceea, foarte mulţi elevi au rezolvat repede subiectele şi, pentru că nu au avut probleme, au părăsit sala de examen. Cred că această probă ne va sălta media generală. Este o probă la care mulţi vor lua o notă care compensează oarecum notele mai proaste de la română sau matematică. Eu mă aştept să iau peste 9.50 la bacalaureat”, spune Robert Manole, elev al Seminarului Teologic Buzău.  
 
De aceeaşi părere este şi Diana Fedeleş, elevă a Liceului Pedagogic Buzău, de altfel unul dintre candidaţii care au ieşit printre primii din sala de examen: „Eu am dat la geografie. A fost foarte uşor, chiar nu mă aşteptam la subiecte atât de uşoare. Au fost subiecte despre Europa, altele despre România, şi, ultima parte, despre Ungaria, să menţionăm oraşe, forme de relief şi tot ce se poate spune despre această ţară. Cei mai mulţi dintre noi avem speranţa că proba la geografie o să ne ridice media. Eu mă aştept la o medie de bacalaureat peste 8.50”.

SUBIECTE BAC 2013. Elevii arădeni au fost agitaţi înainte de ultima probă a examenului

Absolvenţii arădeni care au dat astăzi examentul la Geografie spun că abia au aşteptat această zi pentru a scăpa de probe.

„Subiectele au fost acceptabile. Sper să obţin o notă cât mai mare, deoarece vreau să intru la o facultate bună”, spune Diana. Şi cei care au susţinut examenul la Chimie afirmă că subiectele au fost acceptabile.
Cert este că astăzi elevii arădeni au fost mult mai agitaţi. Profesorii spun că înainte de examen se citea pe faţa lor emoţia.

„Au fost foarte agitaţi înainte să primească subiectele, după care s-au liniştit. A fost ultima probă şi este de înţeles”, spune unul dintre profesorii supraveghetori.

SUBIECTE BAC 2013 Furia candidaţilor ialomiţeni la ultima probă a Bacalaureatului: „Jegoasa aia de supraveghetoare i-a acoperit ciorna colegei din faţa mea!”

În faţa centrului de examen de la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” Slobozia, mai mulţi elevi şi-au manifestat nemulţumirea faţă de faptul că au fost prinşi în timp ce încercau să copieze. Unul dintre respectivii candidaţi, extrem de nervos, şi-a ieşit din fire şi a făcut o declaraţie ieşită din comun. „Jegoasa aia de supraveghetoare i-a acoperit ciorna colegei din faţa mea!” a declarat respectivul elev.

Despre subiecte a făcut declaraţii Emilia Florea. Tânăra a susţinut proba la Geografie. Singurul subiect care a pus-o în dificultate a fost cel în care trebuia să identifice un oraş de pe hartă. Deşi răspunsul corect era Piteşti, reşedinţa judeţului Argeş, ea a ales Târgovişte, reşedinţa Dâmboviţei. „Au fost mai mulţi care au greşit la acest subiect. Trebuia Piteştiul, dar mulţi au scris Râmnicu Vâlcea. Eu am pus Târgovişte. Sper să nu fi făcut şi alte greşeli” susţine candidata.

BACALAUREAT 2013 Cum a fost ultima de zi BAC pentru elevii bucureşteni: vacanţa şi distracţia, pe buzele tuturor

În faţa Colegiului Economic „Virgil Madgearu“ din Capitală atmosfera a fost una relaxată încă de la primele ore ale dimineţii, iar cea mai mare parte a celor care au venit să susţină proba opţională a examenului de Bacalaureat 2013 au povestit că nu mai sunt aşa de emoţionaţi. Tinerii spuneau că adevăratele probe de foc s-au consumat în decursul acestei săptămâni, atunci când au susţinut examenele la Română şi Matematică.

După mai bine de o oră şi jumătate, primii candidaţii au părăsit sale de examen cu zâmbetul pe buze şi încântaţi peste măsură de subiectele primite la proba de Geografie. Maria, prima care a terminat testarea, a povestit că subiectele au fost destul de accesibile. „Bine, mie îmi place Geografia, dar cred că subiectele au fost destul de simple. Le putea face aproape toată lumea“ , a povestit tânăra.

Examenul a fost structurat în trei părţi, iar primele două au fost facile, după cum spune fata. Existau ceva probleme la partea a treia, acolo unde era un grafic pe baza căruia candidaţii trebuiau să rezolve câteva cerinţe.

La acest material au participat Cristina Răduţă, Ştefan Both, Mădălin Sofronie, Untaru Claudia, Iulian Bunilă, Ramona Găină, Dana Mihai, Cristian Franţ. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite