Specializări universitare la care se susţine examen de admitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Medicină, Jurnalism, Arte, Drept, precum şi la unele facultăţi din cadrul Universităţilor Politehnice candidaţii vor fi admişi în anul I numai în urma unor teste grilă. Tinerii se pot înscrie atât la facultăţile unde se susţin probe la admitere, cât şi la cele unde intrarea se face pe bază de dosar. 

La cele mai multe facultăţi admiterea în anul universitar 2010-2011 se face pe bază de dosar. Pentru unele specializări însă viitorii studenţi trebuie să susţină examen de admitere. Alexandru Drulea este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu" din Bucureşti. După susţinea Bacalaureatului tânărul se pregăteşte pentru o carieră în mass-media. A ales prin urmare Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti.

Liceanul este hotărât să-şi depună dosarul şi la Facultatea de Filosofie, tot în Bucureşti. „Dacă nu intru prin examen la Jurnalism, măcar să intru la Filosofie. Oricum, am înţeles că jumătate dintre discipline au legătură cu ştiinţele comunicării şi că mulţi absolvenţi de aici s-au făcut jurnalişti", spune adolescentul.

120 de locuri la jurnalism în Bucureşti

Admiterea la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti este destul de strictă, sunt scoase la concurs numai 120 de locuri bugetate şi 60 cu taxă, iar la învăţământ la distanţă, 250 de locuri. Regulamentul facultăţii prevede că la admitere nu se ia în considerare media de la Bacalaureat şi nu există locuri speciale pentru laureaţii olimpiadelor pe materii din învăţământul preuniversitar.

Pentru a se înscrie la cea mai mare facultate de jurnalism din ţară, un tânăr trebuie să plătească 150 de lei, în perioada 8-15 iulie. Examenul constă într-o probă scrisă unică: Limba română, creativitate şi expresivitate, care se va susţine în perioada 17-22 iulie.

O altă universitare care are în ofertă această specializare este "Lucian Blaga" din Sibiu. Admiterea are loc pe bază de dosar, taxa anuală de şcolarizare fiind de 2.600 de lei. La Sibiu sunt scoase la concurs mai puţine locuri decât la Bucureşti, respectiv 30 la buget şi 50 cu taxă. La selecţie se va ţine cont, 50%, de media de la Bacalaureat, şi 50% va conta media anilor de liceu.

Testări la Medicină

Spre deosebire de jurnalişti, viitorii medicinişti nu au posibilitatea de admitere la facultate prin concurs de dosare. Taxele de şcolarizare sunt destul de „piperate". Una dintre universităţile cu renume în Farmacie şi Medicină, cea din Târgu-Mureş, scoate la concurs, în acest an, 440 de locuri bugetate şi 700 cu taxă.

Tinerii trebuie să scoată din buzunar, în funcţie de specializare, sume cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei pe an. Admiterea se organizează sub forma unei probe scrise, respectiv test grilă, din Biologie, Chimie organică sau Fizică. Media generală se compune 80% din nota probei  scrise, 10% media de Bac şi 10% media anilor de liceu.

Înscrierea are loc în perioada 12-17 iulie, iar examenul, pe 21 iulie. Pentru specializarea Medicină în limba engleză, studenţii trebui esă plătească pe an 5.000 de euro, indiferent dacă sunt cetăţeni din România, ţări membre UE sau ţări terţe.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti vine cu o ofertă cu mai multe locuri bugetate, respectiv 790, şi o taxă de 6.000 de lei pe an. Candidaţii vor susţine examenul de admitere la 21 iulie, la o probă obligatorie şi una la alegere, ce va consta în 100 de întrebări. În acest an este posibilă şi pre-înscrierea online a candidaţilor, pentru a se evita aglomeraţia în perioada 12-18 iulie.

Universitarii medicinişti de la „Dunărea de Jos" din Galaţi au optat pentru o metodă combinată la admitere: media finală va consta din media de la Bac -20% şi 80% nota de la testul grilă cu 90 de întrebări. Universitatea scoate la concurs 115 locuri bugetate şi 275 la cu taxă, iar examenul se va desfăşura în perioada 16-21 iulie. Test grilă vor da şi cei care vor să urmeze cursurile facultăţilor de Medicină din Iaşi şi Oradea. De asemenea, ambele universităţi organizează sesiuni de examene atât în iulie, cât şi în septembrie.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" din Timişoara se pun la bătaie 560 de locuri la buget, la toate specializările, şi 616 cu plată. Examenul va avea loc în 21 iulie. Probele de concurs se desfăşoară scris, prin întrebări cu răspunsuri multiple. Corectarea se face prin aplicarea grilei la terminarea fiecărei probe, în faţa candidatului şi a doi martori dintre candidaţi, iar nota se acordă pe loc.

Concurs la Drept în Bucureşti

Un domeniu în care examenele sunt înlocuite, tot mai frecvent, de concurs pe dosare, este Dreptul. Admitere „ca la carte" se mai dă, totuşi, la Universităţile Bucureşti şi „Ovidius" din Constanţa. În Capitală s-au aprobat 300 de locuri la buget şi 750 la cu taxă.
De asemenea, se vor desfăşura două sesiuni, atât în perioada 17-22 iulie, cât şi în intervalul 8-12 septembrie, iar taxa de şcolarizare este de 3.100 de lei.

La examenul de admitere, pentru stabilirea subiectelor, se vor lua în considerare toate manualele alternative valabile pentru disciplinele şi clasele de liceu. Subiectele pentru probele de concurs se stabilesc în ziua de concurs, prin tragere la sorţi, în faţa Comisiei de admitere. Aşadar, cei care îşi vor încerca norocul la Drept, în Bucureşti, trebuie să se pregătească temeinic la limba română şi la economie.

Concursul pentru cursurile la la zi trebuie susţinut inclusiv de cei care, în liceu, au obţinut distincţii la olimpiadele şcolare, naţionale şi internaţionale. Sunt scutiţi de examen şi pot intra pe bază de dosar numai cei care doresc să urmeze cursurile la ID, cu condiţia să fi absolvit o altă facultate.

Tot la Drept, dar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, tinerii pot intra numai pe baza mediilor din ultimul an de liceu şi Bacalaureat. Toader Tudorel, decanul Facultăţii de Drept din Iaşi şi judecător la Curtea Constituţională, susţine, însă, examenul de admitere. „Din punctul meu de vedere, admiterea pe baza unor probe asigură o selecţie unitară, dar la nivelul universităţii s-a luat această decizie. Poate de aceea, anul trecut, am avut aproape 2.700 de candidaţi", a spus decanul facultăţii, Toader Tudorel.

Examene la Arte,în august

Facultăţi unde se intră garantat numai pe baza examenului de admitere sunt cele de Arte şi Design. La Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti admiterea se dă la 6 septembrie, iar examenul constă într-o probă practică şi un interviu. Până atunci, cei interesaţi se pot pregăti în spaţiile universităţii, cu personal didactic calificat, contra unei taxe de 500 de lei, în perioada 2- 29 august. La Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, admiterea se va face puţin mai devreme, pe 22-23 iulie.

Materialele de lucru necesare pentru desfãşurarea concursului de admitere (hârtie, carton,creion, cãrbune, acuarele, tempera, guaşe, acryl, ulei, etc.) vor fi asigurate de cãtre candidaţi, cu excepţia lutului de modelaj care va fi pus la dispoziţia candidaţilor de cãtre facultate. Temele de concurs sunt stabilite de către o comisie, în dimineaţa zilei în care se susţine fiecare probă. La media finală vor conta şi notele obţinute la Bacalaureat şi în liceu. Criterii similare sunt prevăzute şi în regulamentul de admitere la Universitatea de Arte „George Enescu" din Iaşi.

Lipsa examenelor ascunde lipsa concurenţei

Facultăţi rămase pe „sistemul vechi" de admitere sunt şi cele de inginerie. La Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB) se organizează chiar o perioadă de pregătire cu profesorii, la matematică şi fizică, în intervalul 10 aprilie -10 iulie. Concurenţii vor susţine, ulterior, două probe scrise, pe 19 şi 20 iulie. În total, UPB scoate la concurs 4.692 de locuri subvenţionate de la buget şi 965 de locuri cu taxă. Decanul Facultăţii de Electronică din cadrul UPB, Teodor Petrescu, este un adept convins al examenelor de admitere.

„Când apare concursul de dosare, implicit apare inechitatea. Deşi subiectele de la Bacalaureat sunt aceleaşi, ştiţi că notele variază foarte mult de la un liceu sau judeţ la altul. Noi folosim la admitere şi medii din liceu, dar numai la anumite discipline de profil, cum ar fi matematica şi fizica. Nu de alta, dar să nu ne trezim că vine cineva cu medii mari de la şcoala de balet, de exemplu. Noi avem 20% media de Bacalaureat şi 80% nota de la examen. Acest procedeu pune lucrurile într-o matrice mai corectă, zic eu", spune decanul.

El povesteşte ce au păţit colegii săi din ţară, care au optat pentru concurs de dosare: „În urmă cu câţiva ani, cei de la Facultatea de Electronică din cadrul Universităţii Politehnice Timişoara au decis să renunţe la examen şi să introducă concursul pe dosare. Ei bine, seria care a intrat atunci a fost cea mai slabă din istoria facultăţii, aşa că au revenit la examenul de admitere. Din punctul meu de vedere, în spatele celor care nu dau examene se ascunde lipsa concurenţei".

Juriştii au posibilităţi multiple

Decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza", Toader Tudorel spune că societatea are nevoie de oameni cu pregătire juridică. „În vremurile pe care le trăim, această profesie îţi permite o mare mobilitate şi îţi asigură ocuparea unor funcţii importante: procuror, judecător, notar, avocat, jurisconsult, funcţionar public în cadrul administraţiei publice centrale și locale, diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, consultant de afaceri în cadrul Camerelor de Comerţ sau specialist în relaţiile comerciale interne sau internaţionale".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite