STUDIU: Copiii prezintă simptome diferite la COVID-19, astfel că ar trebui monitorizaţi mai atent şi testaţi periodic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De luni elevii din alte 360 de localităţi vor putea merge de luni, fizic la şcoală FOTO Shutterstock
De luni elevii din alte 360 de localităţi vor putea merge de luni, fizic la şcoală FOTO Shutterstock

Majoritatea copiilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 nu prezintă simptome tipice, ceea ce face ca aceştia să fie diagnosticaţi mai greu, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Alabama din Birmingham.

În acest studiu au fost examinate simptomele pentru 12.306 copii cu test confirmat de laborator, potrivit Mediafax.

Astfel că numai unul din cinci copii şi-a pierdut gustul sau mirosul sau a avut febră, în timp ce 15,6 la sută dintre aceştia prezentau şi tuse, în coparaţie cu adulţii, unde acestea sunt simptomele cele mai pregnante. 

Totodată, 14% dintre copii au avut simptome gastro-intestinale şi 8% erupţii cutanate, iar mai puţin de 5 la sută au avut dureri de cap.

Potrivit sursei citate, pentru că nu prezintă simptome la fel de puternice precum adulţii, copii ar trebui monitorizaţi mai atent şi ar trebui testaţi periodic, atât ei, cât şi adulţii din preajma lor.

La noi, copiii sunt testaţi la şcoală numai dacă prezintă simptome, cu acordul părinţilor şi nu avem un program pentru testarea lor periodică, cum au de exemplu cei din SUA.

De altfel ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu preciza la începutul lunii aprilie că, în 8 săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor.

„Soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele 2 neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori)”, atrăgea atenţia ministrul Educaţiei.

Însă ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat la sfârşitul lunii aprilie că testarea cu teste rapide antigen clasice, prin exudatul nazo-faringian, "rămâne opţiune pentru copiii care merg la şcoală”.

Aceasta după ce specialiştii INSP au transmis că "rezultatul pozitiv al unui test în salivă necesită confirmare prin retestare, fie prin metoda Real Time PCR, fie prin retestare rapid antigenică". 

Totuşi ministrul Sănătăţii a afirmat că „urmează ca împreună cu Ministerul Educaţiei să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală".

De luni elevii din alte 360 de localităţi vor putea merge de luni, fizic la şcoală. Datele postate de Ministerul Educaţiei arată că 2.527 de localităţi se află astăzi, 14 mai, în scenariul verde, cu 360 mai multe decât pe 6 mai.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite