În fapt, chiar şi nepatriotic privind lucrurile, este nu doar îngrijorător, ci revoltător de-a dreptul să afli că la Matematică, de pildă, doar cu ceva mai mult de 30% dintre cei care au luat parte la simulare au izbutit să ia note peste 5. Politicienii nu au pierdut ocazia de a trage spuza pe turta lor.

Astfel, dl. Cornel Popa de la PNL a spus că se impune totala regândire a sistemului de învăţământ din România, deşi de atâtea regândiri, modificări, seisme aduse cu sine nu doar de fiecare alternanţă la putere, ci şi de orice schimbare de ministru ros de dorinţa originalităţii, sistemul este foarte aproape de intrarea ăn colaps.

Inenarabilul domn Liviu Marian Pop, ajuns din ordinul şi cu binecuvântarea starostelui PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senatul României, a identificat pe pagina sa de Facebook, acolo unde se etalează în voie condiţia lui de agramat şi de etern corigent la Română, şi vinovaţii. Nimeni alţii decât preşedinţii României care, în ultimii ani, au fost cu toţii de dreapta. Dl. Liviu Marian Popa a fost, pare-se, brusc lovit de amnezie aşa că a uitat degrabă că în vremea mandatului său de coşmar s-a luat decizia comasării ori desfiinţării unor şcoli socotite nerentabile, o măsură care numai de stânga nu poate fi socotită.

Primarul general al Capitalei, d-na Gabriela Firea, a găsit, cu promptitudinea şi inventivitatea fugii de răspundere unanim recunoscute, remediul în vederea contracarării degradării tot mai accentuate a sistemului de învăţământ din România. A recurs la înţelepciunea populară, şi-a reamintit zicala potrivit căreia pauzele lungi şi dese ar fi cheia marilor succese şi a închis , după dorinţa ilustrei ei persoane, şcolile de pe întreg cuprinsul Capitalei. A făcut-o sub pretextul că elevii trebuie puşi la adăpost ba de furtuni imaginare, aşa cum s-a întâmplat în toamnă, ba de ninsori care, e drept,  anul acesta au venit în România mai cu întârziere decât ar fi fost cazul.

Din ianuarie 2018 şi până astăzi, elevii bucureşteni au primit din înaltul ordin al doamnei Firea nu mai puţin de 7 zile suplimentare de vacanţă. Nimeni nu ştie la această oră dacă există sau nu planuri de recuperare, unde mai pui că orice om cât de cât responsabil ştie că aceste recuperări, fie el chiar plănuite, se fac cel mai adesea numai pe hârtie. Neexistând, în realitate, nici timp, nici spaţiu pentru ceva ce se transformă în activităţi suplimentare. Nu am auzit, de pildă, ca cineva să anunţe că din motive obiective, tocmai spre  obiective, tocmai spre a se mai recupera măcar o partpierderi, se va renunţa anul acesta la ceea ce înseamnă Săptămâna altfel.

E adevărat, în cursul săptămânii trecute, vremea a fost în Capitală, dar şi în alte câteva zone şi localităţi din ţară un pic mai altfel decât s-ar cuveni să îi fie obiceiul în ultima decadă a lunii martie. A fost aşa cum este, îndeobşte, iarna. Nu a fost cu mult mai proastă decât iarna trecută. Numai că în 2017 doamna Firea s-a dovedit incapabilă să gestioneze aşa cum se cuvine operaţiunile de deszăpezire. Drept pentru care circulaţia în Bucureşti a fost una de coşmar. Un veritabil haos care s-a încăpăţânat să-i facă în ciudă primăriţei generale în ciuda apariţiilor sale mustind de o teatralitate caricaturală,  imitaţii jenante ale celor ale lui Claire Zachanasian din Vizita bătrânei doamne.

Drept pentru care şi-a făcut ea, doamna primar general al Capitalei, socotelile proprii şi a ajuns la concluzia că ar fi mult mai bine să se pună ea însăşi la adăpost. De vorbele de bine ale bucureştenilor. A decis închiderea şcolilor, mulţi părinţi au stat şi ei acasă, nu şi-au mai scos din garaj maşinile şi astfel problema a fost pentru moment ca şi rezolvată, nu însă şi în realitate fiindcă trăim pe mai departe în ţara lui ca şi cum.Un ca şi cum tot mai pronunţat sub guvernarea PSD-ALDE: La consecinţele care se vor deconta la viitoarele examene de evaluare nu s-a gândit şi nu se gândeşte pentru moment nimeni. Doamna Gabriela Firea cu atât mai puţin. Unica ei preocupare este aceea de a avea apariţii publice ca şi cum ar fi viitorul preşedinte al României.

Dar românii se gândesc oare? Românii se pregătesc deja pentru Sărbătorile pascale.