Subiecte Bacalaureat 2015. Adevarul.ro a publicat subiectele şi baremele la toate probele. Rezolvarea subiectelor, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiecte Bac Biologie. Vineri, elevii au susţinut ultima probă a examenului de Bacalaureat 2015. Adevarul.ro a publicat subiectele la Geografie, Chimie, Biologie, Fizică, Psihologie, Economie, Informatică, Sociologie, Filosofie şi Logică.

Elevii au susţinut vineri ultima probă a examenului de Bac 2015, la o materie la alegere, în funcţie de profil. Subiectele şi baremele se vor publica pe site-ul subiecte2015.edu.ro, al Ministerului Educaţiei. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, la ultima probă de Bacalaureat s-au înscris 168.944 de absolvenţi de clasa a XII-a după cum urmează:

Bac 2015 - Biologie - 68.005 de absolvenţi, Bac 2015 - Geografie - 59.047 de absolvenţi, Bac 2015 - Logică - 10.026 de absolvenţi, Bac 2015 - Chimie - 8.640 de absolvenţi, Bac 2015 - Fizică - 8.320 de absolvenţi, Bac 2015 - Informatică - 7.383 de absolvenţi, Bac 2015 - Sociologie - 3.453 de absolvenţi, Bac 2015 - Psihologie  - 1.770 de absolvenţi, Bac 2015 - Economie - 1.508 de absolvenţi, Bac 2015 - Filosofie - 792 de absolvenţi.

Vineri, la Adevărul Live de la 12:00, profesoara Camelia Beşleagă de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" rezolvă în direct subiectele de la proba de Chimie, iar profesoara Nicoleta Oprea de la Şcoala Postliceală "Carol Davila" va rezolva subiectele de la Biologie. De asemenea, prin Skype ni se va alătura şi profesoara Diana Ioaneş de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc", care va rezolva subiectele la Psihologie şi Economie.

Rezolvare subiecte Biologie Anatomie Bac 2015

Nicoleta Oprea, profesoară de Biologie: La punctul „d.” de la primul subiect trebuiau să completeze cu adevărat sau fals. La primul era fals, însă la al doilea enunţ a fost mai complicat, nu mai era ceva de înlocuit în frază, ci doar de scos cuvântul „anexita”.

La problema cu grupele de sânge trebuiau să îşi noteze datele problemei pe foaia de concurs. La punctul b, donatorul comun este 01. La al treilea punct trebuia explicat că o persoană cu RH negativ nu poate primi sânge de la o persoană cu RH pozitiv şi de ce. La punctul d trebuia completat cu o altă cerinţă, puteam să cerem antigenul de pe suprafaţa hematiilor, care este aglutinina etc.

Digestia nu este un subiect pe placul elevilor, are multe mistere, dar este important. La punctul a, un suc digestiv era sucul pancreatic sau sucul intestinal. O altă cerinţă, un exemplu de enzimă, dădeam exemplu amilaza intestinală etc. În funcţie de asta se cerea o substanţă asupra căreia acţionează enzima.

Despre absorbţia intestinală puteau să facă uşor o propoziţie cu nutrientele care ajung în intrestin, că sunt supuse unor mecanisme active şi pasive şi să dea exemple. Segmentele unui analizator sunt receptor, de conducere şi central. Foarte simplu.

Subiectele sunt de nivel mediu, realizabile, cu excepţia sistemului digestiv care nu este tocmai pe placul elevilor.

Rezolvare subiecte Biologie vegetală şi animală Bac 2015

Subiecte Biologie Vegetală. La Biologie vegetală şi animală, elevii au avut de calculat cantitatea de apă din plasma sângelui şi de rezolvat o problemă de monohibridism prin legea  a doua a lui Mendel. De asemenea, elevii au mai avut o problemă de genetică şi un mini-eseu despre bolile ereditare.

Nicoleta Oprea, profesoară de Biologie: La subiectul I trebuiau completate spaţiile libere, adică fosele nazale sunt căi respiratorii. La al doilea subiect, evau de caracterizat două exemple ale fazei diviziunii mitotice. 

O capcană este cu ovulul, unde zice că conţine numeroşi foliculi, nu e corect, pot confunda cu ovarul. Corect era participă la procesul de fecundaţie. Coroina din structura ochiului mamiferelor conţine vase de sânge, dacă scriau atât, luat şase puncte. mai departe, puteam să scriu că reptilele, amfibienii, păsările sunt cordate.


La subiectul doi avem o problemă clasică din sistemul circulator, aş porni de la prevenirea bolilor prin alimentaţie, putem să mai menţionăm la evitarea stresului.

Rezolvare subiecte Psihologie Bac 2015

Diana Ioaneş: Au avut un nivel de dificultate peste mediu şi la Psihologie şi la Sociologie, este părerea mea. La psihologie 1c, 2c, 3b, 4b, 5d, 6c, 7c, 8a, 9d, 10a. La subiectul II şi III au fost mai grele, ghinionul este acela că li se dă unul din subiecte din ultimele lecţii, pe care copiii nu apucă să le înveţe. De data aceasta au fost accesibile, elevii pe care îi pregătresc pentru admitere la facultate mi-au spus că speră la 9,50. 

Menţionăm că rezolvările care apar în subiectele din imagini nu sunt realizate de profesori. Imaginile au fost fotografiate de către reporterii Adevărul la ieşirea de la examen, fiind foile pe care au lucrat elevii.

 

Rezolvare subiecte Chimie organică şi anorganică Bac 2015

Camelia Beşleagă, profesoară de Chimie: La chimia organică am sesizat două probleme pe care le vom rezolva împreună. La cerinţa 4, pentru a putea rezolva gruparea carboxil trebuie scrisă evideţiind legăturile după care se numără legăturile vii din moleculă ce înseamnă patru electroni vii. Electronii neparticipanţi se află doar la oxigen.

Cea mai dificilă problemă mi se pare cea cu acidul salicilic, bineînţeles că era în programă, dar nu ştiu câţi s-au descurcat.

La chimie anorganică au fost mai simple subiectele decât s-a dat la simulare. Toate formulările însă pot aduce dificultăţi unor elevi. Două lichide miscibile formează un amestec omogen. La subiectul II, masa relativă a protonului este egală cu masa telativă a neutronului. Seria care conţine specii chimice izoelectronice cu argonul adică specii cu 18 electroni pe ultimul strat. Clorura de sodiu se dizolvă în saramură diluată, în benzen ţi ulei nu este solubilă.

La subiectul E au o reacţie în care trebuie să identifice oxidantul şi reducătorul, la punctul trei este o problemă cu soluţii, simplu.

Rezolvare subiecte Geografie Bac 2015

La Geografie, elevii au avut la primul subiect de identificat o serie de oraşe şi de forme de relief pe o hartă mută a Europei. „Identificaţi asemănări de climă între Spania şi Ucraina”, este enunţul unui alt subiect. De asemenea, la geografia României, elevii au avut de identificat pe o hartă mută o serie de aşezări şi forme de relief din ţara noastră. „Identificaţi deosebiri între formele de relief Podişul Dobrogei şi Munţii Apuseni”, este enunţul unui alt subiect. De asemenea, elevii trebuiau să realizeze un grafic cu populaţia şi distribuţia formelor de energie electrică.

Cristina Smeianu, profesoară de Geografie: Nivelul de dificultate a fost mediu spre redus. La subiectul I care se baza pe harta Europei aveau de identificat Finlanda, oraşul Chişinău, oraşul Sofia, Marea Nordului.

Ţările alese pentru comparaţia climei sunt foarte diferite deci au avut ce să scrie. La Spania scoteau în evidenţă climatul temperat oceanic şi mediteraneean şi la Ucraina continental.

La subiectul II, unde avem harta României, trebuia identificat oraşul SIbiu, iar râul este Mureş. Apoi râul notat pe hartă este Someş, influenţele climatice pontice pătrund în Podişul Dobrogei, iar oraşul marcat este Iaşi.

Calendar Bacalaureat 2015

• 3 iulie, vineri – Proba la alegere la materiile Geografie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Sociologie, Psihologie, Filosofie, Logică, Economie
• 7 iulie, marţi – afişarea rezultatelor parţiale până la ora 16.00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16.00 – 20.00
• 8 – 9 iulie (miercuri şi joi) – rezolvarea contestaţiilor de la Bacalaureat
• 10 iulie, vineri - afişarea rezultatelor finale Bacalaureat 2015.

Subiecte Biologie Anatomie Bac 2015

image
image
image

Subiecte Biologie Vegetală şi Animală Bacalaureat 2015

image
image
image

Subiecte Geografie Bacalaureat 2015

image
image
image
image

Subiecte Chimie anorganică Bac 2015

image
image
image

Subiecte Chimie organică

image
image
image

Subiecte Logică Bacalaureat 2015

image
image

Subiecte Fizică Bacalaureat 2015

image

Subiecte Bacalaureat 2015 Sociologie

image

Subiecte Informatică Bacalaureat 2015

image

  

E d Economie 2015 Var 09 LRO

E d Psihologie 2015 Var 09 LRO




 

E d Geografie 2015 Bar 09 LRO

E d Anat Fiz Gen Ec Um 2015 Bar 09 LRO

E d Bio Veg Anim 2015 Bar 09 LRO

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică la Constanţa 

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Ialomiţa

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Călăraşi

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Tulcea

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Giurgiu

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Teleorman

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Argeş

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Dâmboviţa

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Prahova

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Braşov

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Mureş

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Bistriţa-Năsăud

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Sibiu

Bacalaureat 2015 la Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Maramureş

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Alba

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Satu Mare

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Cluj

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Sălaj

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Bihor

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Bucureşti

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Timiş

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Fizică, Chimie Caraş-Severin

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Dolj

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Vâlcea

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Mehedinţi

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Arad

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Olt

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Hunedoara

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Gorj

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Botoşani

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Galaţi

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Brăila

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Vrancea

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Buzău

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Neamţ

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Bacău

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Suceava

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Vaslui

Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Iaşi

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite