Ministerul Educaţiei va propune extinderea anului şcolar din 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei oricum susţine extinderea perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar FOTO Shutterstock
Ministerul Educaţiei oricum susţine extinderea perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar FOTO Shutterstock

Ministerul Educaţiei va propune extinderea anului şcolar din septembrie 2022, din cauza pierderilor generate în perioada predării online datorate pandemiei, a declarat, duminică, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

„Acest an şcolar ar urma să înceapă pe 13 septembrie. Pledăm pentru extinderea duratei anului şcolar, dar în acelaţi timp e nevoie şi de predictibilitate. Ministerul Educaţiei e dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului şcolar, cu o singură condiţie: această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog. Toţi elevii şi părinţii cunosc o structură. Dacă revenim, asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educaţiei va propune din timp extinderea anului şcolar din septembrie 2022. Ministerul Educaţiei oricum susţine extinderea perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi, deci e nevoie de timp pentru recuperarea pierderilor”, a declarat ministrul Educaţiei, conform Digi 24.

Totodată, Sorin Cîmpeanu spune că revenirea la 3 trimestre „poate fi o variantă de luat în calcul”. „Sunt argumente pro şi contra, e nevoie de consultare publică”, a adăugat el.

Declaraţia a venit în contextul în care Societatea Academică din România a recomandat ca anul şcolar următor să fie modificat în felul următor: anul şcolar să înceapă la 1 septembrie, în loc de 13 septembrie, aşa cum este prevăzut acum prin Ordinul de ministru publicat în februarie, anul şcolar să fie din nou structurat pe trimestre, în loc de semestre, iar acestea să fie structurate în felul următor: septembrie-decembrie, decembrie-martie, martie-iunie, proopunerea fiind însă contestată de mulţi părinţi, potrivit FNAP. Astfel că Federaţia şi-a retras propunerile de modificare a noului an şcolar.

Pe de-o parte, dacă anul şcolar s-ar prelungi cu două săptămâni, până în luna iulie, elevii ar avea de suferit din cauza infrastructurii precare din şcoli care, în multe cazuri, nu permite o aerisire corespunzătoare a claselor. Pe de altă parte, dacă anul şcolar ar începe la 1 septembrie, multe familii nu ar putea să beneficieze de programul „Litoralul pentru toţi”. 

În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Elevilor, spune că extinderea anului şcolar nu constituie o prioritate şi că accentul se pune pe calitatea actului educaţional, o discuţie despre extinderea anului şcolar ar fi oportună abia după elaborarea noilor planuri-cadru. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite