Sorin Cîmpeanu: Bugetul alocat învăţământului este „cel mai mare din ultimii 30 de ani“

Sorin Cîmpeanu: Bugetul alocat învăţământului este „cel mai mare din ultimii 30 de ani“

FOTO: Digi 24

Ministerul Educaţiei anunţă vineri seară, că are, în 2021, ”cel mai mare buget din ultimii 30 de ani”, o creştere, în cifre absolute, 241,8 milioane lei, în condiţiile în care nu mai sunt incluse voucherele de vacanţă şi alte cheltuieli.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Astăzi, 19.02.2021, în şedinţa de Guvern a fost adoptat Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. Bugetul Ministerului Educaţiei înregistrează o creştere de finanţare a domeniului învăţământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei. Precizăm ca această creştere este înregistrată în condiţiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum vouchere de vacanţă, plată diferenţe salariale cf. Legii 85/2016 sau alocări de la fondul de rezervă”, a transmis, vieri seară, Ministerul Educaţiei, printr-un comunicat de presă. 

Potrivit documentului, acţiunea învăţământ (total finanţare educaţie) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creştere cu 6% faţă de 2020 (creştere cu 2,24 miliarde lei). 

”Cele mai relevante creşteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanţării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). De asemenea, o creştere substanţială înregistrează finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale şi pregătirii profesionale (creştere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei). Deşi subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în educaţie, se constată totuşi că anii 2020 şi 2021 au beneficiat de un maximum de finanţare a învăţământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât şi procentual, raportat la PIB”, a mai transmis Ministerul Educaţiei. 

Instituţia vobeşte despre faptul că bugetul alocat învăţământului este ”cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani” şi va fi completat cu finanţarea care va fi obţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru reforma educaţiei. 

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, Legea bugetului de stat pentru 2021.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările