Sindicate: politicienii să decidă dacă mai vor sau nu învăţământ gratuit

Sindicate: politicienii să decidă dacă mai vor sau nu învăţământ gratuit

Dascălii susţin că educaţia trebuie finanţată ca o prioritate naţională

Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” a trimis o scrisoare premierului şi ministrului Educaţiei referitoare la problema subfinanţării constante a învăţământului şi cer liderilor partidelor politice să spună deschis dacă mai susţin sau nu ca învăţământul obligatoriu să fie gratuit.

Ştiri pe aceeaşi temă

FSE "Spiru Haret" arată, în scrisoarea deschisă adresată premierului şi ministrului Educaţiei, că, dincolo de gravitatea cazului de la Şcoala nr. 10 "Maria Rosetti", problema subfinanţării învăţământului rămâne.

"Aceasta nu este de ieri, de azi. Fiecare Guvern post-decembrist a încercat, pe diverse căi, să ascundă sărăcia din educaţie. Cu toate că articolul 32 alin. (4) din Constituţia României prevede că «învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii», atât cadrele didactice, cât şi părinţii «cotizează» prin diferite metode la «bunăstarea» sistemului. De la banala cretă, care lipseşte cu desăvârşire, şi până la mobilierul şcolar, în multe cazuri, toate sunt suportate - legal sau ilegal - de către părinţi şi cadre didactice. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu articolul din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede că învăţământului i se alocă anual minim 6% din PIB", se arată în scrisoarea trimisă premierului Victor Ponta şi ministrului Remus Pricopie.

FSE "Spiru Haret" consideră că, în contextul discuţiilor privind noua Constituţie, este nevoie de o dezbatere publică naţională şi pe articolele privind educaţia, iar liderii partidelor, indiferent de coloratură şi orientare, trebuie să spună deschis dacă mai susţin sau nu ca învăţământul obligatoriu să fie gratuit.

"Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» susţine că o ţară democratică trebuie să investească în învăţământ şi să asigure şanse egale la educaţie tuturor copiilor. Acest lucru, transpus în lege, înseamnă alocarea de fonduri pentru educaţie, care să acopere toate necesităţile unităţilor de învăţământ", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Părinţii plătesc deja educaţia copiilor

Sindicaliştii spun că primii interesaţi de bunul mers al învăţământului ar trebui să fie părinţii, care, prin plata impozitelor şi a altor dări către stat, plătesc deja pentru educarea copiilor lor, astfel că nu ar trebui să mai susţină financiar unitatea de învăţământ prin fondul clasei/şcolii.

"Campania excesivă din aceste zile a determinat numeroase reacţii inacceptabile din partea unor părinţi, inclusiv violenţe de limbaj şi nu numai la adresa cadrelor didactice. Afirmaţii de tipul cadrele didactice sunt «slugi ale societăţii» sunt de netolerat. În aceste condiţii, dacă se pune problema unui Cod etic al profesiei didactice, atunci este imperios necesar şi unul pentru părinţi şi elevi", mai arată sindicaliştii în scrisoare.

Codul de etică, aprobat în regim de urgenţă

FSE "Spiru Haret" apreciază că trebuie reconsiderat nivelul costului standard per elev/preşcolar şi adoptate în regim de urgenţă Codul de etică şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

De asemenea, Ministerul Educaţiei Naţionale şi inspectoratele şcolare trebuie să acorde consiliere de specialitate unităţilor de învăţământ în vederea elaborării regulamentelor interne.

Sindicaliştii mai susţin că este obligatorie alocarea resurselor financiare necesare desfăşurării în condiţii optime a întregii activităţi de la nivelul unităţilor de învăţământ, astfel încât contribuţiile financiare ale salariaţilor şi părinţilor să fie excluse.


Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ cere eliminarea definitivă a fondului clasei

Reprezentanţii Federaţiei spun că salariile mici nu trebuie să ofere niciunui angajat din sistem motivaţia pentru a cere sau a accepta foloase necuvenite din partea părinţilor sau a altor factori externi, aşa cum nu sunt de acord cu ideea unora că nu trebuie să fie majorate salariile din învăţământ atât timp cât nu este eliminată corupţia din sistem.

Premierul Ponta susţine că nu vor mai fi întârzieri în plata salariilor dascălilor

Problema întârzierii plăţii salariilor în educaţie a apărut deoarece procedurile europene de întocmire a documentelor pentru astfel de plăţi au fost schimbate, dar nu toată lumea care cunoştea această modificare a avut grijă să o şi aplice în termen util, potrivit premierului Victor Ponta. Acesta a dat asigurări că există fondurile necesare şi nu ar mai trebui să existe întârzieri.

Salariile profesorilor, blocate în sertarele Finanţelor. De ce întârzie banii

Guvernul a introdus norme prin care complică procedurile de înregistrare a unităţilor bugetare, primele afectate fiind cele din învăţământul preuniversitar. Acestea trebuie să obţină avizări separate pentru fiecare tip de activitate, fapt care duce la întârzierea plăţii salariilor.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările