Prima reacţie a ministrului Educaţiei, după apariţia unui posibil focar cu noua tulpină la o şcoală din Bucureşti: Situaţia este îngrijorătoare

Prima reacţie a ministrului Educaţiei, după apariţia unui posibil focar cu noua tulpină la o şcoală din Bucureşti: Situaţia este îngrijorătoare

Sorin Cîmpeanu FOTO Inquam Photos

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că specialiştii DSP, INSP şi ai Ministerului Sănătăţii au în atenţie situaţia de la Şcoala 28 din Bucureşti, unde un profesor a fost confirmat cu noua tulpină de coronavirus, 9 din cei 10 contacţi ai săi fiind pozitivi la testul TR-PCR. „Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează”, afirmă ministrul, precizând că o decizie privind şcolile va fi luată în 2 februarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Specialiştii din DSP, INSP şi Ministerul Sănătăţii au în atenţie această situaţie, care este fără îndoială îngrijorătoare. Sunt convins că se va întruni şi Grupul tehnico-ştiinţific de pe lângă CNSU. S-a luat deja decizia închiderii şcolii. Partea de secvenţierea genomică pentru a avea sau nu confirmarea infectării cu noua tulpină va dura câteva zile, o săptămână. Până atunci, DSP are în atenţie cu prioritate această situaţie din Şcoala Gimnazială 28 din Sectorul 2”, a declarat, duminică, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie la Digi 24. 
 
Întrebat ce se întâmplă cu deschiderea şcolilor, ministrul a precizat că ”interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează”. 
 
„Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă care se va încheia cu o decizie în data de 2 februarie. Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează, cei întreptăţiţi cu competenţă în domeniul sanitar fiind foarte atenţi la aceste evoluţii”, a mai declarat ministrul. 
 
Sorin Cîmpeanu a precizat că nu se ia în calcul un scenariu hibrid pentru redeschiderea şcolilor, întrucât acesta a fost ineficient. 
 
„Scenariile anunţate exclud această posibilitate a scenariului hibrid. Acest scenariu hibrid s-a dovedit ineficient din perspectivă educaţională. Scenariile anunţate rămân aceleaşi, sub rezerva analizei evoluţiei epidemiologice, mai ales cu privire la această nouă tulpină”, a mai precizat ministrul. 
 
Acesta a transmis şi un mesaj părinţilor îngrijoraţi de apariţia noii tulpini în condiţiile redeschiderii şcolilor: ”Îngrijorarea este normală şi sunt absolut convins că analiza (...) va risipi aceste întrebări fireşti pe care le are fiecare părinte”. 
 
Ministrul educaţiei s-a arătat convins că rata de infectare va fi apreciată într-o manieră foarte responsabilă, în momentul în care se va lua decizia finală cu privire la deschiderea şcolilor. 
 
Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă seară, că nouă dintre cei zece contacţi ai unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină de coronavirus au fost depistaţi pozitiv la testul RT-PCR. Pacientul lucrează la o şcaolă din Bucureşti, iar unitatea a fost închisă şi va fi dezinfectată în cursul zilei de luni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările