STUDIU Sportul îmbunătăţeşte performanţele şcolare ale adolescenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii români vor mai multe ore de sport în şcoli, licee şi facultăţi     FOTO: Adevărul
Oficialii români vor mai multe ore de sport în şcoli, licee şi facultăţi     FOTO: Adevărul

Mişcarea fizică regulată îmbunătăţeşte performanţele şcolare ale adolescenţilor, arată un studiu britanic publicat marţi în revista British Journal of Sports Medicine, citat de AFP.

Cercetătorii de la Universitatea Dundee, din Scoţia, au studiat în jur de 5.000 de tineri britanici, care au fost urmăriţi de la naştere, la începutul anilor '90, până la vârsta adolescenţei, pentru a li se compara performanţele fizice şi şcolare la 11 ani, 13 ani şi respectiv la 16 ani.

Durata şi intensitatea activităţilor fizice a fost măsurată cu un accelerometru pe o perioadă care varia de la trei până la şapte zile, arată studiul, citat de Mediafax.

La 11 ani, băieţii făceau exerciţii fizice moderate, până la viguroase, timp de 29 de minute pe zi, iar fetele făceau mişcare 18 minute pe zi, cu toate că recomandările pentru acest segment de vârstă sunt de 60 de minute pe zi.

Sportul şi ştiinţele exacte

Comparând performanţele şcolare ale copiilor la engleză, matematică şi ştiinţe ale naturii, cercetătorii au descoperit o corelaţie directă între mişcarea fizică şi rezultatele bune la şcoală, cu un avantaj pentru fete în privinţa ştiinţelor exacte.

Corelaţia s-a dovedit cu atât mai semnificativă la vârsta de 16 ani, dacă adolescenţii începuseră activităţile fizice la o vârstă timpurie, cu o creştere importantă a performanţelor şcolare cu fiecare 17 minute suplimentare de sport zilnic la băieţi şi cu 12 minute pentru fete, începând cu vârsta de 11 ani.

"Este o descoperire importantă, mai ales în lumina programelor britanice şi europene ce vizează creşterea numărului de femei care activează în domeniul ştiinţific", declară autorii studiului, condus de psihologul Josephine Booth.

Autorii studiului precizează că au ajustat rezultatele pentru a ţine cont de alţi factori susceptibili de a afecta rezultatele şcolare, cum ar fi o mamă fumătoare în timpul sarcinii, greutatea mică a fătului la naştere, pubertatea şi alţi factori socio-economici.

"Mai mult timp acordat exerciţiilor fizice nu este numai un lucru benefic pentru sănătate şi pentru starea generală a organismului, ci favorizează îmbunătăţirea performanţelor şcolare", se arată în studiul cercetătorilor britanici.


Educaţia sanitară ar putea deveni disciplină obligatorie în şcoli. Ministrul Sănătăţii vrea să majoreze orele de sport din învăţământul gimnazial şi superior

Ministerul Sănătăţii vrea să introducă ore de educaţie sanitară în programa şcolară, dar şi să majoreze numărul de ore de educaţie fizică de la primul an de studiu, până la ultimul an din mediul universitar. În acest sens, au fost deja demarate discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, a precizat Eugen Nicolăescu.

30 de minute de mişcare la grădiniţă şi număr dublu de ore de sport la şcoală

Secretarul de stat în Ministerul Tinereului şi Sportului, Carmen Tocală, a declarat, joi, că s-a decis introducerea în programă a 30 de minute de sport, zilnic, la grădiniţe, iar elevii din şcoli vor avea un număr dublu de ore de educaţie fizică şi sport vor fi dublate.

Ministerul Educaţiei: aproximativ jumătate dintre elevi au scutiri de la orele de sport, număr îngrijorător

Secretarul general adjunct din Ministerul Educaţiei, Gabriel Ispas, a declarat, vineri, la o dezbatere organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, că aproximativ jumătate dintre elevi au scutiri medicale de la orele de sport, numărul acestor scutiri fiind "îngrijorător".

ANALIZĂ Părinţii agresivi şi lipsa sportului, principalele cauze ale fenomenului de violenţă în şcoli

S-a dublat numărul actelor de violenţă în şcoli. Specialiştii spun că exemplul negativ din familie, lipsa de activitate fizică şi anturajul sunt principalele cauze ale amplificării fenomenului violenţei şcolare.

STUDIU Sportul, aproape eliminat din orarul studenţilor

Aproape 75% dintre studenţi nu au fost la nicio oră de sport în universitate, în acest an universitar, invocând ”lipsa informării”, arată un studiu realizat de Asociaţia Student Sport. Tinerii şi-ar dori să practice tenis de câmp, baschet, volei sau tenis de masă.

Elevii şi liceenii vor face de două ori mai mult sport la şcoală de anul viitor

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a anunţat joi că, din 15 septembrie 2013, orarul elevilor, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, va avea un număr dublu de ore de sport, chiar dacă admite că ”infrastructura este insuficient dezvoltată în şcoli”.

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei să rezolve problema spaţiului în şcoli pentru mai multe ore de sport

Premierul Victor Ponta i-a cerut marţi ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să se asigure că inspectorii şcolari din teritoriu vor rezolva toate problemele de spaţiu astfel încât de la anul copiii să aibă patru ore de sport pe săptămână, susţinând că nu a mai văzut atât entuziasm pentru o altă măsură a Guvernului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite