Suedia introduce un pronume neutru în dicţionare, pentru a nu mai diferenţia între băieţi şi fete, la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Hen" este definit drept pronumele care înlocuieşte "el" sau "ea"     FOTO: Shutterstock
"Hen" este definit drept pronumele care înlocuieşte "el" sau "ea"     FOTO: Shutterstock

Pronumele "hen" va fi introdus în dicţionarele de limba suedeză, acesta fiind deja utilizat în sistemul educaţional suedez, unde profesorii nu li se mai adresează copiilor cu "el" sau "ea", în ideea educării egalităţii dintre sexe.

Într-o grădiniţă din Stockholm, Egalia, educatorii nu li se adresează copiilor folosind pronume care arată genul (el sau ea), ci cu pronumele neutru "hen", care a ajuns în ultimii ani să fie foarte des utilizat în Suedia, astfel încât, el va fi trecut în dicţionarul oficial al Academiei Suedeze, care este revizuit din zece în zece ani.

"Hen" este definit drept pronumele care înlocuieşte "el" sau "ea". Potrivit lingvistului Sofia Malmgård termenul se foloseşte în două modalităţi: "În primul rând, se foloseşte în cazul în care nu cunoaştem dacă persoana este femeie sau bărbat sau dacă genul persoanei nu este relevant în afirmaţia pe care o facem. Spre exemplu putem spune «Hen se va duce să fumeze afară». În al doilea rând, pronumele poate fi folosit atunci când ne referim la o persoană transsexuală", a explicat expertul pentru Washington Post.

În urmă cu cinci ani, aproape nimeni nu folosea acest cuvânt., însă în ultimii cinci ani, a început să apară tot mai des în conversaţii. Potrivit experţilor, evoluţia rapidă a folosinţei pronumelui "hen" se datorează promovării din partea grupurilor LGBT şi folosirii cuvântului tot mai mult în mediul educaţional. În şcoli şi grădiniţe precum Egalia, dascălii folosesc "hen" pentru a-i creşte pe copii într-un mediu care nu diferenţiază între sexe. "Dezbaterea socială asupra acestui cuvânt a apărut abia după ce s-a folosit într-o carte pentru copii", a explicat profesorul Lann Hornscheidt care predă limbi scandinave la Universitatea Humboldt din Berlin.

Totuşi, spune profesorul, introducerea unui pronume neutru nu garantează diminuarea discriminării, spre exemplu Turcia are un pronume neutru, însă raportul egalităţii realizat de World Economic Forum plasează Turcia pe locul 125 în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite